Alle vrachtauto- en buschauffeurs uit de EU én vrachtauto- en buschauffeurs die in de EU beroepsmatig werken moeten een geldige code 95 op hun rijbewijs hebben. Er zijn groepen beroepsbestuurders die vrijgesteld zijn van het hebben van een geldige code 95, zoals brandweerlieden en politiemensen.
Een beroepsvervoerder heeft er zijn beroep van gemaakt om voor anderen goederen te vervoeren. Hiervoor beschikt hij over een of meer vrachtauto's waarmee hij alleen maar goederen vervoert in opdracht van anderen. Een beroepsvervoerder moet hiervoor bij de NIWO een vergunning aanvragen.
Is code 95 moeilijk te halen? Nee, code 95 is niet moeilijk te halen. 35 uur aan nascholing volgen lijkt misschien veel, maar dat valt in de praktijk reuze mee.
Bij de vraag 'heb ik Code 95 nodig? Ik vervoer alleen voor mijn eigen bedrijf' ontstaat vaak verwarring, Code 95 is een toevoeging aan het C en/of D rijbewijs en maakt geen onderscheid tussen 'Eigen vervoer' of 'Beroepsgoederenvervoer. Dus de Code 95 kan ook bij u van toepassing zijn.
Een van de internationale vrijstellingen geldt voor (combinaties van) voertuigen van niet meer dan 7,5 ton bestemd voor het transport van spullen die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft. Het voertuig mag alleen binnen een straal van 100 km rond de vestigingsplaats van de onderneming worden gebruikt.
Wat is het? Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig.
Het chauffeursdiploma wordt pas geldig zodra de kandidaat het rijbewijs C of D heeft gehaald. Pas als de kandidaat het rijbewijs C of D heeft behaald, verkrijgt het chauffeursdiploma zijn levenslange geldigheid.
Een vrachtwagenchauffeur is een bestuurder van een vrachtwagen en zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als beroepschauffeur. Het beroep vrachtwagenchauffeur is een populair beroep dat een grote aantrekkingskracht heeft op mensen.
De vakbekwaamheid is een aanvulling aan het rijbewijs die verplicht is voor alle professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D. Zij moet bovenop het rijbewijs worden gehaald en de houder moet voor de verlenging ervan om de 5 jaar een nascholing volgen.
Wanneer rijbewijs C/C1? De houder van een rijbewijs C mag andere voertuigen dan die van de categorieën D of D1 besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend.
Code 100: het rijbewijs mag alleen gebruikt worden voor privé-gebruik. Code 101: het rijbewijs mag zowel privé gebruikt worden als tijdens beroepsmatig gebruik, niet zijnde vervoer van personen of het onder toezicht doen besturen van derden, voor maximaal vier uren per dag.
Kan ik bij het verlengen van mijn rijbewijs de grote categorieën tijdelijk stopzetten? Verlopen de grote categorieën op uw rijbewijs? Dan kunt u ervoor kiezen om deze tijdelijk stop te zetten. Onder de grote categorieën vallen C,C1, CE, C1E, D, D1, D1E en DE.
Om een vrachtwagen te besturen, heeft u een vrachtwagenrijbewijs (groot rijbewijs) nodig. Voor zwaardere vrachtwagens is dat rijbewijs C. Voor lichtere types is rijbewijs C1 voldoende.
Hoe krijgt u een code 95 op uw rijbewijs? De code krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing.
Allereerst wilt u misschien weten hoe u er voor staat. Dat kunt u bekijken via de website van het CBR. Daar logt u in met uw DigiD, zodat u uw huidige CODE 95 punten kunt zien. Heeft u nog niet het verplichte aantal van 35 nascholingsuren gevolgd sinds CODE 95 voor het laatst op uw rijbewijs is bijgeschreven?
De aanvraag voor het praktijkexamen inclusief voertuig ligt vaak rond de 395 euro. Kies je voor Code 95 dan kun je zelf een pakket samenstellen wat betreft het hoofdonderwerp. Je kunt er van uitgaan dat als je 35 uur inkoopt, je rond de 900 euro kwijt bent. Daarnaast dien je nog een aantal theoriecursussen te halen.
MBO Chauffeur wegvervoer - niveau 2. Heel de dag de weg op met een vrachtwagen? Dat kan na het behalen van een mbo-diploma tot vrachtwagenchauffeur. Op school leer je trucks besturen zodat je je groot rijbewijs kunt halen.
Opleiding C.C.V.-B / code 95
Een code 95 op uw rijbewijs vervangt het CCV-B chauffeursdiploma, deze code is 5 jaar geldig. Het praktijkexamen kunt je doen als je alle 3 de theorie-examens hebt behaald.
Het bruto salaris van een Vrachtwagenchauffeur ligt volgens de CAO beroepsgoederenvervoer 2021/2022 tussen de €1966 en €3015 bruto per maand. Hierbij geldt wel dat men extra betaald krijgt voor overwerk, werk in het buitenland, werk in het weekend, enzovoorts.
U bent beroepschauffeur en u heeft de code 95 op uw rijbewijs staan. Om beroepsmatig te mogen blijven rijden moet u iedere vijf jaar de code 95 verlengen. Hiervoor volgt u 35 uur nascholing. Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur een praktijktraining zijn.