Is een aifryer gezonder dan een frituurpan? Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding.
Zo gezond is een airfryer
Een airfryer is niet zo ongezond als veel mensen denken. Dat begint natuurlijk al bij de manier van bakken. Bakken met hete lucht is heel gezond, omdat er helemaal geen stoffen toegevoegd worden aan het eten. Dat gebeurt wel als je frituurt, dan voeg je namelijk heel veel vet aan het eten toe.
Het resultaat is vergelijkbaar met die van een friteuse, alleen gebruikt de Airfryer 70 tot 80% minder vet. Dit is mogelijk door de ingebouwde ventilator die hete lucht in hoge snelheid rond circuleert.
Afvallen was nog nooit zo simpel en lekker! Een Airfryer gebruikt 70% minder vet en daarom is de Airfryer het perfecte apparaat om wat kilo's kwijt te raken. In het boek Afvallen met Airfryer vind je alles wat je moet weten over afvallen + 46 heerlijke & gezonde recepten die je gemakkelijk in de Airfryer bereid.
Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%. Met een airfryer of heteluchtfriteuse gebruik je nog minder vet (1 eetlepel) en heb je ook minder calorieën binnen, maar de smaak is toch niet helemaal dezelfde.
Naast de diepvries producten kun je ook de verse aardappel producten uit het koelvak gebruiken. Hierbij moet je denken aan aardappelschijfjes en aardappelpartjes, welke het ook erg goed doen in de Airfryer. Maar ook krieltjes, verse friet en hele pof aardappelen doen het ook erg goed in de Airfryer.
De voordelen van een airfryer
Het belangrijkste voordeel is dat je geen frituurolie of frituurvet nodig hebt voor het bereiden van snacks. Dat maakt friet en kroketten uit een airfryer minder vet en dus gezonder. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins.
Een AirFryer is niet alleen geschikt om met minder vet te frituren, je kan er ook in bakken, braden of grillen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een kleine appeltaart bakken in de Airfryer. Een oven is minder geschikt voor het klaarmaken van frieten. Het vocht blijft hangen en trekt in de patat.
U kunt de meeste soorten olie gebruiken. Wij raden u aan een traditionele olie te gebruiken, zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie. LET OP! Giet nooit direct olie in de Airfryer.
Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer. Hierdoor verbruikt u ook meer energie.
Wat is het het grootste verschil? Het voornaamste verschil tussen het bakken in olie versus in de heteluchtfriteuse is dat er geen vet wordt toegevoegd aan de friet. De frieten bak je overigens wel krokant omdat een heteluchtfriteuse wel gewoon dat ''grill effect'' heeft.
Snelle antwoord: Een airfryer heeft een gemiddeld vermogen van circa 1.700 watt. Per uur kost het ongeveer € 0,37 aan stroom bij een energietarief van € 0,22 per kWh. De kosten voor het stroomverbruik hangt af van het vermogen van de airfryer en hoe lang en hoe vaak je de airfryer gebruikt per dag.
Door aardappelen te koken gaan meer vitamines (met name foliumzuur en vitamine C) verloren dan door ze te bereiden met droge hitte (zoals in een airfryer of oven) of in vet (zoals frituren). Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verschil in behoud van vitamines tussen de airfryer en frituren.
Voorgekookte verse krieltjes uit de supermarkt bak je gemiddeld 10 minuten lang op 160 graden in een voorverwarmde Airfryer. Na 5 minuten even door elkaar husselen is wel aan te raden.
Laat de aardappels voorgaren door ze 3 minuten (in de verpakking!) in de magnetron te leggen op vol vermogen. Haal ze voorzichtig uit de magnetron en uit de verpakking en bestrooi de schijfjes met paprikapoeder en zout. Hierna bak je ze in een héle hete pan krokant in olie en boter (50/50).
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.
Indien nodig verwarm je tussendoor de airfryer tot 180 graden. Doe de frietjes terug in de mand van je airfryer en bak ze zo'n 25 minuten op 180 graden. Ook nu haalde ik ze om de vijf minuten even uit de airfryer om ze goed om te schudden. Na zo'n 25 minuten zijn je knapperige frietjes uit de airfryer klaar.
Hoewel je in de Airfryer geen olie of vet hoeft toe te voegen aan de snacks die je wilt bereiden, zijn er volgens het Voedingscentrum geen grote gezondheidsvoordelen aan het bereiden van snacks in de Airfryer ten opzichte van snacks uit de friteuse. Het verschil in calorieën zit 'm vooral in de snacks die je kiest.
Gewone frituur kroketten bak je in de Airfryer op 200 graden 8 – 10 minuten. Er zijn verschillende merken diepvries frituur kroketten, welke allemaal in de Airfryer kunnen. Je hebt de goedkope Albert Heijn Basic kroketten of de Jumbo huismerk kroketten. Deze zijn een stuk goedkoper.
Gebruik bakpapier op de bodem van een bakvorm. Zorg dat het papier niet buiten de rand van de frituurmand uitsteekt. Zorg dat er voldoende ruimte rond het voedsel vrij blijft zodat de lucht goed langs het voedsel kan stromen. Bedek de frituurmand nooit volledig met bakpapier, want je blokkeert anders de luchtstroom.
Snelle antwoord: Ja, een airfryer kun je gebruiken om maaltijden of restjes mee op te warmen. Dit kunnen restjes zijn, maar ook kant-en-klaar maaltijden voor in de oven.