Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Om aan die hoeveelheid te komen, kun je je peuter of kleuter ook groente en fruit op zijn brood geven. Denk bijvoorbeeld aan plakjes tomaat, komkommer, paprika of avocado op zijn boterham met kipfilet. Ook een boterham met hüttenkase smaakt nog lekkerder met een paar plakjes aardbeien erop.
Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Welk vlees kan mijn kind eten op zijn boterham? Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor je baby, dreumes of peuter. Dat is bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf.Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind.
Leg plakjes groente of fruit op de boterham, zoals plakjes komkommer, tomaat of aardbei. Je kan bijna alle groente en fruit pureren en als spread op brood smeren. Geraspte groente kan ook lekker zijn op brood. Bijvoorbeeld een boterham met geraspte appel of geraspte wortel met rozijnen.
Het meest gezonde drinken wat je je kind kunt meegeven is water of thee zonder suiker. Veel mensen vinden het zielig om hun kind water mee te geven. Water is echter de meest natuurlijke en gezonde drank die er bestaat en bovendien lekker goedkoop.
Een handje ongebrande noten en ongezouten is dan de makkelijke gezonde broodtrommel keuze. Maar wat olijven of gewoon een stuk vers fruit kan ook allemaal prima. Kies vooral wat voor jou makkelijk is en bied niet teveel aan. Ritme kan ook helpen in het makkelijk maken.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wraps, bagels, sandwich of belegde broodjes, maar ook een (pasta) salade, couscous of gezonde pannenkoeken zijn een goede invulling voor de hoofdmaaltijd. Het gaat erom dat het goed vult en voedzaam is. Het is ook handig om de leftovers van de vorige dag mee te geven in de lunchtrommel.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Als je mager broodbeleg zoekt, zijn kip- en kalkoenfilet goede keuzes. Ze bevatten weinig calorieën (minder dan varkens- of rundvlees). De smaak van dit vleesbeleg is niet sterk en combineert goed met groente, zoals komkommer en tomaat. Je kunt het ook samen met stukjes avocado eten, maar wees hier voorzichtig mee.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Een voedzame lunch geeft je kind genoeg energie en pit om de hele middag te spelen en leren. Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar).
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit.Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.
Maak een feest van eten op school: 9 ideeën
Beleg het brood steeds met een andere kleur groente. Denk aan plakjes komkommer, wortel, radijs of paprika. Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of nootjes in te doen. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Wat kan ik eten als gezonde lunch? Bruin of volkorenbrood met lekker veel vezels binnen voor een verzadigd gevoel en volop koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer. En brood is een belangrijke bron van jodium, omdat er speciaal bakkerszout wordt gebruikt waaraan jodium is toegevoegd.
Ongeoorloofd schoolverzuim
Als uw kind zonder geldige reden niet naar school gaat of regelmatig te laat komt, gaat de school met uw kind en met u in gesprek. Bij aanhoudend verzuim is school verplicht dit te melden bij het Regionaal Bureau Leerrecht.
Je hebt geen exotische ingrediënten nodig om een brooddoos gezond en lekker te vullen. Hou het simpel en gebruik vooral basisvoedingsmiddelen zoals volkoren brood, groenten en fruit van het seizoen, peulvruchten, noten en zaden, melk, kaas, ei, vlees en vis.
Wat is gezond avondeten voor je kind? Maak je een warme maaltijd volgens de Schijf van Vijf, dan varieer je volop. Wissel af met aardappelen en volkorenproducten, zoals volkorenpasta, volkoren couscous, volkoren bulgur en zilvervliesrijst.Wissel af met vis, peulvruchten, vlees, ei en noten.
Hoeveel boterhammen heeft mijn kind nodig? Op de leeftijd van 1 tot 3 jaar kun je ze het beste twee tot drie boterhammen per dag geven. Bij kinderen van 4 tot 8 jaar is dat twee tot vier boterhammen per dag.