De groef in de plaat kun je vergelijken met een golfachtig pad of een kronkelende weg. Als je de naald op de plaat zet, volgt die de groef. Daardoor gaat de naald trillen en dat wordt omgezet in een elektrisch stroompje. Dit stroompje wordt versterkt en zorgt dat de muziek uit je speakers komt.
Een plaat is in wezen ingelegd met één lange groef die van buiten in een spiraal naar binnen toe loopt, deze wordt dan door de naald bewandeld. elke beweging die de naald maakt is het geluid dat wij horen, of dit nu de vorm van de wand is, of een klein vuiltje, waar de naald tegen stoot.
Een langspeelplaat of vinylplaat, vaak afgekort tot lp of elpee, is een grammofoonplaat met een microgroef, gemaakt van vinyl en met een diameter van 30 cm (12 inch) die ruimte biedt voor maximaal 30 minuten muziek. De afkorting lp staat voor long play. De meeste lp's moeten op 33⅓ toeren per minuut worden afgespeeld.
Moderne grammofoons bevatten een nauwkeurige en gestabiliseerde elektromotor om de plaat te kunnen laten draaien en nemen de trilling van de naald op met een element. Met een versterker wordt het kleine elektrische signaal elektronisch door een luidspreker weergegeven.
Een Plaat Afspelen
Naast de toonarm bevindt zich meestal een cue hendel.Je haalt de cue hendel omhoog om de arm omhoog te brengen.Nu kun je de arm naar de buitenste rand van de plaat bewegen. De voorversterker versterkt het zwakke signaal van een platenspeler tot hetzelfde niveau als andere geluidssignalen.
nodig. Je hebt altijd een RIAA/phono-voorversterker nodig om vinyl af te spelen. Die versterkt het ultrazwakke signaal van de naald tot hetzelfde volume als je andere muziekbronnen. Een RIAA/phono-voorversterker kan in de draaitafel zitten, in je installatie of in een apart apparaat.
In principe niet. Zeker niet bij de platenspelers van goede kwaliteit die tegenwoordig op de markt zijn. Het fijne aan deze generatie platenspelers is dat ze voorzien zijn van een ingebouwde versterker. Dit zorgt ervoor dat je het geluid van de authentieke plaat behoudt, maar dat het wel goed hoorbaar is.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd. Deze platenspelers met versterker worden vrijwel altijd geleverd met bijpassende speakers.
Zonder een RIAA/phono-voorversterker wordt het geluid uit je platenspeler zo zacht dat je het bijna niet kunt horen. Daarom kun je ook niet zomaar een platenspeler op elke installatie aansluiten. Je hebt ergens een RIAA/phono-voorversterker nodig – en die kan op drie verschillende plekken zitten: in de platenspeler.
Je platenspeler direct aansluiten op een speaker is mogelijk indien de platenspeler is voorzien van ingebouwde voorversterker. Verder moet de speaker voorzien zijn van een eindversterker en moet deze de juiste aansluitingen hebben om de platenspeler op aan te sluiten (RCA/Tulp).
Waarom klinken 45 toeren platen beter? Wanneer je platenspeler op 45 toeren staat ingesteld draait hij sneller rond dan bij 33-1/3 RPM. Dit betekent dat in dezelfde tijd dat een 33-1/3 RPM plaat één ronde heeft gemaakt, de 45 toeren plaat al 1,35 keer rond is geweest.
Met de komst van de elektromotor in de jaren 30 schakelt men over op 78 toeren (of eigenlijk 77 79), omdat dit zowel bij 50 hertz als 60 hertz is te reproduceren, en deze snelheid bovendien stabiel is bij het gebruik van de oude veerwerkmotoren.
Een LP kan maar zo'n 40 tot 50 minuten aan muziek afspelen, dus reden genoeg voor een artiest om een album precies zolang te laten duren. Zelfs toen de CD's kwamen, die 60 tot 70 minuten aan muziek kunnen afspelen, bleef dit de standaard. Want ja, ook vandaag de dag worden er nog gewoon LP's gemaakt én verkocht.
16, 17 euro voor een nieuwe cd is de standaard geworden. Voor vinyl ligt dat anders. Diezelfde nieuwe albums kosten al snel tussen de 20 en 25 euro, met regelmatig vreemde uitschieters naar boven. Een voorbeeld: het album van Jake Bugg, de populaire folkster, kost gemiddeld ruim 30 euro.
Een element registreert/leest de variaties in de groeven van een vinylplaat en zet deze trillingen om naar een geluidssignaal dat daarna versterkt wordt en via de luidsprekers als muziek naar buiten komt.
In de jaren '70 loopt de prijs van een LP uiteen van ƒ5,- tot ƒ25,- en heden ten dage zien we vergelijkbare verschillen in prijs tussen de CD's van 'Het Kruidvat' en die van de reguliere platenindustrie.
Gewone lijn ingangen als Aux, Tuner en Tape zijn dus niet geschikt om je platenspeler op aan te sluiten. Je hebt verschillende mogelijkheden om toch goed geluid te krijgen: - Koop een losse voorversterker voor platenspelers.
Als je platenspeler een vaste RCA-kabel heeft, gebruik dan 3.5 mm naar 2 x RCA female (gaatjes). Een versterker of speaker met twee grote 6.3 mm jack-ingangen heeft een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA-kabel nodig.
De Phono-ingang is niet meer dan een geïntegreerde voorversterker, die het zwakke signaal van een platenspeler versterkt zodat het krachtig genoeg is voor het signaalpad van de versterker.
Waarom platenspelers populair zijn in 2023
Geluidskwaliteit: Voor veel muziekliefhebbers is de geluidskwaliteit van vinylplaten een belangrijke reden om voor een platenspeler te kiezen. Het analoge signaal van vinylplaten zorgt voor een warmere, meer organische klank dan de digitale compressie van Cd's en MP3's.
Gemiddeld gezien is het verstandig om na ongeveer 8 uur gebruik je naald te vervangen. Je moet iedere keer dat je nieuwe stof koopt en/of nieuw garen kijken welke naald hiervoor geschikt is.
Als een plaat hoorbaar vervormt, dan kun je er vanuit gaan dat of de naald versleten is, of de plaat grijs gedraaid. Voorzichtig testen met een goede LP. Een versleten naald kan een plaat beschadigen, maar dan moet deze wel heel ver heen zijn.
Om de pick-up te aarden moet u uw aardedraad op de versterker aansluiten. Dit haalt de mogelijke brom dat de platenspeler fabriceert weg. Deze draad sluit u aan op de ground aansluiting welke zich naast de phono aansluiting bevindt. Dit is een ijzeren aansluiting.