200cm vanaf de grond, maar kan ook net onder het raam van de 1e verdieping bevestigd worden houdt er dan wel rekening mee dat het raam open moet kunnen op de vlaggenstok in de houder te steken of gebruik een handy-stick om de vlaggenstok van de grond te bevestigen in de vlaggenstokhouder.
Nadat je een vlag online of bij de bouwmarkt hebt gekocht, zoek je een goede plek op voor de houder. "Kies een plek waar je er met een keukentrapje makkelijk bij kunt", raadt klusjesman Gerd Kuijpers aan. "Het liefste op baksteen, ik zou hem niet in of rond kozijnen monteren.
Wanneer je eenmaal een leuke plek hebt gevonden voor de vlag, is het de volgende logische stap om deze aan de muur te bevestigen. Boor een paar gaatjes in de muur en stop hier vervolgens een plug en een haakje in. De vlag hang je dan op aan de lus.
Houd als vuistregel aan dat de mast tussen een meter en een halve meter korter moet zijn dan de nok van het pand. Op die manier is de mast het mooist. De gemiddelde hoogte van een verdieping is 3,5 meter.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Elke vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en eventueel bij zonsopgang weer worden gehesen. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf.
Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst.
Een vlaggenmast bij uw pand
Heeft u een bedrijf, dan plaatst u een vlaggenmast natuurlijk naast uw bedrijfspand. In dat geval mag u aanhouden dat de vlaggenmast een meter onder de nok moet komen. Een vlaggenmast bij uw pand bevestigt u doorgaans in de grond met een grondanker.
Kijk op praxis.nl en je kunt direct alle accessoires in een keer bestellen. Selecteer de beste vlaggen, vlaggenstokken en en vlaggenstokhouders in een handomdraai. En neem ook meteen een wimpel in je order mee.
De meestverkochte vlaggenmasten zijn 6, 7 of 8 meter in lengte, gemeten vanaf het maaiveld of trottoir. Wanneer de mast tussen een meter en een halve meter korter is dan de nok van het pand, dan komt de vlag en de mast het best tot zijn recht.
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
De vlag wikkelt om de mast heen
Om dit te voorkomen kunt u een roterende mastknop gebruiken. In de mastknop is daarnaast ook nog een koordgeleider verwerkt, deze voorkomt slijtage van het koord wanneer u de vlag de hoogte in hijst. Absoluut een uitkomst wanneer u deze handeling dagelijks moet uitvoeren.
De schootsteek (Engels: Sheet bend) is een knoop die gebruikt wordt om een lijn vast te zetten aan een lus of aan een veel dikkere lijn. Hij wordt vaak gebruikt om de vlaggelijn aan het lusje van de vlag te bevestigen.
Met nationale feestdagen zoals koningsdag en Bevrijdingsdag wordt er massaal gevlagd, maar ook wanneer iemand geslaagd is hangen we de vlag uit. Waarom is dat eigenlijk zo? We hangen de vlag uit om indirect aan te geven dat er een bijzondere gebeurtenis speelt of is geweest.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Rood-wit-blauw: de kleuren van de Nederlandse vlag. Rood (helder vermiljoen), (helder) wit, (kobalt)blauw. Het zijn de drie kleuren die samen ons nationale symbool vormen: de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden.
Provincie in nood
Een knoop in de vlag betekent in de scheepvaart een noodsignaal. Oftewel, provincie in nood,' aldus de oproep op sociale media.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.