Volgens Ayurveda ligt het geheim van een goede gezondheid in een gezonde spijsvertering. In de Ayurveda hebben we het dan over Agni, je spijsverteringsvuur. Je kan je spijsvertering zien als een altijd brandend vuurtje. Dit vuur is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
Ayurvedische leefstijl
De leefstijl richt zich daarbij op een goede afstemming op de seizoenen, de soort activiteiten die men tijdens werk en vrije tijd onderneemt, en op de dagelijkse routine. Veel mensen zijn ver afgedwaald van de principes die daarbij een rol spelen.
De Vata is een onregelmatige eter, de slaap is licht en onderbroken en zij hebben een hekel aan koud weer. Ook reizen zij graag en hebben verafschuwen niets doen. Lichamelijke signalen dat een Vata-persoon uit balans is zijn bijvoorbeeld koude handen en voeten, een ruwe en droge huid, krampen en trillen of beven.
Kapha-types hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen.
In het algemeen geldt dat Kapha's beter zwaar en vettig voedsel vermijden evenals zuivelproducten, koolhydraatrijke producten, suiker en ijskoude dranken. Eet licht, droog voedsel en pas op met de smaken zoet, zout en zuur. Stimulerend voedsel met een scherpe, bittere en/of wrange smaak heeft de voorkeur.
Ayurvedische voeding voor een Pitta-type
Eet je grootste maaltijd tussen de middag en zorg voor een stevig ontbijt. Wat je dan kunt eten? Denk aan groene groenten zoals broccoli, asperges, courgettes en spinazie. De beste fruitsoorten voor een Pitta zijn onder andere mango, peer en ananas.
Het blijkt geen fabel maar wel degelijk een feit te zijn: door hete thee te drinken, wordt je lichaamstemperatuur tijdelijk verhoogd door de hitte van thee. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur - je thermostaat - te laten dalen, waardoor het hierna frisser aanvoelt. En dat is ook je doel.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha's : Vata, Pitta en Kapha. Deze 3 dosha's zijn weer opgebouwd uit vijf elementen namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. In de samenstelling van deze dosha's heeft iedereen een dominerende dosha.
De Ayurvedische massage geeft rust en balans aan lichaam en geest. Met zachte strijkende bewegingen, masseren we de warme olie in de huid. De oliën die we gebruiken is afhankelijk van waar jouw lichaam om vraagt. Daarom vragen we je vooraf de Ayurvedische test te doen, zodat we de dosha's in balans gaan krijgen.
– Zoet, zwaar, goed gerijpt fruit is heel goed voor vata, waaronder bananen, geweekte rozijnen, dadels, avocado's, kokosnoot, vijgen, perziken, peren, mango's, abrikozen, papaja, watermeloen en pruimen.
Kapha [spreek uit: kaffa] – een van de drie fundamentele basisenergieën (dosha's) in de Natuur.
Gezondheid bevorderen en behouden is het belangrijkste doel van ayurveda. Volgens de ayurvedische kennis lukt dat vooral als wij ons dagelijks leven aanpassen aan de cycli van de natuur en gebruik maken van het natuurlijke bioritme.
In de Ayurveda staat Pitta bekend als de bio-energie van de spijsvertering en stofwisseling. Transformatie is dus de primaire functie van Pitta. De Pitta dosha komt voort uit de elementen water en vuur en komt tot stand door het dynamische samenspel van beide elementen.
Ingrediënten: Venkel, koriander, kaneel, gember, laurierblad, zoethout, dille en basilicum van gecontroleerde biologische teelt.
Daarom omvat het ayurvedische voedingsplan vooral natuurlijke, lichte, evenwichtig gekruide en goed verteerbare voeding. Deze is niet te koud en niet te heet en bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Gebruik hiervoor ook de Maharishi Ayurveda-kruidenmelanges.
The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel
Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen.
In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is ayurveda wat betreft voeding NIET geheel vegetarisch gericht.