Gevaarlijk rijgedrag is strafbaar gesteld in artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 (WVW '94). Het artikel luidt als volgt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Als je gevaarlijk rijgedrag ziet, bel dan direct het noodnummer 112. De politie komt dan zo snel mogelijk ter plaatse. Bij een minder ernstige situatie kun je 0900-8844 bellen.
Agressief en roekeloos rijgedrag zijn volgens de wet verboden en is daarmee een voorbeeld van gevaar veroorzaken op de weg. De politie ziet agressief rijgedrag als een overtreding van art. 5 WvW. De maximumstraf bedraagt twee maanden hechtenis of een boete van maximaal €4.500,-.
Wat is roekeloos rijgedrag? Iemand die onder invloed van alcohol en met een snelheid van 120 km per uur over een landweggetje scheurt, vertoont roekeloos rijgedrag. Maar ook een onervaren rijder die ervoor kiest te rijden zonder rijbewijs, maakt zich hier schuldig aan.
Gaat het om een zwaarder feit, bijvoorbeeld rijden onder invloed van alcohol, dan spreken we van een verkeersmisdrijf. Verkeersmisdrijven kunnen voor de strafrechter worden gebracht, maar dat hoeft niet in alle gevallen. Sommige misdrijven kan de officier van justitie zelfstandig afdoen met een strafbeschikking.
Op grond van artikel 92 lid 1 Reglement verkeersregels en verkeerstekens is het overschrijden van de maximumsnelheid een strafbaar feit. Voor het te hard rijden kunnen relatief zware straffen worden opgelegd. Voor het te hard rijden worden in de regel een geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd.
Verschil overtreding en misdrijf
Overtredingen zijn licht strafbare feiten, zoals vandalisme en openbare dronkenschap. Misdrijven zijn zwaardere strafbare feiten, zoals moord, diefstal en verkrachting.
als synoniem van een ander trefwoord: onbezonnen (bn) : achteloos, dolzinnig, dom, gedachteloos, lichtvaardig, lichtzinnig, loszinnig, nalatig, onachtzaam, onbedachtzaam, onberaden, onbesuisd, ondoordacht, onnadenkend, onstuimig, onvoorzichtig, onzorgvuldig, overijld, roekeloos, slordig, woest.
Artikel 5 Wegenverkeerswet is een overtreding. Op overtreding van artikel 5 WVW staat een maximale hechtenis van zes maanden en een geldboete van de derde categorie (€ 8.700,-). Daarnaast kan als bijkomende straf worden opgelegd een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal twee jaar.
Naast een geldboete kan er ook een rijontzegging worden opgelegd variërend van twee maanden tot een jaar.
In de nieuwe wet is het vasthouden van een mobiele telefoon expliciet opgenomen als één van de ernstige verkeersgedragingen die strafbaar zijn volgens artikel 5a WVW. Op overtreding van dit artikel staat een strafmaximum van twee jaar.
Beoordeling rijgeschiktheid door het CBR
Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring. Op basis hiervan bekijkt het CBR of u wel of niet rijgeschikt bent.
Risicovol of asociaal rijgedrag is onder andere bumperkleven, andere verkeersdeelnemers afsnijden, door rood rijden of veel te hard rijden. Deelnemers van de cursus over gedrag en verkeer leren op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer.
Rijgeschikt betekent dat u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Twijfelt u of u nog rijgeschiktheid bent? Bijvoorbeeld omdat u een oogoperatie heeft gehad of last hebt van dementie? Dan is het verstandig met uw arts te bespreken wat dit betekent voor uw verkeersdeelname.
Wanneer krijg ik bericht van het CBR? Als u bent aangehouden, geeft de politie dit in de meeste situaties door aan het CBR. Wanneer het CBR deze informatie krijgt, hangt af van de politie. Maar meestal is dit binnen zes maanden.
Als u al eerder een keer uw rijbewijs kwijt bent geraakt zal de rechter u nu een hogere straf geven. Het kan zelfs zo zijn dat u uw rijbevoegdheid voor altijd kwijt raakt. De periode totdat de zaak ter zitting komt bij de rechter, bent u uw rijbewijs standaard kwijt en mag u dus ook niet rijden.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
1) Abrupt 2) Acuut 3) Eensklaps 4) Holderdebolder 5) Ineens 6) Met grote haast 7) Onverwacht 8) Overhaast 9) Pardoes 10) Plots 11) Plots verlopen 12) Plotseling 13) Zeer ...
Joviaal is een persoonlijke eigenschap. De bekendste synoniemen zijn: hartelijk, opgeruimd, opgewekt, vrolijk en gul. Joviaal zijn wordt door de meeste mensen als een positieve eigenschap gewaardeerd.
overdreven hoge opvatting van eigen mogelijkheden
Bron: WikiWoordenboek. 1) Aanmatiging 2) Air 3) Arrogantie 4) Een hog dunk van zichzelf hebbend 5) Egotisme 6) Eigenmachtig 7) Eigenwaan 8) Gevoel van eigenwaarde 9) Hoge dunk van zich zelf 10)...
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Als u meer dan 50 km per uur te hard rijdt, krijgt u een strafbeschikking. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt dan de hoogte van uw geldboete. Deze straf komt op uw strafblad.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.