Gebruik de 1-6-6 regel: één idee per slide, maximaal zes regels tekst of opsommingstekens, maximaal 6 woorden per regel.
Door jezelf vlak voor je presentatie een minuut of 2 letterlijk zo groot mogelijk te maken (bijvoorbeeld op het toilet), maakt je lichaam testosteron aan en verlaagt het cortisol-gehalte. Dat zorgt ervoor dat je je zekerder voelt van jezelf. En als je je zekerder voelt van jezelf, heb je minder last van zenuwen.
Een interactieve presentatie is een presentatie waarmee je interactie creëert met het publiek. Dit kan door middel van het stellen van vragen, maar ook bijvoorbeeld door het publiek live te laten stemmen bij een stelling. Op deze manier houd je het publiek enthousiast en gefocust en komt de boodschap beter over.
Begin niet meteen een PowerPoint presentatie te maken. Bij een krachtige presentatie staat jouw verhaal centraal. Een PowerPoint kán een middel zijn om je verhaal te ondersteunen, maar is zeker niet het uitgangspunt. Begin daarom bij je verhaal.
Presentatieangst heeft vaak te maken met het gevoel niet goed voorbereid te zijn. Dat kun je bijvoorbeeld tegengaan door de kernboodschap helder voor ogen te krijgen voordat je begint met je praatje.
Een goede anekdote, die jouw presentatie ondersteunt, zorgt ervoor dat je publiek de boodschap beter en langer onthoudt. Zoals al eerder aan bod kwam is het een goed idee om je presentatie te beginnen met een anekdote. Maar nog beter is het om je hele te presentatie te brengen als een verhaal.
Teksten stampen doe je via een uittreksel. Oftewel: maak een uittreksel en stamp dat in je hoofd. Tegenwoordig wordt vaak gewerkt met mindmaps. Wij vinden een mindmap zeer geschikt voor het verwerken van de informatie uit de tekst.
Je doel wordt duidelijk door de doelgroep te omschrijven, door vast te stellen of je het publiek wilt informeren, instrueren, overtuigen of activeren en door te specificeren wat je de toehoorders precies wilt meegeven. Als je dat laatste deel uitwerkt, heb je ook de boodschap van je presentatie te pakken.
In plaats van het vertellen van jouw verhaal kun je het publiek hun verhalen laten delen. Kom met een paar grappige en persoonlijke vragen: “Naar welk tijdperk zou je willen terugreizen als je een tijdmachine zou hebben?”, “Wat zou je de eerste dag van je pensioen doen?” of “Wat vond je als kind moeilijk om te delen?”.
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.
Hou overzicht : 7 x 7 regel
Dat betekent maximaal 7 regels per slide en maximaal 7 woorden per regel. Minder is nog beter… De tekst hoeft niet alles te vertellen, anders hoeft de toehoorder immers niet meer te luisteren.
Ga als volgt te werk om het aantal woorden in zowel de dia's van uw PowerPoint-presentatie als de notitiepagina te tellen: Klik op het tabblad Bestand op Info. Klik onder aan het rechterdeelvenster op Alle eigenschappen weergeven. De eigenschap Woorden telt alle tekst op dia's en notitiepagina's.