Vlekken op suède kun je het best direct verwijderen met een speciaal suèdeborsteltje. Een schone tandenborstel of nagelborsteltje werkt ook. Regelmatig borstelen voorkomt ook dat er gladde plekken ontstaan op je tas. Borstel wel steeds in dezelfde richting, anders slijt het leer!
Daarnaast kun je suède ook schoonmaken met suède reiniger. Als je je tas met de reiniger inspuit en het even laat intrekken kun je hem vervolgens met de borstel reinigen. Na het reinigen kun je de tas het best op kamertemperatuur laten drogen. Overige tassen, waaronder synthetische, zijn makkelijk schoon te maken.
Het antwoord is nee. Leer en suède, beiden leersoorten kunnen slecht tegen water.
Babyshampoo krijgt vet uit suede
Heb je (vet-)vlekken in suede, was het dan (met de hand) met babyshampoo. Je zult zien dat de vlek verdwijnt en dat je suede ook nog mooi blijft.
Maak een sopje van lauw warm water en wat groene zeep én gebruik een schone zachte doek die je erin doopt. Gebruik nooit, maar dan ook echt NOOIT te veel water op het leer. Dan veroorzaak je namelijk een nieuwe vlek, namelijk een watervlek, die je er niet meer uitkrijgt. Doe het dus voorzichtig met een vochtig doekje.
Suède schoenen kun je prima schoonmaken, zolang je het maar voorzichtig doet. Vermijd water en zeep te allen tijde, want dat maakt de vlekken alleen maar erger! Stop ze dus ook niet in de wasmachine.
Vervuild leer schoonmaken, vetvlekken verwijderen of vintage leer opfrissen. Alles wat van leer is, kan je schoonmaken met groene zeep. Leren portemonnees, schoenen, jassen en tassen, maar ook de leren bekleding van de auto of bank. Doordat groene zeep vet is, wordt het leer ook nog eens lekker soepel.
Zo verwijder je vetvlekken uit suède & leren schoenen
Gebruik een absorberende poeder - zoals talkpoeder - en sprenkel dit over de desbetreffende vlek. Laat je schoenen gedurende de nacht drogen - wrijf het poeder er niet in.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine.
Veel mensen denken dat je suède niet nat mag laten worden, maar het tegenovergestelde is vaak waar. Door suède egaal nat te maken met schoon water zorg je ervoor dat de kleur egaliseert. Het is daarom ook goed om eens in de zoveel tijd je suède schoenen goed te wassen.
Uw suedine kleding kan u het beste op een fijnwas programma wassen en niet hoger dan 30 graden. Klittenband en ritssluitingen kunt u voor het wassen ook het beste sluiten. Kleding van kwetsbare materialen kunt u het beste in een waszakje wassen.
Eén van de meest gebruikte behandelingen bij suède is stomen. Kook water in een pannetje en wanneer dit gaat stomen houdt je de suède schoenen of kledingstuk boven de stoom. Gebruik daarna een speciaal suède borsteltje om de suède op te borstelen. De kleur van suède zal door het stomen een diepere tint laten zien.
Een vochtig doekje is meestal voldoende. Bij hardnekkige vlekken kun je een beetje water en zeep gebruiken. Was alleen met de hand en koud water en stop je tas niet in de wasmachine of droger. Je kunt ook een onderhoudsspray gebruiken voor extra bescherming tegen vocht en vuil.
Het verschil tussen nubuck en suede
Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling.
Nubuck is een speciaal behandeld leer en wordt met name gebruikt voor het fabriceren van laarzen, kleding, handtassen.
Let op: schoenen gemaakt van dierlijke materialen zoals leer, suède en nubuck kunnen niet in de wasmachine worden uitgewassen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Op internet zijn tips te vinden over hoe u zelf een vlek uit een leren of suède stof krijgt. Veelgenoemde methoden zijn het gebruiken van groene zeep of babyshampoo.
Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.