Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Dat kan op 5 manieren, namelijk door te stucen, door schuren, door op te vullen met muurvuller, door te behangen met Renovlies en als laatste door het af te stomen en af te steken.
Nee, spack is weliswaar een gladde pasta, maar spackspuitwerk kan niet glad worden aangebracht. Spackspuiten is afwerking voor muren en plafonds met een korrelstructuur. Bij spackspuiten is het (vaak) wel mogelijk om een fijne korrel aan te brengen, dat is het beste alternatief voor gladde muren.
Maak de muur schoon, stof- en vetvrij met een sopje van lauwwarm water en wat ontsmetter. Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang.
Muurglad goed doorroeren voor gebruik. Breng het product rechtstreeks uit de emmer met de MuurGlad Roller aan op de muur en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. Het product eerst op een groter oppervlak aanbrengen (enkele m2). Muurglad kan direct en tot maximaal 30 minuten na aanbrengen worden gladgestreken.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Een medium en een fijne korrel maken een glad geheel door deze achter elkaar te gebruiken. Korrel 180 en 220 zijn ideaal om mee te werken op een gestucte muur. Te grof schuurpapier zoals korrel 80 laat krassen achter en te fijn schuurpapier zoals bijvoorbeeld korrel 400 heeft weer geen effect.
Wil jij ook graag behangen maar heb je granol of spachtelputz op de muren? Geen probleem! Met Alabastine MuurGlad hebben wij de muur behandeld en konden we alsnog behangen.
Altijd nat-in-nat werken
Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en voorkom je heel makkelijk en snel strepen.
Het tweede wat je doet voordat je gaat stucen, ook nu weer de muur eerst ontvetten met water en een ontvetter om jaren van aanslag te verwijderen. Vervolgens breng je het stucwerk aan. Het beste stucmiddel voor structuurverf is gipspleister. Breng het aan in een dunne laag en lees de aanwijzingen op de verpakking.
Stucwerk schuren. Gebruik een grove korrel 120 voor de ruwe stukken en daarna korrel 180. Schuurgaas is uitermate geschikt voor het schuren van stucwerk en gaat langer mee. Gebruik van een schuurmachine heeft voordelen boven handmatig schuren; Het veroorzaakt minder stof en de muur wordt gladder.
Kan ik MuurGlad op beton gebruiken? Ja, daarvoor moet u eerst de grove gaten opvullen met Muurvuller en de muur voorstrijken.
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan je de MuurGlad producten op veel ondergronden aanbrengen zoals: Binnenmuren. Structuur muur. Gipsplaat.
Je kunt het overschilderen, maar let hierbij op dat je, door de structuur ondergrond meer verf nodig zult hebben. Je kunt structuurverf ook verwijderen.
Voor een mooi egaal resultaat is het nodig om twee laklagen aan te brengen. Schrik daarom niet als de eerste laag een beetje vlekkerig is. Gebruik fijn schuurpapier (maximaal korrel 180 om krassen te voorkomen) om tussen de laklagen het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de volgende laag beter.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Je kunt de strepen van de kwast of roller nog zien
Je bent helemaal trots op je net geverfde muur, maar als het is opgedroogd zie je ineens lelijke strepen. Balen! Om dit op te lossen kun je met een heel fijn schuurpapiertje over de vegen gaan. Veeg het stof er vervolgens af met een doekje en verf er nog eens overheen.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Kun je elke muur schuren? Je kunt een muur schuren die droog is en voorzien is van bijvoorbeeld grof stucwerk (spachtelputz), granol, gipsplaat, structuurverf of glasvezelbehang. Door zelf je muur glad te maken, is een stukadoor niet meer nodig.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Een zo juist gestucte muur is nooit helemaal glad. De korrels die er nog opzitten kunt u met een fijn schuurpapier (korrel 280) weg schuren. Veeg het stof weg met een stoffer. Zorg ervoor dat de wand goed schoon is.
Voor het reinigen van stucwerk kan je het beste gebruik maken van een doek die niet pluist, een spons of een borstel. Zeker wanneer je stucwerk met korrel reinigt is het handig om een borstel te gebruiken. De borstel die we aanraden zijn een nagelborstel of schrobborstel.