Het werkwoord kwetsen wordt in de standaardtaal gebruikt in de betekenis 'psychisch verwonden', 'krenken, beledigen'. Ook het daarvan afgeleide bijvoeglijk naamwoord gekwetst is standaardtaal in de betekenis 'psychisch verwond' of 'gekrenkt, beledigd'.
De Schaamte van je niet goed genoeg voelen
Je afgewezen of gekwetst voelen, gaat gepaard met een verlammende, bevriezende emotie genaamd schaamte. Schaamte komt bijvoorbeeld om de hoek kijken wanneer je je door afwijzing niet goed genoeg voelt.
Vertel hoe je je voelt.
Wees zo eerlijk mogelijk en vertel hoeveel pijn je hebt. Wees open over je gevoelens om de ander te laten zien dat hij/zij je echt gekwetst heeft, en dat je het er heel moeilijk mee hebt gehad. Maak oogcontact en praat langzaam, zodat je laat zien dat je echt meent wat je zegt.
Als mensen je gevoelens kwetsen, heb je twee opties. De eerste is om de andere kant op te kijken en de pijn te verbergen, waardoor je sterk lijkt te zijn zonder aarzeling. De andere optie is gezonder: verdedig jezelf en genereer een adequate emotionele reactie om je gevoel van eigenwaarde te beschermen.
Kleineren gaat over het 'verkleinen' van de ander, zodat je er zelf beter uit springt. De functie van kleineren is dus vermijden of ontsnappen aan de ander. Het verkleinen van iemand anders gaat met passieve en/of actieve agressie gepaard. Pesten is een vorm van actieve agressie.
Arrogante of neerbuigende mensen plaatsen zichzelf op een voetstuk. Ze voelen zich beter of belangrijker dan anderen. Vaak demonstreren ze hun meerderwaardigheid door de minderwaardigheid van anderen te benadrukken.
Want mensen die je helemaal niet waarderen voor wat je doet of wie je bent en dit ook niet uitspreken, kunnen je emotioneel maken. Dat raakt je. Je wordt dan boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig…. Soms verlies je daardoor het vertrouwen in die persoon of ontstaat er een barst in je relatie tot die persoon.
beledigd, boos, gebelgd, gekrenkt, geraakt, kwaad, ontstemd, verbolgen, verontwaardigd. geraakt (bn) : beledigd, gebelgd, gekrenkt, gekwetst, gepikeerd, geprikkeld, getroffen, verstoord.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
Je voelt je vaak diep onzeker. Je bent ervan overtuigd dat je onaantrekkelijk bent en minderwaardig aan andere mensen. Je houdt je mening vaak voor je en je past je aan je omgeving aan. Hierdoor leert niemand jou echt kennen.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Wat is een arrogant persoon? Iemand die arrogant is, is zo overtuigd van zichzelf en zijn kunnen dat die persoon zichzelf boven de ander stelt. Een arrogant persoon kijkt op de ander neer, maakt nauwelijks contact met anderen en overschat zijn eigen prestaties.
Kleineren Tip 1: Koester je oordelen
Je hoeft dit niet eens expliciet te zeggen. Je deelt gewoon diverse kleinere oordelen over iemands uiterlijk, vaardigheden, ideeën of gedrag – en impliceert daarmee dat je diegene niet accepteert. Oordelen kun je ook gebruiken om jezelf te kleineren en veel mensen doen dat ook.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Onderliggende redenen kunnen zijn: jaloezie, controleverlies, de angst om zelf afgewezen te worden, de angst om niet goed genoeg gevonden te worden, enzovoorts. Iemand kan alleen voor zichzelf uitzoeken wat hem of haar op dat moment bewogen heeft.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.