Bonaire is een Nederlands eiland in het Caribische deel van Nederland, dat sinds 2010 bestuurlijk als Caribisch openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt. Het is gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela, en behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Een must om te bezoeken tijdens je vakantie naar Bonaire is het Washington Slagbaai Nationaal Park. Dit voor Bonaire belangrijke, bergachtige gebied vol met cactuswouden, rotsformaties, aloëvelden, zoutmeren, stranden en blowholes, bedekt het noorden van het eiland.
Vliegtijd naar Bonaire
Tijdens een vlucht Amsterdam Bonaire (AMS - BON) overbrug je in circa 10 uur een afstand van 7.800 kilometer. Je vertrekt vanaf Schiphol en landt op de internationale luchthaven Flamingo Airport, slechts een paar kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kralendijk.
Bonaire is een van de leukste eilanden in de Caribbean. Een vakantie op Bonaire is puur genieten van zon, zee, strand en schitterende natuur! Ontdek hier wat je allemaal kunt doen en zien op dit heerlijke, zonovergoten eiland!
Met deze doorsnee berekening kom je uit op 135 euro per persoon per dag. Met twee personen kom je dan uit op 270 per dag als koppel. Ga je een weekje naar Bonaire dan zit je op 1890 Euro.
Waarom op vakantie naar Bonaire? Bonaire staat te boek als een topbestemming voor sportduikers en snorkelaars maar ook voor niet-duikers en ecotoeristen zijn er legio mogelijkheden. Op Bonaire is het veel rustiger en overzichtelijker dan bijvoorbeeld op Aruba, Sint Maarten of Curaçao.
Iedereen met de Nederlandse nationaliteit mag maximaal 180 dagen (6 maanden) vrij als toerist op Bonaire blijven zonder een vergunning binnen het tijdsbestek van 1 jaar. Als je langer dan 180 dagen wil blijven of als je eerder gaat werken of je gaat vestigen, dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen.
De eilanden maken weliswaar sinds 2010 deel uit van Nederland, maar de Antilliaanse gulden is vervangen door de Amerikaanse dollar en niet door de euro. De gulden en de euro worden er niet of nauwelijks geaccepteerd.
Eigen voedselproductie
Niet alles is mogelijk, maar watermeloen, spinazie, tomaat (buiten de warme tijd), papaya, pompoen, kruiden, sla, okra, het kan allemaal op Bonaire worden verbouwd.
Het eiland Bonaire is dan wel klein, maar er valt genoeg te beleven. Vooral als je graag de natuur in duikt én je een echte waterrat bent. Op Bonaire maak je kennis met tropische dieren, voel je je een zeemeermin in de kleurrijke onderwaterwereld en rust je uit op de meest paradijselijke stranden.
Je zou denken dat de kleinschaligheid van Bonaire het eiland saai maakt, maar het tegendeel is waar, juist omdat mensen hier heel betrokken zijn, wordt er heel veel georganiseerd er is altijd wel een evenement, optreden, festival of iets dergelijks te beleven. Bonaire is een feestje op zich.
Bonaire is een vrij populair vakantie-eiland in het Caribisch gebied. Van massatoerisme kun je echter niet spreken. De drukte op Bonaire valt erg mee, wat maar goed is gezien het vrij kleine inwoneraantal (minder dan twintigduizend) van het eiland.
U mag schelpen, stukjes koraal en beschermde dieren afkomstig van Bonaire niet meenemen als souvenir. Het is bij wet ten strengste verboden en er staan zware straffen op. De lokale vertrekbelasting vanaf Bonaire voor vluchten naar Aruba, Curaçao en St Maarten in ca. 9 dollar per persoon.
Het geven van fooien op Bonaire is anders dan in Nederland. Net als in Amerika berekenen restaurants standaard al 10% fooi en de hotels gaan uit van 12%. Voor een uitstekende service wordt 15% tot 20% fooi gegeven.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg, Erik Staal, Lex Harding en Leo Dijkgraaf hebben allemaal een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen. Henny Huisman is verreweg de beroemdste tweede huisjebezitter van Bonaire.
Kort en bondig. Kies voor het eiland Bonaire als je van het dorpse karakter, rust en natuur onder en boven water houdt. Kies voor het eiland Curaçao als je van cultuur, ongerepte baaitjes en afwisseling houdt. Iedereen kan hier uitstekend uit de voeten.
Aruba: One Happy Island
De mooie plekjes moet je delen met vooral veel Amerikanen, die veelal verblijven in grootschalige resorts, en het prijsniveau ligt gemiddeld hoger dan op Bonaire en Curaçao. Betalen doe je op Aruba met de Arubaanse gulden. Het eiland is goed met een huurauto in een paar dagen te verkennen.