Gorgonzola is door de zachte en fijne textuur perfect te gebruiken in veel verschillende recepten. Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees.
Cambozola
De Cambozola-kaas is een zachte, romige, blauwe kaassoort.
Cambozola (Duitsland ): Zoals de naam al doet vermoeden, een samentrekking van Camembert en Gorgonzola, heeft deze superromige kaas met een donzige, bloeiende korst slechts een paar blauwe aderen, waardoor het een van de mildste koemelkblauwe kazen op de markt is. Hij rijpt slechts acht tot twaalf weken en wordt soms op de markt gebracht als blauwe brie.
3800 kazen uit 42 landen worden gesneden, gesmeerd en geproefd om uiteindelijk die ene winnaar aan te wijzen. En dat is dit jaar een wel heel speciaal kaasje. De Rogue River Blue is dé smeuïge prijswinnaar van dit jaar. Deze blauwe kaas uit Oregon was volgens de jury de lekkerste kaas ter wereld.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Beide zijn even welkom op elk kaasplankje. Ze hebben allebei die zoute, hartige smaak, maar blauwe kaas is iets scherper en heeft een sterkere geur , terwijl de romigheid van Gorgonzola het makkelijker smeerbaar maakt.
Gorgonzola is door de zachte en fijne textuur perfect te gebruiken in veel verschillende recepten. Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten.Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
"In veel opzichten", zegt Mark Kacary van The Norfolk Deli, is Colston Bassett Stilton "de koning van de blues." Colston Bassett is ontwikkeld door Dr. William Windley en maakt zijn kaas altijd op de traditionele manier, met melk van lokale boerderijen binnen een straal van 2,4 kilometer van de zuivelfabriek in de Vale of Belvoir.
Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn pittige cheddar of Gruyère ook mogelijk vanwege de wat sterkere smaak van deze kazen. Ben je op zoek naar een budget variant? Dan kan camembert ook een optie zijn.
Roquefort is een soort blauwe kaas . Roquefort is een beschermde oorsprongsbenaming van de Europese Unie, wat betekent dat alleen blauwe kaas die in de grotten van Roquefort-sur-Soulzon wordt geproduceerd, legaal Roquefort-kaas mag worden genoemd. Andere kazen hebben ook soortgelijke beschermde benamingen, zoals Cabrales, Stilton en Gorgonzola-kaas.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar.
Wikkel kaas in kaaspapier of bee's wrap , de twee beste opties. Leg de ingepakte kaas in een vochtiger gedeelte van je koelkast, zoals de groentelade, zodat hij niet uitdroogt.
Sterkste blauwe kaas
Roquefort staat bekend als de koning van de kazen en is de kaas met de sterkste smaak in deze categorie.
Viking Blue is een pittige blauwaderkaas uit Denemarken. Perfect voor op een kaasplateau voor liefhebbers van uitgesproken smaken, maar ook zeer geschikt om te smelten.
Castello Danablu Blauwe Kaas
Deze Deense blauwe kaas is een rijke, romige, extreem aardse blauwe kaas. Hij is niet zo pittig als andere blauwe kazen zoals gorgonzola. Hij neigt meer naar hartig en romig. Voor mij is het de beste blauwe kaas om in een salade met fruit te gooien, zoals een Waldorfsalade.
De kaas rijpt ongeveer een half jaar, waarna hij klaar is voor consumptie. Bij een goede blue stilton lopen de aders door tot in de korst van de kaas. De blue stilton is zacht van structuur en smelt op de tong. De smaak van blue stilton kaas is romig, pittig en bros.
Danablu (of Danish Blue) is een Deense blauwschimmelkaas. Deze werd begin 20e eeuw uitgevonden door Marius Boel. De bereidingswijze lijkt sterk op die van Roquefort, met dat verschil dat voor Danish Blue koemelk wordt gebruikt en voor Roquefort schapenmelk.
Long Clawson is een van de zes zuivelfabrieken ter wereld die Stilton kan maken dankzij de PDO-status. Long Clawson Dairy heeft voor de derde keer in vier jaar Supreme Champion Cheese gewonnen bij de Global Cheese Awards met zijn traditionele Blue Stilton.
Kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar het bevat nog steeds veel zout en verzadigd vet, dus eet het met mate. Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn of migraine, kunnen beter blauwe kaas beperken of vermijden. Oude kazen, zoals blauwe kaas, zijn een veelvoorkomende trigger voor hoofdpijn.
Conclusie: Blauwe kaas aanbevolen voor verbetering van de gezondheid. In conclusie, het eten van blauwe kaas kan gunstig zijn voor je gezondheid vanwege de voedingsstoffen, probiotica en mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
" Het heeft een milde smaak die smelt in de mond, met duidelijk zichtbare maar niet overweldigende adering die ook in een delicatere vorm in de pasta zichtbaar is ." Dit is een typische lokale kaas, een fundamenteel element van de kaasmakerijtraditie in de regio Lombardije.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.