Istanboel of Istanbul is een stad in het Europese en Aziatische deel van Turkije en was de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Daarvoor was ze onder de naam Constantinopel hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. De stad is oorspronkelijk in 667 v.Chr. gesticht door Griekse kolonisten en werd door hen Byzantion genoemd.
Zowel historisch als culinair gezien is Istanboel een belevenis. Het is een stad met een geweldige Grieks-Romeinse historie. Byzantium was de Griekse naam, Constantinopel naar de naam van de Romeinse keizer Constantijn de Grote en tevens hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk.
Er is genoeg te doen in Istanbul om je een aantal dagen te kunnen vermaken. Zelf verbleven wij ruim twee weken in Istanbul wat aan de lange kant is. Ik raad je echter zeker aan om minimaal vijf dagen in Istanbul te verblijven om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te kunnen bewonderen.
De Grote Bazaar van Istanboel, een van de eerste en grootste overdekte winkelcentra in de wereld. De Kruidenbazaar naast de Nieuwe Moskee en de dierenmarkt; in de nabijheid van de Galatabrug. De Galatatoren biedt uitzicht over het oude gedeelte van de stad.
Istanbul heeft officieel een Middellandse Zeeklimaat, hoewel de invloed van het zeewater hier minder sterk is dan in plaatsen langs de zuidkust van Turkije. Zo kan het voorkomen dat het rond eind april/begin mei erg koel en regenachtig is. Temperaturen kunnen dan zomaar ruim 10 graden onder het gemiddelde liggen.
Istanbul, een stad van tradities, cultuur, lekker eten, mooie architectuur en een paar van de meest gastvrije mensen. Istanbul is met 15 miljoen inwoners de grootste stad van Europa en de brug tussen twee continenten: Europa en Azië. De stad ligt namelijk op beide continenten.
Istanbul is uitgegroeid tot een echte wereldstad waar je zowel de Europese als de Aziatische cultuur vindt. Door sommigen gezien als één groot openlucht museum door de ruim 500 kerken, paleizen, moskeeën en musea. Maar Istanbul heeft ook een moderne kant, met vele moderne winkels, bioscopen en een bruisend nachtleven.
De heetste streek van Turkije is het oosten van de kust langs de Middellandse Zee. Vooral steden als Adana en Mersin zijn erg warm, de dagtemperaturen lopen in juli en augustus gemiddeld op tot zo'n 34 tot 35 graden.
Veel toeristen kiezen voor de zomer om Istanbul te bezoeken. Tijdens deze maanden is het er het warmst en droogst. Gemiddelde temperaturen liggen zo rond de 24 tot 28 graden. Maar houd ook rekening met pieken die reiken tot in de 30 graden.
De temperaturen in Turkije in maart liggen aan de wat koudere kant met temperaturen tussen de 7°C en 12°C graden. Breng zeker een warme jas mee in maart! Je kunt in maart ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Turkije.
Criminaliteit komt voor in heel Turkije, vooral in toeristencentra en grote steden zoals Istanbul. Houd rekening met oplichting, zakkenrollers en creditcardfraude. Wees alert op diensten die online aangeboden worden en waarvoor u moet betalen.
Istanbul staat bekend om de unieke sfeer en ongelooflijke gastvrijheid, waardoor de grootste Turkse stad enorm populair is onder reizigers. Istanbul biedt gasten een verscheidenheid aan mogelijkheden om een onvergetelijke vakantie door te brengen, ook aan de oevers van de Zwarte Zee of de Zee van Marmara.
De populairste badplaatsen zijn die gebieden langs de Bosporus en de Prinseneilanden. Dit zijn eilanden in het midden van de Zee van Marmara, maar horen bestuurlijk wel tot Istanboel. Hier wonen allemaal rijke mensen.
Gemiddeld is het budget om in een restaurant te eten in Istanbul zo'n 51% goedkoper in vergelijking met Nederland.
Is Istanboel een dure stad? De prijzen van basisproducten in Istanboel zijn lager dan in Nederland. Je moet 2.45 keer minder betalen om te winkelen in Istanboel dan in Nederland.
Maximum 10.000 euro. Wilt u meer meenemen, dat moet u daartoe de toestemming krijgen van de overheid (douane).