Zorg dan dat er minder zuurstof in de Big Green Egg kan komen door de rEGGulator te sluiten en/of de luchtregelaar te sluiten. En wil je de temperatuur gelijk houden? Sluit dan de rEGGulator bijna helemaal maar zorg wel dat hij nog een klein beetje gedeeltelijk geopend is (afhankelijk van de temperatuur).
Stap 6. Als de kolen gloeien, ongeveer 10 tot 15 minuten na het aansteken van je Big Green Egg, sluit de deksel en laat de Big Green Egg op temperatuur komen. Houd de deksel zoveel mogelijk gesloten en regel de temperatuur met de rEGGulator en de luchtregelaar onderin de basis.
Vul de Big Green Egg met voldoende houtskool, voor de Large is dit een paar centimeter boven de luchtgaten en niet hoger dan de eerste rand van de vuurkorf. Dit lijkt misschien veel als je maar even wilt BBQ-en, maar in tegenstelling tot een open BBQ brand je de kolen niet op.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Schroeien, bakken of stomen
Direct grillen doe je op hoge temperaturen van 175 tot 230 graden. Vul de vuurschaal van de kamado tot de rand met houtskool. Beide ventilatieroosters staan helemaal of gedeeltelijk open en je plaatst het grillrooster direct boven het vuur.
Gril ingrediënten nooit te lang
Om een côte de boeuf of steak medium rare te grillen, gril je hem bijvoorbeeld 6 minuten per kant. Draai dan na ongeveer 3 minuten grillen het vlees een kwartslag om een mooie grilruit op het vlees te krijgen.
aanmaakblokjes die u gelijkmatig over het houtskool verdeelt. Wacht tot de blokjes volledig zijn uitgebrand zodat een egale massa van gloeiend houtskool ontstaat. Stook de EGG vervolgens naar een temperatuur van ongeveer 225°C met de margrietschijf op halve maan en de onderste luchtschuif half geopend.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Om de kamado aan te steken steek je een paar aanmaakblokjes tussen de houtskool. Steek vervolgens de blokjes aan. Sluit vervolgens het deksel en zet de margrietschijf volledig open. Wacht nu tot de temperatuur van de kamado zo'n 5 graden onder de gewenste temperatuur is en knijp dan de luchtinlaat en de margrietschijf.
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. De unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de EGG en de rEGGulator te beschermen, raden we je aan om de EGG af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken! Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/ of het knappen van het keramiek.
Voor een medium gebakken biefstuk van 2,5 cm dik hou je een kern temperatuur van 52 – 54°C aan. Rooster hiervoor 1,5 minuten en draai de biefstuk een kwart slag, waarna je terug 1,5 minuten kan roosteren, op die manier krijg je een mooi ruitjes patroon op het vlees.
Rare: 55°c. Medium-rare: 62°c. Medium: 70°c. Doorbakken: 75°c.
Wil je de Kogelbiefstuk rare eten, houdt dan 49 tot 54 graden Celcius aan als kerntemperatuur. Of ga voor medium-rare met een temperatuur van 55 tot 57 graden in de kern.
Ons advies is om de eerste 3x voor het gebruik van je kamado, deze niet hoger te stoken dan 200 graden, om schade aan het keramiek te voorkomen. Dit vergt wat geduld en controle.
De temperatuur in de barbecue regel je door 1 van de 2, of allebei, bij te sturen. De meeste goede barbecues hebben 2 ventilatiegaten. Een onderste ventilatiegat om zuurstof toe te voegen aan het vuur en een bovenste ventilatiegat om de verbrande gassen er uit te laten en zuurstof naar binnen te zuigen.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.