Het thee productieproces Na het handmatig plukken van de theeblaadjes wordt de oogst in fabrieken gedroogd en daarna “verflenst”. Dit betekent dat de theeblaadjes versneld verwelken (oxideren). Daarna worden de blaadjes verhit om het oxidatieproces te stoppen.
oxideren: Theeblad wordt door het plukken al licht beschadigd waardoor er enzymen vrijkomen.Deze enzymen versnellen de reactie welke zuurstof heeft met de ook vrijgekomen polyphenolen. Door een chemische reactie ontstaat de typische theesmaak.
Elke soort thee ondergaat andere stappen in het productieproces, waardoor de uitkomst de thee groen of zwart maakt. Elke stap heeft een ander effect op de smaak en de kwaliteit van de thee. Grofweg zijn er 7 stappen: plukken, verflensen, rollen, oxideren, shapen, drogen en het sorteren van de thee.
Sommige soorten kruidenthee kunt u beter niet de hele dag door drinken. Zoethoutthee en sterrenmix verhogen de bloeddruk.In venkel-en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen (aromastoffen). Het is verstandig om uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel sterrenmix, zoethout-, venkel- en anijsthee te drinken.
Hoe gaat het in zijn werk;
Wanneer de losse theebladeren zijn geplukt en gerold worden ze verzameld. Vervolgens worden de bladeren in dunne lagen verspreid in bakken. Deze bakken worden in een speciale fermentatie kamer gezet. In deze fermentatie kamer heerst een constante temperatuur van 25°c graden celcius.
Verspreid ze in een schaal tot ze vijf of zes scheutlagen diep zijn in een fermentatiekamer bij 77–86°F met een hoge luchtvochtigheid.Bedek de opgerolde thee met een enkele laag kaasdoek gedurende ongeveer 3 uur . De thee ondergaat een oxidatie-fermentatieproces en verandert in een koperen kleur.
Tijdens het fermentatieproces worden de stoffen (vooral zetmeel en suikers) in het voedingsmiddel omgezet of afgebroken door de enzymen van de aanwezige bacteriën of andere micro-organismen. Deze enzymen veranderen de zuurtegraad, smaak, textuur, geur, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product.
Matcha is namelijk de gezondste thee die er bestaat. Het bevat de hoogste concentraties antioxidanten en polyfenolen (een soort antioxidant), twee belangrijke stoffen die een zeer positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.
Probeer alleen wel zwarte thee en groene thee te vermijden. Deze bevatten namelijk de meeste theïne. Het beste kun je 's avonds kruidenthee drinken. Kruidenthee bevat namelijk helemaal geen theïne.
In een kopje groene thee van 100 ml zit pakweg 70 mg van de stof, maar wie 10 kopjes drinkt, krijgt plots 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan.
Het toevoegen van melk verandert de smaak. Vooral sterke, zwarte thee verliest met een beetje melk iets van zijn scherpte en wordt ronder en zachter van smaak.
Een infusie is de beste techniek om thee te zetten wanneer bladeren of bloemen worden gebruikt, omdat ze gemakkelijk hun essentiële oliën en waardevolle voedingsstoffen vrijgeven tijdens het trekken in heet water. Je giet gewoon kokend water over losse kruiden, dekt de pot af en laat de kruiden 10 tot 30 minuten trekken .
Hoe zet je Rooibos Chai thee? Gebruik een theelepel Rooibos Chai per kopje en laat deze 3-5 minuten trekken in water van 95-100 °C. Op deze manier komen de smaak en het aroma het beste tot hun recht.
Theeblaadjes hergebruiken
In de keuken: Een theezakje kan je opnieuw gebruiken in de pan met rijst of pasta. Het zorgt voor een extra smaakje aan je maaltijd. Zonnebrand: Koude thee of gekoelde gebruikte theezakjes verzachten de pijn bij kleine brandwonden of verbranding door de zon.
Het oxidatieproces
Tijdens oxidatie worden de catechines die aanwezig zijn in vers geplukte bladeren omgezet in nieuwe soorten polyfenolen - voornamelijk theaflavines en thearubigines . Deze verbindingen dragen bij aan de donkere kleur van geoxideerde thee, maar ze dragen ook bij aan de smaak.
Theebladeren eten is gezond
Eet je het pure losse theeblad, dan kun je je voorstellen dat je een hapje gezonde eigenschappen tot je neemt waar je u tegen zegt. De theeplant voorziet zijn blaadjes namelijk van voedingsstoffen die jouw mentale en lichamelijke vitaliteit ondersteunen.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Het is aangetoond dat het drinken van thee voor het slapengaan helpt bij een betere nachtrust en een hoge slaapkwaliteit . Dit is behoorlijk belangrijk omdat zoveel Amerikanen worstelen met slaapproblemen zoals slapeloosheid. Bovendien kunnen slaapproblemen verergeren als je te veel schermtijd hebt gehad en te weinig beweging.
Rooibosthee, heel gezond
Met rooibosthee neem je die dus beter op, en je neemt er bovendien meer van op. Want in deze thee zitten ook veel mineralen zoals calcium, magnesium, zink, ijzer en kalium. Ook bevat het veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Let op dranken als koffie, thee en rode wijn
Zoals u hierboven al kon lezen, kan verkleuring van de tanden ontstaan door dranken als koffie, thee en rode wijn. Dit komt doordat deze dranken tannine bevatten. Tannine kan zich gaan hechten aan de tandplak en zorgen dus voor de aanslag op uw gebit.
Als het gaat om de gezondheid van het hart, kan het drinken van hartgespan thee een gunstig effect hebben. Hartgespan thee staat bekend om zijn rustgevende en kalmerende eigenschappen, die kunnen helpen bij hartkloppingen en hartklachten.
De beste thee uit een zakje is die van Albert Heijn. De A-merken Pickwick en Lipton scoren voor het panel minder goed. Bij de groene thee geeft het panel ook de voorkeur aan de losse variant. Hier scoort Pickwick wel goed.
Alle yoghurt is gefermenteerd. Yoghurt is namelijk simpelweg gefermenteerde melk. De zure smaak van yoghurt ontstaat doordat melkzuurbacteriën aan melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten melksuiker om in melkzuur en dat zorgt voor de zure smaak en dat de yoghurt dik wordt.
Inleggen kan namelijk, naast in zuur, ook in zout, suiker, siroop en alcohol. Mede afhankelijk van wat je wilt inleggen kies je er een daarbij passend product voor. Fermenteren is feitelijk een vorm van inleggen, waarvoor zout wordt gebruikt.
Fermentatie wordt gewoonlijk verdeeld in drie fasen: primair, secundair en conditionering (of lagering). Fermentatie is wanneer gist alle alcohol en aroma- en smaakcomponenten produceert die in bier voorkomen.