Groene asperges zitten vol vitamines en antioxidanten en aangezien je ze enkel kan vinden van maart tot eind juni zijn ze heel gegeerd. Hoog tijd dus om te genieten van alle voordelen van deze gezonde groente. Groene asperges zijn goed voor ons lichaam.
De auteur baseert zich op een niet nader genoemde Duitse 'Gezondheidskrant' die stelt dat de maximale hoeveelheid 200 gram per dag zou mogen zijn. Voeding heeft inderdaad invloed op de vorming van nierstenen. Maar in Nederland wordt gemiddeld niet meer dan 630 gram asperges per jaar gegeten.
Asperges bevatten een bepaald zuur (asparagusine), dat je lichaam moet verwerken. Hierbij ontstaan zwavelverbindingen. Na het verwerken bevat je plas maar liefst duizend (!) keer zoveel zwavel als normaal.
Asperges zijn vochtafdrijvend en hiermee goed voor de nieren. Je nieren maken vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft, oftewel: urine.
Heb je weinig tijd en wil je toch je asperges opmaken? Je kunt ze ook rauw eten! Schil ze superdun met een dunschiller en verwerk ze in een koude salade.
Asperges bevatten een bepaald zuur (asparagusine). Bij het verwerken hiervan ontstaan zwavelverbindingen, die je lichaam moet verwerken en wegwerkt via jouw plas. Zwavelhoudende urine, dus. Na het verwerken bevat je plas veel meer zwavel dan normaal, waardoor je toiletpot verandert in een regelrecht moerasje van Shrek.
Het is daarom verstandig om op tijd een huisarts te raadplegen, zeker wanneer de urine voor langere tijd van geur en kleur is veranderd of sporen van bloed bevat. Stinkende urine kan onder meer een symptoom zijn van blaasontsteking of een ontsteking van de prostaat.
Na het eten van vis kan de urine een vislucht hebben. Dit is tijdelijk en verdwijnt vanzelf. Een visgeur komt ook voor bij een besmetting met trichomoniasis, een soa die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Het komt vaak voor in combinatie met gonorroe en chlamydia.
Het zijn niet alleen de vezels in asperges die de spijsvertering verbeteren. Asperges bevatten namelijk hoge niveaus van inuline, dat een koolhydraat is. Het wordt ook wel een probiotica genoemd en kan een beschermende laag van goede bacteriën in de darmen vormen.
De oude Romeinen aten al asperges en minstens zo lang is de geur in de urine een veelbesproken thema, zegt Renger Witkamp, hoogleraar voeding aan de universiteit van Wageningen. Aan de asperge zelf ruik je niets, maar eenmaal in en door je lichaam, zo'n tien minuten na het eten, is die geur daar.
De klassieker is gekookte asperges met ham, botersaus en ei. Maar je kunt ze ook gekookt door rijstgerechten doen, als basis voor een salade gebruiken of in ovenschotels verwerken. Ook lekker: grill ze (voor meer bite) of maak er een soep van!
Voor je de asperges invriest, moet je ze eerst schillen en de onderkant van de steel wegsnijden. Dep ze droog en steek de asperges in een diepvrieszak. Vries ze rauw in, blancheren is niet nodig! Wanneer je ze nodig hebt, leg je de bevroren asperges onmiddellijk in kokend water.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Er zitten 6 kilocalorieën in 1 stuk (35 gram) asperges, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'asperges, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Doordat de balans van de hormonen in je lichaam tijdens de overgang verandert, kan dat er voor zorgen dat de geur en kleur van je urine anders wordt dan voorheen. Een oorzaak van sterk ruikende urine kan zijn dat je niet voldoende drinkt, maar stinkende urine kan ook duiden op een blaasontsteking.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Troebele of schuimende urine kan worden veroorzaakt door zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur en is onschuldig. Het kan echter ook een minder goed teken zijn: wanneer het komt door de aanwezigheid van witte bloedcellen en pus in de urine; oftewel pyurie.
Schillen of niet schillen
Witte asperges moeten geschild worden anders zijn ze niet te eten. Ze worden dan namelijk heel erg draderig en smaken dan een beetje houterig. Er moet dus voldoende schil van de asperge gehaald worden. Liever wat meer geschild, dan wat minder zelfs.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (40 gram) asperges. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'asperges'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Asperges kun je in de koelkast bewaren. Verse witte asperges kun je inwikkelen in een vochtige schone theedoek. Dan zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast.
Asperges worden in klasses verdeeld naar gelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de asperges, ham en aardappels prima in de magnetron opwarmen, afgedekt, ca. 6-8 minuten op 600 Watt. Ze kunnen eventueel ook in een voorverwarmde oven, op 180-200 graden, ongeveer 10-15 minuten.
Asperges uit Nederland zijn van begin februari tot eind juni volop verkrijgbaar. Het Nederlandse aspergeseizoen liep traditioneel van eind april tot de feestdag Sint Jan (24 juni). Asperges worden tegenwoordig ook vanaf begin februari in de kassen geteeld. en de kwaliteit van de groente is tot eind juni ook zeer goed.