Op dinsdag 11 september 2001 kaapten terroristen vier Amerikaanse vliegtuigen. Twee vliegtuigen vlogen tegen twee reusachtige kantoortorens, de Twin Towers, in hartje New York. De torens stortten in. Een ander vliegtuig vloog in het Pentagon, een belangrijk gebouw van het Amerikaanse leger in Washington.
Op 11 september 2001 stierven 348 brandweermannen, 62 politiemensen en bijna 3.000 burgers tijdens de aanslagen op het World Trade Center in New York. Onder hen: dokter Sneha Anne Philip.
De Twin Towers van het World Trade Center in New York stortten in bij de terroristische aanslagen op 11 september 2001 nadat twee door terreurorganisatie Al Qaida gekaapte Boeings 767 door de kapers in de 110 verdiepingen tellende torens gevlogen werden.
Op 11 september 2001 vliegen er in New York twee gekaapte vliegtuigen in de Twin Towers. Het is een dag waarvan veel mensen nog weten wat ze aan het doen waren.
De Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden; de aanslagen werden volgens officiële rapporten uitgevoerd door negentien uit het Midden-Oosten (vooral uit Saoedi-Arabië) afkomstige leden van Al Qaida.
Op 11 september 2001 werden vier passagiersvliegtuigen gekaapt door terroristen van al-Qaida. Twee werden geramd in de Twin Towers van het World Trade Center in New York en een in het Pentagon bij Washington. Een vierde toestel crashte in het dorp Shanksville toen inzittenden de kapers probeerden te overmeesteren.
De aanslagen van 11 september 2001 waren reden voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten om dat jaar Afghanistan binnen te vallen. De Taliban die toen in Afghanistan ook al aan de macht waren, boden destijds onderdak aan Al Qaida, de islamistische terreurgroep van Osama bin Laden die de aanslagen had opgeëist.
Doel. Het ultieme doel van Al Qaida is het stichten van een verenigd volk naar het model van het voormalige kalifaat. Al Qaida richt zich daarbij naar eigen zeggen in eerste instantie op islamitische landen die in de ogen van Al Qaida onvoldoende volgens de regels van de islam geleid worden.
Een ander vliegtuig vloog in het Pentagon, een belangrijk gebouw van het Amerikaanse leger in Washington. Het vierde vliegtuig stortte neer in een weiland. Geen van de inzittenden overleefde de crash. Het waren de grootste terroristische aanslagen ooit.
De Jemeniet Ramzi bin al-Shibh woonde enkele jaren in Hamburg, waar hij twee jaar lang een kamer deelde met Mohammed Atta, leider van de negentien terroristen die op elf september de aanslagen uitvoerden. In die tijd leerde Bin al-Shibh ook Marwan al-Shehhi en Ziad Jarrah kennen, twee andere kapers van 9/11.
Door moedige hulpverleners — tussen de schuivende brokstukken liepen zij groot gevaar — werden zij opgespoord en gered. Dat in totaal twintig mensen de hel overleefden — van wie de meesten zwaargewond — is in de WTC-tragedie een gelukkige voetnoot, maar niet meer dan dat.
Instorting. Toen de Noordtoren instortte op 11 september, 2001 werd de 7 World Trade Center geraakt door hevig puin, waardoor de zuidelijke kant beschadigd raakte en begon te branden, wat de hele middag doorging.
De skyline van New York zal nooit meer dezelfde zijn. Tot dinsdag 11 september om 8.45 uur werd de horizon gedomineerd door de twee trotse WTC-torens. Nog geen twee uur later waren de 110 verdiepingen daverend ingestort. De torens, het Amerikaans symbool, zijn er niet meer.
De aanslag van 11 september 2001 maakt nog altijd slachtoffers in de stad. Mensen die destijds op de rampplek werkten worden nu, twintig jaar later, getroffen door ziekten die terug te leiden zijn naar die dag.
Vóór de terreuraanslagen van 11 september 2001 torenden de Twin Towers van het World Trade Center boven de stad uit. Met hun 417 en 415 meter waren de wolkenkrabbers in 1972, toen ze opgeleverd werden, de hoogste gebouwen ter wereld.
De vijf beelden die niemand kan vergeten. Exact twintig jaar geleden slaat het noodlot toe in de Verenigde Staten. Twee vliegtuigen crashen doelbewust in de torens van het World Trade Center in New York.
Over de aanslagen
Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in de torens van het World Trade Center in New York. Een derde vliegtuig boorde zich in het Pentagon in Washington.
Er storten ongeveer 100 vliegtuigen per jaar neer. Dat is vergelijkbaar met 1 vliegtuig dat neerstort elke 3 of 4 dagen. Dagelijks worden er echter ongeveer 90.000 tot 100.000 vluchten uitgevoerd.
Je noemt zulke mensen terroristen. Zij willen andere mensen bang maken. Er worden aanslagen gepleegd in verschillende landen. Meestal raken er veel mensen gewond of gaan er mensen dood bij zo'n aanslag.
Al Qaida kreeg na 11 september precies wat het wilde: een bange westerse wereld. Moslims hadden het massaal gemunt op het vrije Westen, dachten veel burgers. Twee oorlogen en ingrijpende inperkingen van vrijheden waren het gevolg. 'VS in staat van oorlog,' kopte De Telegraaf op 12 september 2001.
'Het uit ideologische motieven (voorbereiden van het) plegen van op mensenlevens gericht geweld of het veroorzaken van maatschappij-ontwrichtende schade, met als doel (een deel van) de bevolking ernstige vrees aan te jagen, maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen en/of politieke besluitvorming te beïnvloeden.
Osama bin Laden was een Saudi-Arabische terrorist en de oprichter van de islamitische terreurorganisatie Al-Qaida. Hij was verantwoordelijk voor de aanslagen op de Verenigde Staten op 11 september 2001, waarbij bijna 3000 dodelijke slachtoffers vielen.
Het World Trade Center of WTC was een complex van zeven kantoorgebouwen met een totaal vloeroppervlak van 1,24 miljoen m² gelegen langs de westkant van Lower Manhattan in het financiële hart van New York. Het originele World Trade Center in maart 2001.
De meeste vliegtuigcrashes worden veroorzaakt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Vaak spelen menselijke fouten een rol, maar ook weersomstandigheden en technische defecten kunnen meespelen. Als er bij een vliegramp overlevenden zijn, worden die zo snel en veilig mogelijk uit het vliegtuig gehaald.
Het vuur door kerosine kan nooit heet genoeg worden om stalen balken te laten smelten, dat kan namelijk pas bij 1,510 graden. Waarom het niet klopt: Kerosine kan 426 tot 815 graden worden, wat niet warm genoeg is om stalen balken te laten smelten.