Een diverse wereldHet Amazoneregenwoud in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud op aarde. Een bron van water en zuurstof, en een opslag van CO2. Deze jungle behoort tot de groene gordel: een sterke bondgenoot tegen klimaatverandering.
De Amazone is niet alleen bijzonder, maar ook onmisbaar. Het Amazone-regenwoud is het leefgebied van veel diersoorten die nergens anders voorkomen, en het biedt water, voedsel en medicijnen. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van dit regenwoud voor hun levensonderhoud.
Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA; Nederland) en de Universidade de Brasília (Brazilië) toont aan dat de Amazone rivier op zijn minst 9,4 tot 9 miljoen jaar (Ma) oud is.
Het immense gebied strekt zich uit over de landen Peru, Bolivia, Venezuela, Colombia en Ecuador. Verreweg het grootste deel van dit bassin ligt echter in het hart van Brazilië. Een gebied van vier en een half miljoen vierkante kilometer. Een gebied twee keer zo groot dus als Mexico en negen keer groter dan Frankrijk.
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
Het Amazonegebied, met zijn weelderige tropische regenwoud en ongeëvenaarde biodiversiteit, is wereldwijd bekend. De omvang van het regenwoud is haast onvoorstelbaar: het is zo groot dat Nederland er gemakkelijk 100 keer in past.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
Pirahã is de natuurlijke taal die wordt gesproken door de Pirahã, oorspronkelijke bewoners van het Amazoneregenwoud in Brazilië, die langs de Maici, een zijrivier van de Amazone, leven.
Francisco de Orellana Samen met Francisco Pizarro nam hij deel aan de verovering van Peru. In 1541 slaagt hij erin de volledige Amazone door te varen. Deze op één na langste rivier ter wereld heeft een totale lengte van ongeveer 6530 kilometer.
Er zijn naar schatting meer dan 500.000 planten, 2,5 miljoen insectensoorten en bijna 5.000 andere diersoorten in het Amazonegebied waaronder meer dan 2.200 vissoorten, 1.290 vogelsoorten, 420 soorten zoogdieren en 370 reptielensoorten.
Het Amazoneregenwoud in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud op aarde. Het enorme oerwoud wordt steeds kleiner door ontbossing, vervuiling en grote bosbranden, zoals in 2019.
Het Amazonegebied. In het Amazonegebied wonen 30 miljoen mensen (waarvan 17 miljoen in het Braziliaanse deel).
Nu leven er nog zo'n 200.000 indianen in Brazilië, voornamelijk in de Amazone.
De Amazone is een rivier in Zuid-Amerika. Hij ontspringt in Cailloma in Peru. Hij stroomt van Iquitos (zo'n 190 kilometer van de Grote Oceaan) dwars door Peru, Ecuador, Colombia, Bolivia en Brazilië naar de Atlantische Oceaan (duizenden kilometers van de bron.
Amazone kan verwijzen naar: Amazonen, een volk van strijdsters uit de Griekse mythologie. Ruiter (persoon), een paardrijdster. Amazonehouding, een seksuele positie.
Het volk van de Amazones leefde buiten het Griekse cultuurgebied. Als land van herkomst worden Thracië (Bulgarije), Skythië (Zuid-Rusland) en Cappadocië (Centraal-Anatolië, nu Turkije) genoemd. Om hun volk in stand te houden lieten de Amazones van tijd tot tijd mannen van naburige stammen fungeren als donor.
Dwars door het gigantische regenwoud stroomt de op één na grootste rivier ter wereld: de Amazone-rivier. Hij is 6.992 kilometer lang en heeft wel 1.100 zijrivieren. De rivier is de breedste ter wereld. In het regenseizoen kan hij ongeveer 40 kilometer breed worden.
De verwoesting in kaart gebracht
Ook in Colombia en Peru zijn grote delen van het Amazonewoud verwoest. Het rapport geeft aan dat de ontbossing in Brazilië zich niet op één plek concentreert, maar in verschillende delen van het land stukjes bos afsnoept langs hoofdwegen.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot, dat is ruim 130 keer Nederland. Maar in de afgelopen twee jaar is er ruim 13.000 vierkante kilometer bos gekapt.
De grootste tropische regenwouden zijn het Amazoneregenwoud in het Amazonebekken, de Congolese regenwouden in Centraal-Afrika en de regenwouden in Indonesië. Gematigde regenwouden komen voor in Noord- en Zuid-Amerika, in Oceanië, in voormalig Joegoslavië, in Georgië, in China en in Japan.
Het regenwoud is het soortenrijkste ecosysteem ter wereld, en ook het oudste. Sommige Aziatische wouden zijn meer dan 100 miljoen jaar oud, en stammen daarmee uit de tijd van de dinosauriërs.