Meestal groeien de uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug.
Goed nieuws, over het algemeen herstelt het haargroeiproces weer na een periode van stress. Zodra het evenwicht in je lichaam hersteld is gaan de haren ook weer aangroeien. Dit kan echter wel maanden duren, en zekerheid is er niet. Het komt soms voor dat het haar helemaal niet meer terug groeit.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
De haren vallen meestal uit 3 tot 4 maanden na de blootstelling aan de oorzaak. Deze tijdelijke haaruitval kan tot 3 maanden duren en is volledig omkeerbaar. Soms duurt de haaruitval langer dan 6 maanden.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Een van de bekendste middelen om haarverlies te verminderen, haargroei te stimuleren en slapende haarzakjes te activeren is minoxidil. Minoxidil is een lotion die je dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Je moet het middel blijven gebruiken om de resultaten te behouden.
Tijdens de anagene fase groeit je haar ongeveer 1 cm per maand [ongeveer 15 cm per jaar], en sneller in de zomer dan in de winter. Hoe lang duurt de Anagene fase? Deze fase van de haargroeicyclus duurt gemiddeld 3-5 jaar, dus een volgroeide haar is gemiddeld 45 tot 75 cm.
Na 6-8 maanden herstelt de normale haarcyclus zich weer. Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden.
Veel mannen die ouder worden hebben te maken met kaalheid. Rond de leeftijd van 35 jaar heeft tot twee derde van de mannen een zekere mate van haaruitval, oplopend naar 85% rond de 50 jaar.
Als de haaruitval wordt veroorzaakt door hormonen, kan medicatie zoals finasteride helpen om de haaruitval te stoppen. In sommige gevallen kan haaruitval niet worden gestopt, maar kan het wel vertraagd worden met de juiste behandeling of het gebruik van de juiste producten.
Een kwestie van rekenwerk. Ligt het aantal verloren haren hoger dan 100, dan is er sprake van abnormaal haarverlies. Maar ook dat hoeft niet meteen een reden te zijn om aan de alarmbel te trekken, stelt de dermatologe gerust.
Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.
Finasteride en dutasteride
Het remt de haarzakjes bij het aanmaken van haren. De kaalheid die hierdoor kan ontstaan, wordt wel alopecia androgenetica genoemd. Finasteride en dutasteride remmen de werking van DHT, waardoor het haar weer kan gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt.
Haaruitval komt meestal door ouder worden. Je kunt ook kaal worden door stress, medicijnen of ziektes. Haaruitval kan je onzeker of somber maken.
Uw haargroei heeft onder andere behoefte aan de vitamines A, B-complex, C en E. Daarnaast zijn ook Biotine, ijzer en zink nodig om haaruitval te voorkomen en/of te verminderen.
Kaal worden is normaal als je ouder wordt. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je kaal wordt. 8 van de 10 mannen van 70 jaar heeft er last van. Je kunt ook al kaal worden voordat je 20 jaar bent.
Niet elk middel heeft daadwerkelijk effect. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn uitvoerig onderzocht en getest op de invloed die deze middelen hebben op de haargroei. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn onder meer Finasteride, Dutasteride, Minoxidil, de Diane pil en ketoconazol shampoo.
Om je haar sneller te laten groeien is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De haarvitamines biotine, seleen en zink houden je haren sterk en dragen bij aan een normale haargroei. Deze mineralen zijn erg belangrijk wanneer je jouw haargroei wilt versnellen.
Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
Overige kenmerken bij haaruitval door stress zijn onder meer: Dunner wordend haar. Opvallende haaruitval die plotseling optreedt. U heeft geen overige klachten zoals pijn of jeuk aan de hoofdhuid.
Normaal gesproken zou dus tachtig tot negentig procent van je haar aan het groeien moeten zijn, terwijl de rest in de rustfase verkeert. Verlies je nou meer dan honderdvijfentwintig haren per dag, dan zou er wel eens iets meer aan de hand kunnen zijn.
Hoeveel cm groeit je haar per maand? Gemiddeld groeit haar 0,25 centimeter per week, dat is 1 centimeter per maand. Als je de kapper een heel jaar overslaat (niet doen hoor!), tel je aan het eind van het jaar 12 centimeter bij je huidige lengte op. Goed om te weten: het haar op de rest van je lichaam heeft – gelukkig!
Door je haar te knippen, groeit het sneller
Dit is echter een absolute fabel! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, groeit je haar vanuit het haarzakje en knippen van het haar heeft daar geen invloed op. Wat je wel bereikt met het knippen is dat je het (verder) splijten van de onderkant van het haar voorkomt.
Haargroei is dus een traag proces en geduld is daarom essentieel. Een realistische termijn om het effect van een behandeling te kunnen evalueren is 3 tot 6 maanden. Je zult in eerste instantie merken dat de haaruitval minder wordt. Het volledige effect laat zich vaak pas zien na 12 maanden.