Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine. Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker).
Wie dagelijks een halve paprika eet, krijgt ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C binnen. De rode bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als de groene variant.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven.
Gele paprika is een van de meest gezonde groenten die er bestaan. Met slechts 100 gram gele paprika kom je al ruimschoots aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit draagt onder andere bij aan de vorming van bindweefsel, opname van ijzer en een sterk immuunsysteem.
Zoete puntpaprika heeft een brix-waarde van 9 tot 10. Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
Waarom kun je door paprika's afvallen? Paprika's zijn dus zoals je hebt kunnen lezen caloriearm, vetarm en zitten vol met vezels. Maar wist je dat ze ook vol zitten met antioxidanten en vitamines? Daarnaast is een paprika ook vochtafdrijvend wat ervoor zorgt dat je extra lichaamsvet verliest.
De zoete puntige paprika levert je veel vitamine C. Deze vitamine ondersteunt je immuunsysteem en helpt je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C goed voor je huid en helpt het je botten en tanden sterk te houden. Een veelzijdige vitamine dus!
Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
De groene paprika is eigenlijk de onrijpe soort en wanneer hij rijp is kleurt hij rood. De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker!
Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De vezels in rode paprika helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlagen de bloeddruk en verbeteren de cholesterolwaardes. En omdat rode paprika weinig calorieën en vet bevat, is het ook een geschikt ingrediënt om obesitas te voorkomen.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Verder is de rode paprika een goede bron van vitamine E, welke net als vitamine C als antioxidant fungeert. Bovendien bevat de rode paprika de B-vitamines pyridoxine (vitamine B6) en folaat (vitamine B11). Deze zijn allebei betrokken bij het goed verlopen van verschillende hersen- en zenuwfuncties.
Zoete smaak
Door het roosteren krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak. Zorg dat de pan goed heet is. Strijk de paprika in met een beetje olie en gril deze vervolgens totdat hij zacht is en een geblakerd patroon heeft. Als je een paprika wilt ontvellen, gril je hem in de oven.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Vruchtgroenten, zoals zoete puntpaprika, bewaar je niet in de koelkast. Vruchtgroenten willen namelijk nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Goed bewaard blijft zoete puntpaprika tot een week goed.
Kapje eraf
Om de zaadjes uit de paprika te halen snijd je eerst het 'kapje' eraf. Ga verder met het schoonmaken van de paprika door rondom met het mes de witte zaadlijsten los te maken. Het is wat wrikken om alles los te maken, maar daarna schud je de paprika in een keer leeg.