De bacterie veroorzaakt bij mannen infecties van urinebuis, endeldarm, keel en bijballen en bij vrouwen infecties van urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm.
De infectie kan dan verder het lichaam ingaan. Bij vrouwen kan dat tot een eileiderontsteking leiden. Dit geeft meer kans op onvruchtbaarheid en buitenbaarmoedelijke zwangerschap. Bij mannen kan dat tot een bijbalontsteking of een ontsteking aan de prostaat leiden.
Meestal 2 dagen tot 3 weken (gemiddeld 5 dagen) (Korenromp 2002). De maximale incubatietijd beschreven bij de man is 57 dagen (95% van de mannen ontwikkelt symptomen binnen 21 dagen), bij de vrouw tot 180 dagen na een risicocontact (Sherrard 1996, Nielsen 1975).
Wat voor schade kan gonorroe veroorzaken? Bij vrouwen kunnen, als gevolg van een infectie in het kleine bekken, vruchtbaarheidsproblemen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen optreden. Bij mannen kan door een chronische infectie van de plasbuis, verlittekening optreden van de plasbuis.
Je krijgt gonorroe door onveilige seks (zonder condoom) met iemand die het al heeft. De gonorroe-bacterie zit in het slijmvlies van die persoon (penis, vagina, anus en/of keel). Als slijmvlies van jou en de besmette persoon elkaar aanraken, kun jij ook besmet raken.
Gonorroe is goed te genezen met antibiotica (injectie of pil). Een week na de behandeling ben je genezen. Dan kun je dus ook weer seks hebben.
Wanneer mag ik weer seks hebben na een soa behandeling? Je hebt onlangs gonorroe of chlamydia opgelopen en je bent behandeld met een antibioticakuur. Het is dan af te raden om snel weer seks te hebben. Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks.
Meestal wordt je besmet door contact tussen penis en anus of vagina en penis. Je kunt ook besmet raken via handen, seksspeeltjes, en door orale seks. Je kunt gonorroe voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. Gonorroe wordt behandeld met antibiotica.
Ceftriaxon doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen. Bij geslachtsziekten (gonorroe, syfilis), hersenvliesontsteking, infecties van longen of blaas, middenoorontseking, diepe huidinfecties (bijvoorbeeld door bijtwonden), sepsis en ziekte van Lyme (tekenbeetziekte).
Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.
In Nederland heeft ongeveer 7% van de patiënten die een SOA-polikliniek bezoeken met een bacteriële SOA een dubbelinfectie. In de meeste gevallen (83%) gaat het om Chlamydia trachomatis (Chlamydia) en Neisseria gonorrhoeae (Gonorroe).
De klachten krijg je meestal kort nadat je gonorroe hebt gekregen. Het kan ook langer duren: bij mannen soms 6 weken en bij vrouwen soms wel 3 maanden. De klachten kunnen voor vrouwen en mannen verschillend zijn.
Deze soa komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het is sinds 2015 bij deze groep de meest voorkomende soa. Ook bij huisartsenpraktijken is er een stijging van het aantal gonorroe-diagnoses: van 9.550 in 2017 naar 11.300 in 2018. Deze stijging betreft met name vrouwen jonger dan 25 jaar.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Hoewel het vele malen minder voorkomt dan bij de geslachtsdelen, kan een Soa zich ook schuilhouden in de keel. Met name Chlamydia en Gonorroe worden relatief vaak in de keel gevonden. Het kan zijn dat je daar klachten van krijgt, zoals keelpijn, pijn bij slikken of opgezwollen lymfeklieren, maar dat hoeft niet.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Gonorroe of druiper is een zeer besmettelijke soa. Ze wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Gonorroe leidt tot een hevige ontsteking van de urinebuis. Dit zorgt voor felle pijn bij het plassen en geelgroene afscheiding uit de penis: de 'druiper'.
Voor vrijen zonder pijn moet u seksueel opgewonden zijn. Opwinding maakt uw vagina vochtig. Uw bekkenbodem is al ontspannen of ontspant nu. Als dit niet gebeurt, is seks voor een vrouw vaak pijnlijk.
Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.