Bij een Qled-tv wordt de kwaliteit wat minder als je ver opzij zit. Verder heb je bij oled-tv's eerder last van irritante reflecties, dat heb je met een Qled-scherm veel minder. De kleuren en helderheid zijn bij een Qled-tv levendiger en beter, vergeleken met een oled-tv.
Als je liefst zo natuurlijk mogelijke kleuren wilt in je beeld, dan kun je beter een oled-tv kiezen. Een qled-toestel levert weer een hogere helderheid, waardoor het een toonbaarder beeld aflevert in een verlichte kamer. Dat is, zeer kort door de bocht, het primaire verschil tussen de twee.
Je hebt te maken met een kijkhoek als je niet recht voor de televisie zit. OLED is de koploper voor de beste kijkhoek, QNED komt daarbij op een tweede plaats en QLED op een derde plaats. LED is het minst goed.
Op papier zou een qled televisie langer mee gaan dan een oled-tv. Toch is de techniek van een qled televisie niet nieuw. De achtergrondbelichting is led en heeft al een langere tijd bewezen dat deze lang mee kan.
Wat is zuiniger en dus beter voor het milieu? OLED-beeldschermen zijn extreem dun en hebben geen achtergrondverlichting nodig. Daarnaast zijn ze minder zwaar en dunner dan een QLED scherm en hebben daardoor minder kracht nodig waardoor ze efficiënter worden. OLED verbruikt dus minder energie.
De meerwaarde van Qled zit vooral in de hoge helderheid en het brede kleurengamma van het toestel.Je hebt ook minder last van lichtreflectie op het scherm en minder risico op inbranden. Als je dat belangrijke eigenschappen vindt, dan zal een Qled-televisie je wellicht bevallen.
De Samsung-topman stelt nu dat oledtelevisies niet in het toekomstbeeld van de Zuid-Koreaanse fabrikant passen, omdat er sinds 2013 geen grote vooruitgang geboekt zou zijn bij het goedkoper en eenvoudiger maken van de productie van grote oledpanelen.
Bij Qled zal zwart wat minder zwart zijn, omdat de achtergrondverlichting altijd voor wat licht zorgt. Nog een verschil is de kijkhoek: bij een oled-tv is het beeld ook scherp als je aan de zijkant van de tv zit. Bij een Qled-tv wordt de kwaliteit wat minder als je ver opzij zit.
1. Samsung Qled 4K QE65Q74BATXXN. Met zijn groot scherm van 65 inch brengt deze smart-tv de bioscoopervaring tot in je woonkamer. Want naast een groot formaat beschikt deze Samsung ook over een Qled-scherm, waardoor je geniet van haarscherpe beelden en een natuurlijk en intens kleurbereik.
Mythe 1: OLED tv's hebben last van inbranden
Volgens LG hebben OLED tv's hier geen last van, mits je niet vele uren tot dagen hetzelfde statische beeld op het scherm toont. In alle OLED tv's zit een mechanisme dat inbranden tegengaat. Het scherm wordt zo nu en dan gereset door een soort digitale zeem.
Het risico op inbranden bij een QLED tv
Zelfs wanneer de schermen 72 uur hetzelfde beeld weergeven, vertonen ze geen teken van inbranden. Dit komt doordat Quantum Dots na een lange periode niet degenereren, dus minder helder worden of kapotgaan.
Wie dus vaak overdag kijkt, of met het licht aan, kan bij twijfel waarschijnlijk beter kiezen voor de Samsung. De gamer is dan weer aan het betere adres bij LG, omdat de tv's van LG een ruimere keuze aan game-instellingen hebben. Dan is er nog Dolby Vision: de standaard waar de meeste streamingdiensten mee werken.
QLED staat bekend om verbluffende kleurweergave, hoge helderheid en spectaculair contrast. Het totale kleurenspectrum is verbluffend en QLED TV's kunnen een kleurvolume van 100%* produceren. Daarnaast heb je geen risico op inbranden, wat een bijkomend voordeel is.
Conclusie. Over het algemeen kan je zeggen dat OLED-tv's zuiniger zijn dan QLED-tv's en dat het verschil met LED-tv's per model kan verschillen. Kijk je naar het verbruik in HDR, dan is OLED-tv's duidelijk de meest zuinige keuze. Het verschil in verbruik is vooral te zien met HDR-beelden, wat niet verbazend is.
Wil je haarscherp beeld dat de kleinste details nauwkeurig weergeeft? Er zijn al 8K QLED-televisies van Samsung met een torenhoge resolutie van 7680 × 4320 pixels verkrijgbaar. Kortom, viermaal zoveel beeldpunten als Ultra HD (4K) en zestienmaal zoveel als Full HD!
De consumentenbond heeft deze Oled televisie van LG als beste getest! Deze LG Oled televisie wordt met een 9.0 beoordeeld op de Coolblue website. FWD heeft dit fraaie toestel uitgebreid getest en beoordeeld met maar liefst een 9.5!
De hoogste resolutie die momenteel beschikbaar is, is 8K. Deze tv's hebben een resolutie van 7680 x 4520 pixels en leveren beelden die 4 keer scherper zijn dan 4K-televisie's, de op een na hoogst beschikbare resolutie met 3840 x 2160 pixels.
Qled staat bekend om heldere beelden en kleuren, zelfs als er (dag)licht op het scherm schijnt. Bij oled-tv's zijn de kleuren wit en zwart ook echt helderwit en diepzwart. Dat zorgt voor een goed contrast en realistische beelden.
In totaal zijn 270 televisies getest die op dit moment redelijk tot goed in de winkels verkrijgbaar zijn. Van de 75 geteste televisies in de categorie 60-65 inch komt een toestel van LG als Beste uit de Test. Een andere tv van LG is Beste Koop. Er kwamen meer tv's als Beste uit de Test.
Neo QLED: betere kijkhoek
Een Neo QLED tv beschikt over een hogere helderheid dan QLED tv's. Door deze hoge helderheid heb je met een Neo QLED tv minder last van reflecties van bijvoorbeeld de zon of een lamp. Dankzij de Ultra Viewing Angle techniek is ook de kijkhoek van Neo QLED tv's beter.
Ga voor een televisie die tegen zonlicht kan
Je kun ook kiezen om een oled-tv buiten te hangen. Deze hebben een grotere kijkhoek, wat fijn is als je tv in een ruime tuin komt. Oled-tv's hebben wel meer last van reflectie.
Een OLED tv kost net iets meer dan de gemiddelde LED tv. Maar als we het over de prijs/kwaliteit verhouding hebben is een OLED tv het dubbel en dwars waard. Alle extra mogelijkheden, de verbeterede processor en beeldkwaliteit maken een OLED tv echt een niveau hoger.
De LG is over de hele lijn toch beter dan de Philips. Als je Ambilight belangrijk vindt, heb je misschien een voorkeur voor het Philips-toestel, maar gezien de prijs zou de LG wel de beste keuze zijn. Beide modellen zijn trouwens ook beschikbaar in 55” versies.
De voordelen van oled
Oled-tv's hebben geen achtergrondverlichting en zijn daardoor dun, licht en energiezuinig. Omdat de pixels apart van elkaar aan- en uitgaan, zie je scherp beeld met mooie contrasten en diepe zwartwaardes. Ook actiebeelden zien er soepel uit op een oled-tv.