Meestal zijn ze te vinden in holle bomen, dicht bij de voet.Of in schoorstenen, of vogelnesten. Soms hangen nesten van de Europese hoornaar in schuren. Dan zijn ze wel min of meer bolvormig.
Hoornaars maken hun nest liefst in holle boomstammen, maar soms worden ook oude mierennesten of menselijke constructies zoals tuinhuizen en nestkastjes gebruikt. Voor het maken van hun nest knagen de hoornaars houtvezels (cellulose) van dood loofhout, dat ze met hun kaken vermalen tot een soort papierpap.
Veruit de meeste hoornaars worden gezien worden op afstanden van minder dan 1 km tot het nest. Afstand van een waarneming van een Aziatische hoornaar tot het zomernest (voor locaties waar het nest uiteindelijk gevonden is).
Nesten herkennen. Het nest van een Aziatische hoornaar is lichtbruin en gemaakt van dode houtvezels. De hoornaar nestelt het liefst in stedelijk gebied waar veel voedsel te vinden is. Ze bouwt haar nest dicht bij de mens: in tuinen, parken en stadsranden.
Een nest kan wel een doorsnee van 80 cm bereiken, waarin zich tot wel 1000 hoornaars bevinden. In het nest worden de jongen groot gebracht.
Een wespennest bespuiten
Insecticiden voor wespen en hoornaars kunnen in dit geval van pas komen. Je kunt het nest best bij zons' op- of ondergang bespuiten, wanneer de meeste hoornaars naar huis zijn teruggekeerd om de nacht door te brengen en minder actief en verspreid zijn.
Probeer voorzichtig een foto te maken van het nest en meld het via Vespawatch. De melding zal worden gevalideerd om te bevestigen of het om een Aziatische, dan wel Europese hoornaar gaat.
De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest.
Soms verhuizen de hoornaars niet en bouwt de kolonie het voorjaarsnest uit tot een zomernest. Zomernesten zijn bol- tot peervormig.Ze zijn lichtbruin van kleur en worden gemiddeld 50 cm breed en 70 cm hoog. De ingang van het zomernest is altijd zijdelings.
De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren. De laatste werksters zullen in de loop van oktober en november sterven.
Zij zijn in staat om een nest te bouwen en dat kan duizenden nieuwe hoornaars opleveren. Als het lukt, probeer het beestje te vangen en in een pot te bewaren.Het beste is dan om een foto te maken en een melding te doen op Waarneming.nl.
Het is heel erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden en de nesten op te sporen, voordat de nieuwe koninginnen uitvliegen. Dus mocht je een Aziatische hoornaar zien, maak een foto en plaats deze op waarneming.nl. Het is hierbij heel belangrijk dat je een foto toevoegt voor validatie.
Wat zijn de kosten van het verwijderen? De kosten voor het verwijderen van een hoornaar nest ligt tussen de €60,- en €99,-. Het kost je wat geld maar dan wordt het nest wel veilig en professioneel bestreden. De kosten zijn inclusief voorrijkosten, inspectie, bestrijdingsmiddelen en btw.
Plaats vliegengaas voor open ramen en deuren om te voorkomen dat hoornaars naar binnen vliegen. Vermijd het dragen van zoete parfums of geuren, aangezien deze hoornaars kunnen aantrekken. Bedek voedsel en drankjes wanneer je buiten eet om te voorkomen dat er hoornaars op afkomen.
Laat het nest met rust; hoornaar zijn relatief vriendelijke insecten en steken alleen uit noodweer. Zolang u het nest niet aanraakt of de kolonie overstuur maakt zal er niks gebeuren. Bel een ongediertebestrijder; dit is in het geval van een hoornaar altijd de beste optie.
De vrouwtjes bezitten een angel en kunnen verschillende keren steken. De hoornaar (Vespa) is 35 mm groot. Hij kan meerdere keren steken.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen. Alleen de koningin die aan het eind van het seizoen werd geboren, overwintert om het volgende jaar een nieuw nest te maken.
Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor. Maar deze soort is dus zeker niet te verwarren met de Aziatische hoornaar die nu oprukt in Nederland.
De Aziatische hoornaar kan naar verwachting overleven in het Nederlandse klimaat. Als het buiten tussen de 10 en 45°C is, kunnen ze het het broed op temperatuur houden. Honingbijen zijn hier nog beter in: zij kunnen tegen een temperatuur tussen de -40 en 40°C.
Wespen, horzels en hoornaars maar ook zilvervisjes, vinden de geur van kruidnagelolie zeer onaangenaam en verdwijnen snel als ze deze kruidnagel geur waarnemen. dat maakt deze olie een bekende verdrijver van insecten. U kunt de kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser.
Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken.
De Aziatische hoornaar is op zich niet agressief naar mensen toe, maar kan net zoals alle andere wespen steken. Zeker wanneer ze zich bedreigd voelt. De Aziatische hoornaar is groter dan onze gewone wesp en dus is ook de angel groter. Dit maakt de steek pijnlijker maar niet automatisch gevaarlijker.
De Europese hoornaar is best een fraai insect, met alle kleuren van de Belgische driekleur: opvallende rode poten, veel rood aan de kop en op het borststuk, en met geel en zwart op bijna alle achterlijfsegmenten. Met 2,4 tot 2,6 cm is de soort forser dan een gewone wesp. Koninginnen kunnen tot 3,5 cm lang worden.
Hoornaars vallen niet zomaar mensen aan uit zichzelf, maar enkel als ze zich bedreigd voelen. De nesten bevinden zich doorgaans in holle bomen.
De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis. Bel 112 wanneer je na een steek van een insect in acuut levensgevaar verkeert door een allergische reactie.