Aan het Binnenhof zijn de Tweede en Eerste Kamer en het ministerie van Algemene Zaken gevestigd. Ook de ministerraad en de Raad van State vergaderden in gebouwen aan het Binnenhof. Beide Kamers zijn tijdens het zomerreces van 2021 verhuisd naar tijdelijke huisvesting.
Op het Binnenhof zit de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de werkplek van de minister-president en de vergaderzaal van de ministers. Daarom is het Binnenhof een erg belangrijk gebouw voor de Nederlandse politiek. Het Binnenhof is hierdoor ook zo bekend, dat de naam ook wordt gebruikt voor de Nederlandse politiek.
Rondleidingen Binnenhof en Staten Generaal
Alle rondleidingen beginnen op Hofweg 1. Wil je het Binnenhof bezoeken, of de Eerste of de Tweede Kamer, dan kan je kiezen uit de de volgende programma's: Film en bezoek Ridderzaal (+/- 45 min, € 5,- p.p.) Film en bezoek Ridderzaal en Tweede Kamer (+/- 90 min, €8,50 p.p.)
Het achthoekige gebouw aan de Haagse Hofvijver wordt voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354 en dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Oorspronkelijk lag het Torentje aan de rand van het Binnenhof en diende als zomerprieel van de graven van Holland.
Vanaf 1450, ten tijde van de Bourgondische Nederlanden, werden de graafschappen vertegenwoordigd door een stadhouder die ook op het Binnenhof woonde en werkte. Het Binnenhof was in deze tijd de vergaderlocatie voor de Staten van Holland. Inmiddels was het Torentje ook toegevoegd aan het Binnenhof.
Sinds de eerste aanleg van het Binnenhof in de dertiende eeuw is er voortdurend bijgebouwd, afgebroken en verbouwd. De gebouwen boden de afgelopen 800 jaar onderdak aan graven, stadhouders, koningen en republikeinen. Lees meer over de rijke historie van het huidige centrum van de democratie.
In identiteitskaarten en officiële stukken van de gemeente staat echter 's-Gravenhage, nadat in 1990 een voorstel om de gemeentenaam officieel in Den Haag te veranderen was afgewezen. De telefoondienst en de posterijen gebruiken eveneens 's-Gravenhage. De spoorwegen en wegbeheerders gebruiken de kortere naam Den Haag.
De Abdijkerk is het oudste gebouw van Den Haag, nog ouder dan de, in dezelfde stijl gebouwde, Ridderzaal. De Abdijkerk is gebouwd in een overgangsstijl van de Romaanse en Gotische stijl.
Die werden tussen 65 en 73 na Christus gebouwd om Romeinen te laten badderen. De resten ervan zijn te zien in het Thermenmuseum. Of moet een gebouw nog intact zijn? Dan is de Sint-Nicolaaskapel op het Nijmeegse Valkhof het oudste gebouw van Nederland, want die werd rond het jaar 1000 gebouwd.
De grafelijke zalen vallen buiten de huidige renovatie. Het monumentale Binnenhofcomplex omvat zo'n 4000 vertrekken, ruimten, kamers, zalen, gangen, zolders en kelders. Het totale vloeroppervlak is bijna 90.000 m2 groot. De gebouwen zijn voor het grootste deel hoog monumentaal.
Na ophef over de "megalomane" plannen van de oorspronkelijke architect werd deze afgekocht. Tot renovatie werd besloten in 2015; deze moest volgens planning eind 2020 van start gaan en vijf jaar later voltooid zijn. De verwachte opleverdatum is op zijn vroegst december 2028.
Een rondleiding is een informatieve route door een bouwwerk of (fysieke of digitale) ruimte. Meestal is er een gids die informatie geeft over wat er te zien is, soms vergezeld van een verhaal of een stuk geschiedenis.
De Ridderzaal is een zaal aan de westzijde van het voormalige grafelijke slot op het midden van het Binnenhof. Omdat hier sinds 1904 de troonrede wordt voorgelezen, staat hier een troon.In de zaal hangen de vlaggen van de twaalf provincies.De Ridderzaal wordt verder gebruikt voor officiële plechtigheden.
Door terug te vallen op oude gewoonten hoopte Willem I de indruk te wekken dat er niets in het land veranderd was. De terugkeer naar het Binnenhof was misschien wel het meest zichtbare deel van deze 'restauratiepolitiek'. Sinds Willem I is de positie van Den Haag als regeringszetel eigenlijk onomstreden gebleven.
Den Haag is de politieke hoofdstad van Nederland, een stad met Koninklijke allure en vele hofleveranciers. De stad kent vele statige bezienswaardigheden zoals de paleizen, het Binnenhof en het Koninklijk huis waar vormalig koningin Beatrix van Nederland werkte.
Context. Op het Binnenhof in Den Haag zetelden de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken. Het Binnenhofcomplex is een acht eeuwen oud monument. Iedereen kent het als het centrum van het Nederlandse parlement: de Staten-Generaal.
Het gemeentehuis van Hardenberg is door de lezers van Cobouw verkozen tot het lelijkste bouwwerk van Nederland. Het kreeg bijna 60 procent van de stemmen. Het gemeentehuis van Hardenberg is door de lezers van Cobouw verkozen tot het lelijkste bouwwerk van Nederland.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Het oudste gebouw ter wereld staat in Bretagne. Le Cairn de Barnenez is een grafmonument in het noorden van Bretagne en ligt bijzonder fraai aan de baai van Morlaix. Het oudste gedeelte is meer dan 6850 jaar geleden gebouwd en is daarmee het oudste gebouw in de wereld.
De gemeenteraad in Den Haag is akkoord met de bouw van het nieuwe hoogste gebouw van de stad. In het complex The Grace komen ruim 1400 huurwoningen. The Grace bestaat uit twee torens, een van ruim 150 meter hoog en de andere van meer dan 180 meter.
De Burj Khalifa is het hoogste gebouw ter wereld en een internationaal icoon. Het technische hoogstandje weerspiegelt de conceptuele ziel van de stad Dubai. Het gebouw van 828 meter hoog staat naast de Dubai Mall en ontving sinds de opening in 2010 bezoekers van overal ter wereld.
Het oudste woonhuis van Nederland staat in Deventer
Aan de Sandrasteeg 8 in Deventer vind je het oudste woonhuis van Nederland. Midden in de oude binnenstad van Deventer staat de proosdij, een woonhuis dat rond 1130 (maar vermoedelijk nog eerder) is gebouwd en eerder een poortgebouw was.
Het woord Haagse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Een Scheveninger woont OP Scheveningen, niet IN Scheveningen.
Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid. Maar in het verleden lag dat anders.