Epoxy is een zelfhardende klei. Net als vloeibare hars worden twee delen met elkaar gemengd, waardoor een chemische reactie begint. Gedurende een periode van 24 uur hardt de klei uit.
Waar wordt epoxy voor gebruikt? Epoxyharsen vormen een groep polymeren met een belangrijke toepassing in coatings. Het is een tweecomponentenlijm en wordt voor vele toepassingen gebruikt, zowel industrieel (vloercoatings, vliegtuigen, auto-onderdelen, boten), huishoudelijk als in de vliegtuigmodelbouw.
Epoxy is een kunststof polymeer, gewonnen uit aardolie. Het materiaal bestaat uit twee componenten: een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. De combinatie van deze twee componenten resulteert in een solide en plastic-achtig materiaal dat gemakkelijk te verwerken is.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Wanneer de epoxyhars volledig is uitgehard, houdt u in principe een stuk hard plastic in uw handen. U kunt het materiaal dus op de volgende manieren nabewerken: slijpen (handmatig of met een machine) boren.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
In eerste instantie leidt aanraking van de huid met epoxyharsen, verharders en/of reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact kan leiden tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 mensen die met epoxy werken ontwikkelt daarnaast een allergie.
Niet-uitgeharde epoxyhars is nog zacht en daardoor makkelijker te verwijderen dan al uitgeharde epoxyhars. Gebruik hiervoor aceton of alcohol. Doe dit op een doekje en wrijf het op de oppervlakte totdat de lijm loslaat. Houd altijd desinfecterende gel, alcohol en babydoekjes bij de hand wanneer je met epoxyhars werkt.
Epoxyvloeren worden gemaakt van aardolie, een grondstof die niet hernieuwbaar is. Ook hebben Epoxyvloeren vluchtige organische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit is dus niet wenselijk om in woon- of werkomgeving te plaatsen.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
Het ontbreken van oplosmiddelen betekent echter ook dat de epoxy niet te verdunnen is. Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV.
Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.
Epoxy lijmen Koel en vorstvrij bewaren tussen +10°C en +30°C.
Bij Epoxywinkel.nl hebben we hoge kwaliteit UV-bestendige epoxy giethars in ons assortiment. Hiermee kun jij bijvoorbeeld jouw houten tafel afgieten of zelf sieraden maken. Onze UV-bestendige epoxy giethars beschikt over de volgende eigenschappen: Vrij van oplossingsmiddelen.
Epoxyvloeren zijn duurzaam en gaan heel lang mee. Bent u de kleur beu, dan kunt u een epoxy gietvloer gemakkelijk verven. Ook transparant verven is een optie om slijtage tegen te gaan.
Stap 2: epoxy giethars schuren
Is het oppervlakkig? Dan heb je een niet al te grove korrel nodig. Begin in ieder geval met de grofste korrel en maak het oppervlak tussendoor regelmatig schoon met een doek en een beetje aceton. Ga zo door tot je de krassen grotendeels hebt verwijderd.
Epoxy is te verwerken met kwast, roller of te gieten. Na verwerking dienen kwasten en rollers te worden weggegooid. Hergebruik is nauwelijks mogelijk. Ander gereedschap kun je schoonmaken met aceton of azijn.
Standaard epoxies hebben een hittebestendigheid van niet hoger dan zo'n 45-50°C. Sommige kopjes, vooral met een dikke bodem, blijven daar net onder. Ook zullen kopjes met een platte bodem minder snel "in de epoxy zakken".
Witte aanslag, verkleuring van de epoxy
Het kan voorkomen dat de epoxylaag wit uitslaat. Dit verschijnsel heet amineblush en doet zich voor als de epoxy nog niet volledig is uitgehard en dan in contact komt met water. Er ontstaat dan een melkachtig vettig laagje op de epoxy.