Definities. emissie: Emissie is het uitzenden van elektromagnetische straling wanneer elektronen terugvallen naar een lager gelegen energieniveau.
De frequenties komen overeen met de energiesprong (E = hf) die een elektron maakt om in een baan te komen met meer (absorptie) of minder (emissie) energie. Alleen fotonen met precies dat energie-verschil worden opgenomen of geabsorbeerd.
In de natuurkunde verstaat men onder emissie (uit het Latijn: emittere = uitzenden) een proces waarbij een systeem dat zich in een aangeslagen toestand bevindt zijn overtollige energie kwijtraakt door het uitzenden van elektromagnetische straling.
Gebruik geaarde stopcontacten (of laat ze aanleggen door een erkende elektriciën).Zet apparaten uit wanneer ze niet gebruikt worden (stekker er uit). Apparaten die 'stand-by' staan geven in de 'uit'-stand bijna even veel velden als wanneer ze 'aan' staan. Dit geldt ook voor opladers.
Misselijkheid en braken kunnen optreden na bestraling van de maag, dunne darm, dikke darm of delen van de hersenen . Uw risico op misselijkheid en braken hangt af van hoeveel straling u krijgt, hoeveel van uw lichaam zich in het behandelgebied bevindt en of u ook chemotherapie krijgt.
De Europese Klimaatwet noemt als tweede doelstelling om na 2050 negatieve emissies van broeikasgassen van broeikasgassen te realiseren. Negatieve emissies wil zeggen dat er broeikasgassen uit de atmosfeer worden gehaald (dit lichten wij hierna verder toe).
Emissiehandel is de handel in emissierechten: het recht om broeikasgassen uit te stoten. Met 1 emissierecht mag een bedrijf 1 ton koolstofdioxide (CO2) uitstoten.
Elektronenemissie is het proces waarbij een elektron uit een metalen oppervlak ontsnapt . Elk atoom heeft een positief geladen nucleair deel en negatief geladen elektronen eromheen. Soms zijn deze elektronen losjes gebonden aan de kern.
Het emissiespectrum van een chemisch element of een chemische verbinding is het spectrum van frequenties van elektromagnetische straling die wordt uitgezonden als gevolg van de overgang van een atoom of molecuul van een toestand met hoge energie naar een toestand met lagere energie .
In feite is de enige keer dat de energie van het elektron nul is, wanneer het een oneindige afstand tot de kern nadert. De verandering in energiewaarden uit deze vergelijking is positief als er absorptie plaatsvindt en negatief bij het berekenen van de energie die vrijkomt tijdens een emissie .
Absorptie vindt plaats wanneer een atoom energie opneemt.Emissie vindt plaats wanneer een atoom energie afgeeft . Lijnspectra kunnen worden gebruikt om deze gebeurtenissen te visualiseren.
Absorptie kan verwijzen naar: Absorptie (fysische chemie), opname van gasdeeltjes, vloeibare deeltjes of vaste deeltjes in vloeibaar of vast materiaal. Resorptie, in de fysiologie de opname van stoffen in het bloed vanuit het spijsverteringskanaal.
Een emissiespectrum wordt gevormd wanneer een geëxciteerd gas rechtstreeks door een spectroscoop wordt bekeken . Emissiespectroscopie is een spectroscopische techniek die de golflengten onderzoekt van fotonen die worden uitgezonden door atomen of moleculen tijdens hun overgang van een aangeslagen toestand naar een toestand met lagere energie.
Emissiespectra worden dus geproduceerd door dunne gassen waarin de atomen niet veel botsingen ondergaan (vanwege de lage dichtheid). De emissielijnen komen overeen met fotonen van discrete energieën die worden uitgezonden wanneer aangeslagen atomaire toestanden in het gas overgangen maken naar lager gelegen niveaus .
In emissiespectra zullen heldere lijnen verschijnen die overeenkomen met het verschil tussen de energieniveaus van de elementen , terwijl in een absorptiespectrum de lijnen donker zullen zijn, aangezien elk element unieke energieniveaus heeft. De spectra kunnen helpen bij het identificeren van elementen in een monster.
Thermionische emissie, foto-elektrische emissie, secundaire emissie en veldemissie zijn de vier vormen van elektronenemissies.
Emissie (uitstoot)
Stikstofoxiden komen vooral vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen. De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie. Ammoniak komt vooral uit de landbouw, maar ook het verkeer en mensen produceren ammoniak.
uitstraling (zn) : emanatie, emissie, radiatie, straling. uitgifte (zn) : emissie, uitgave.
Auto-uitlaatgassen, boertjes en radio-uitzendingen zijn allemaal voorbeelden van emissies. Technisch gezien is een emissie alles wat in de open lucht wordt vrijgegeven. Maar vaker verwijst het naar gassen die in de lucht vrijkomen, zoals broeikasgassen of emissies van energiecentrales en fabrieken.
De Nederlandse emissieklassen komen in grote lijnen overeen met de Europese normen (ook wel Euronormen genoemd) die gesteld zijn aan de maximale uitstoot van schadelijke autogassen. Je kunt er dus vanuit gaan dat als je auto in emissieklasse 3 valt, dat deze ook voldoet aan Euronorm 3.
Emissies zijn stoffen die in de lucht vrijkomen en worden gemeten aan de hand van hun concentraties, of delen per miljoen, in de atmosfeer . De belangrijkste broeikasgassen zijn waterdamp (H20), kooldioxide (CO2), methaan (CH4), lachgas (N2O), fluorkoolwaterstoffen (HFK's), perfluorkoolwaterstoffen (PFK's) en zwavelhexafluoride (SF6).
Een emissiebron is een product (papier, water, gas, stookolie,...) die tijdens het aanmaakproces en/of het gebruik ervan broeikasgassen uitstoot. Deze producten verbruiken namelijk energie bij de productie. Bovendien moeten grondstoffen en producten vervoerd worden, waarbij weer energie verbruikt wordt.
Mogelijke oplossingen zijn onder meer het benutten van fotosynthese in kustplanten, zeewier of fytoplankton ; het toevoegen van bepaalde mineralen aan zeewater die reageren met opgelost CO2 en dit vasthouden; of het laten lopen van een elektrische stroom door zeewater om reacties te versnellen die uiteindelijk helpen bij het extraheren van CO2.
Wat betekent CO2 en CO2-uitstoot? CO2 is een broeikasgas: koolstofdioxide. CO2-uitstoot is het vrijkomen van dit gas in de atmosfeer. Onze atmosfeer bevat van nature al CO2, wat ervoor zorgt dat warmte wordt geabsorbeerd.
Emissiespectra versus absorptiespectra
Het belangrijkste verschil tussen emissie- en absorptiespectra is dat een emissiespectrum verschillende gekleurde lijnen in het spectrum heeft, terwijl een absorptiespectrum donkergekleurde lijnen in het spectrum heeft .