Polystyreen kan worden gebruikt tot ongeveer + 65 ° C en kan daarom worden vervormd bij relatief lage temperaturen van ongeveer + 130 ° C.
Piepschuim of EPS is brandbaar en valt daarmee in brandklasse C. Hierdoor is het verplicht om piepschuim isolatie af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten of een ander brandvertragend materiaal.
Er zijn behoorlijk veel kunststoffen die hittebestendig zijn. PUR kan bijvoorbeeld tot maximaal 100°C verhit worden, terwijl POM, ABS, en Polystyreen tot maximaal 120°C verhit kunnen worden. Polyimide kan zelfs voor een hitte verdragen tot 250°C!
Bovendien zal het piepschuim niet aangetast worden door vocht en waterdamp. Wel is het behoorlijk brandbaar, maar dit probleem wordt opgelost door het toevoegen van een brandvertragend middel. Je kunt zelf relatief eenvoudig piepschuim plaatsen ter isolatie. Dit is ook het geval als je de platen aanschaft.
De officiële naam van piepschuim is eigenlijk EPS (Expanded Polysyrene), maar we noemen het piepschuim, omdat het zo lekker piept als je het ergens tegenaan wrijft.
Als bij woningen de isolatie aan de buitenkant van EPS ('piepschuim') en stuc vlam vat, zal de ramp niet te overzien zijn. Ook in zogenaamd 'vlamdovende' uitvoering is het materiaal zeer brandbaar.
Is deze stof veilig? Bij normaal gebruik zijn producten van polystyreen veilig.
EPS staat in de volksmond meer bekend als tempex of piepschuim. Door de polystyreenkorrels te verwarmen met stoom gaan deze uitzetten en expanderen tot deze aan elkaar kleven en er een kunststofschuim ontstaat. De piepschuim wordt in mallen geëxpandeerd, om vervolgens in blokken gesneden te worden.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren.
Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.
Het piepschuim is niet verlijmd met bijvoorbeeld papier of plastic. Het is écht alleen piepschuim dat als vulmateriaal is gebruikt.
Welk materiaal isoleert goed tegen de warmte? Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing.
Polystyreen (PS) is een harde polymeer die wordt gebruikt voor de vervaardiging van het bekende piepschuim. Deze kunststof heeft geen hoog smeltpunt nodig en smelt daarom bij ongeveer 90°C.
Aluminiumfolie, plastic verpakkingen, piepschuim schaaltjes, borden met een gouden of zilveren randje: allemaal een no-go! Zet je glazen schalen in je gewone oven, let er dan ook op dat deze hittebestendig zijn zodat ze niet springen. Lasagne met glasschilfers erin is voor de vuilnisbak.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Piepschuim kom je in allerlei vormen tegen, bijvoorbeeld als beschermings- en vervoersmateriaal voor televisies, koelkasten en allerlei andere producten. Verpakkingspiepschuim hoort niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons en ook niet bij het oud papier en karton.
EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima. Bij EPS kunt u de volgende druksterktes kiezen: 60, 100, 150, 200 kPa. PIR isolatie heeft vaak een druksterkte van rond de 100-200 kPa.
Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming. Wat in een vochtige kruipruimte erg handig is. Piepschuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is zeer licht van gewicht. Na de lage levensduur, die waarschijnlijk uw woning overtreft, is het volledig te recyclen.
Het wordt vaak ook tempex, Airpop of simpelweg piepschuim genoemd. Het isolatiemateriaal bestaat uit polystyreen parels die vooral uit stilstaande lucht (98%) bestaan. Hierdoor is het zeer licht en krijgt het zijn goede isolerende eigenschappen.
Toch zijn er belangrijke verschillen. Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding. Hoewel het materiaal enorm licht is, is het ook enorm sterk. Daarnaast is het waterafstotend, blijft het drijven, kan het zowel trek als druk krachten aan, is het super isolerend en kan het gemakkelijk in vorm worden aangepast.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Zo krijgen ijzer, staal en roestvrij staal enkel het stempel niet-brandbaar, als ze niet voorkomen 'in fijn verdeelde vorm'.
PUR is in principe brandwerend, alhoewel het wel kan branden. PUR is bestand tegen temperaturen van meer dan 100°C. Dit zorgt ervoor dat je gespoten PUR absoluut veilig kan toepassen als woningisolatie.