De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.
Zelfborende schroeven hebben geen geleidegat nodig, wat de installatietijd versnelt en de kosten en behoefte aan extra boren verlaagt. Deze extra functionaliteit en kostenbesparende functie maken zelfborende schroeven de duidelijke keuze voor metalen constructies.
Een boorschroef is niets anders dan een zelftappende schroef. Een boorschroef heeft een boorkop die zonder voorboren in metaal zoals aluminium of verzinkt staal geschroefd kan worden. Een boorschroef wordt ook wel een zelftapper genoemd.
Voor een fraaie afwerking gebruik je een schroef met een lenskop. Dit is een platkop met een bolle afwerking en wordt met name gebruikt als afwerking in RVS beugels of deurbeslag.
Bij montage op metaal verdienen schroeven met een fijne draad de voorkeur, bij montage op hout kunt u beter een schroef met een grovere schroefdraad gebruiken. Let erop dat als je pluggen voor een gipsplaat nodig hebt je hier de speciale gipsplaatpluggen voor kiest.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Schroeven met een cilinderkop worden vaak gebruikt voor metaal op hout. Ook metaalschroeven hebben vaak een cilinderkop. Schroeven met lenskop zorgen voor een fraaie afwerking. Daarom worden deze veel gebruikt in bijvoorbeeld deurbeslag.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Standaard is dit rechtse draad: rechtsom is vast, linksom is los. Bij zelftappende draad hoeft er geen draad te zitten in hetgene waarin de schroef gedraaid wordt. Deze tapt namelijk zelf zijn draad (vandaar de naam). Wordt ook wel houtdraad genoemd bij houtdraadbouten.
Deze zelftappers worden voornamelijk gebruikt om houten planken aan ijzeren of metaal te bevestigen. De verzinkte boorpuntschroef heeft een platte kop en verzinkt mooi in het hout. Ook is de schroef voorzien van schroefdraad onder de kop, waardoor deze de houtverbinding aantrekt.
Nadat het hout is doorboord gaat de boorpunt in het metaal boren. Zodra de vleugels het metaal raken breken ze af zodat in het metaal een gat ontstaat van de kern- diameter van de schroef. Dan kan de schroef zelf draad gaan vormen in het staal en de schroef verbindt dan het hout met het staal.
De SPAX verzinkt schroeven zijn te gebruiken voor heel veel verschillende mogelijkheden. Ze hebben een geharde 4-cut punt, waardoor ze makkelijk in (hard)hout schroeven. Deze schroef is verkrijgbaar in verschillende lengtes in diktemaat 3 mm.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
De gipsplaatschroeven met een grove draad zijn uitstekend geschikt bij een houten onder constructie.
Voor een standaard binnen zeskant word een inbussleutel gebruikt. Er zijn echter ook binnen zeskanten waarvan de zijkanten van het zeshoek iets naar binnen glooien. Op deze speciale zeskanten past een torxsleutel of torxschroevendraaier.
De T-star is een Torx-aansluiting met een gaatje midden in de zeskant, zodat je meer grip hebt. Je kunt voor deze schroef een gewoon Torx-bitje gebruiken en met één hand schroeven zonder de schroef vast te houden.
Torx maten zijn er vanaf T1 tot en met T100. De meest voorkomende torx maten bij houtschroeven zijn: t10, t15, t20, t25, t30, t40 en t50. Maar hoe meet je nou hoeveel mm een torx maat is? De torx maten kan je omrekenen naar millimeters.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Voorkom dat je te diep boort
Te ondiep en de plug steekt eruit, te diep en hij verdwijnt. Beide risico's kun je vermijden door de plug naast het boortje te houden en de lengte aan te geven met een stukje gekleurd plakband dat je om het boortje plakt.
Denk je dat hier misschien een stroomkabel loopt? De detector weet het antwoord. Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot.
Houtschroeven zijn speciale schroeven die geschikt zijn voor het verbinden van hout. Je kunt ze gebruiken op hout op hout te bevestigen, maar ook om bijvoorbeeld deurklinken en sloten op hout te schroeven. Ook worden deze soort schroeven regelmatig gebruikt in combinatie met pluggen.
Als je geen platte schroevendraaier hebt, kun je eigenlijk ieder plat voorwerp gebruiken om de schroef te verwijderen. Gebruik een kaart. Probeer een plastic kaart zoals een creditcard te gebruiken om de schroef los te draaien. Zet de rand van de kaart in de groef en draai tegen de klok in om de schroef los te maken.