Versnelling betekent dat er een verandering in snelheid is. Het voorwerp kan sneller gaan, maar ook langzamer . Versnelling wordt in de natuurkunde aangegeven met de letter a. De grootheid van versnelling is: m/s 2 .
m/s² is de eenheid van versnelling, 4,5 m/s² betekent dan bijvoorbeeld dat de snelheid van een voorwerp elke seconde met 4,5 (meter per seconde) toeneemt. Dus elke seconde wordt de snelheid 4,5 m/s groter.
De SI-eenheid van versnelling is m/s2.
Normale versnelling bij een willekeurige krommeBewerken
De afgeleide van een eenheidsvector is een vector die loodrecht staat op de oorspronkelijke vector en met grootte ω. De afgeleide van ut is dus een vector die loodrecht staat op deze vector, dus volgens de normaal i.p.v. volgens de raaklijn.
Gebruik de formule: Versnelling (a) = Verandering in snelheid (Δv) / Tijdsinterval (Δt) = (v2 - v1) / (t1 - t2). Trek de beginsnelheid af van de eindsnelheid, en deel het resultaat door de tijdsinterval. Het eindresultaat is je gemiddelde versnelling over die tijdsperiode.
De versnelling heeft als symbool de kleine letter a. Dit komt van het Engelse woord voor versnelling 'acceleration'.
Een negatieve versnelling treedt onder andere op bij het afremmen van bijvoorbeeld een auto of bij een voorwerp dat horizontaal omhoog gegooid wordt en daar een maximale hoogte bereikt. We spreken in dat geval van een eenparig vertraagde beweging.
Normaalkracht werkt als een voorwerp tegen een oppervlak aan komt. Bijvoorbeeld als iets op tafel ligt, of als een auto op de weg rijdt. Of als een voorwerp op een helling ligt.
Bij een voorwerp zonder versnelling (stilliggend of met constante snelheid) op een vlakke horizontale ondergrond is de totale kracht op zowel het voorwerp als het oppervlak nul. De normaalkracht en het gewicht uitgeoefend op het voorwerp zijn even groot, maar ze zijn tegengesteld aan elkaar.
kracht = massa × versnelling. In formulevorm: F = ma. Wat betekent deze eenvoudige formule? Er staat dat een netto kracht (F van force) een versnelling (a van acceleration) veroorzaakt, oftewel een verandering van de snelheid.
[natuurkunde scheikunde en sterrenkunde] De verandering in snelheid van een voorwerp per eenheid van tijd. In het geval van een rechtlijnige beweging, bijvoorbeeld van een auto die start op een rechte weg, is de versnelling gelijk aan de toename in absolute waarde van de snelheid per tijdseenheid.
versnellingen (meerv.) De mate waarin de snelheid van een lichaam verandert met de tijd. Categorie: Abstracte Begrippen > dynamica. het (doen) toenemen van de snelheid.
Formule: Meter per Seconde =Snelheid*1000/3600.
Dus om van m/s naar km/s deel je door 1000 (dan heb je het aantal km per seconde), maar je moet het in km/h hebben, dus vermenigvuldig je met 3600 (want in één uur zitten 3600 seconden). Je kunt dus ook direct het aantal m/s vermenigvuldigen met 3,6.
FM betekent frequentiemodulatie. Dit wil zeggen dat de draaggolf gemoduleerd wordt door de frequentie te varieren.
Gewicht en normaalkracht zijn tegengesteld
Het belangrijkste verschil is dat de normaalkracht inwerkt op het ondersteunde voorwerp, terwijl gewicht inwerkt op de ondersteuning. In een latere les zullen we zulke krachten die gelijk zijn in grootte, maar tegengesteld in zin, een actie-reactiepaar noemen.
elektrische kracht; magnetische kracht (aantrekken en afstoten); trekkracht, duwkracht; opwaartse kracht (op een voorwerp dat in een vloeistof is ondergedompeld)
Formules T=2pi wortel (m/C) en v max=2piA/T blijven wel gewoon gelden want het is nog steeds een harmonische trilling.
Er zijn veel grootheden in de natuurkunde en relatief weinig letters, daarom worden veel letters voor meerdere grootheden gebruikt, zoals A voor massagetal, oppervlakte en activiteit.
Bepaal afstand op een lijn door de waarde van de coördinaten voor de twee punten van elkaar af te trekken. Het berekenen van de eendimensionale afstand tussen twee punten als je de waarde voor elk punt weet is gemakkelijk. Gebruik gewoon de formule d = |x2 - x1|.
Zwaartekracht op aarde
Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
De symbolen van eenheden worden in beginsel met een kleine letter geschreven, met uitzondering van de eenheden die van eigennamen zijn afgeleid (bijvoorbeeld N = newton; Pa = pascal).
Elektrische weerstand
De tegenstand die een materiaal biedt aan de elektrische stroom heet elektrische weerstand of weerstand. Dit wordt voorgesteld met het symbool R en uitgedrukt in de eenheid ohm (Ω).