zelfst. naamw. (m.) 1) Afgunst 2) Afkeer 3) Bitter gevoel 4) Bittere afgunst 5) Bittere haat 6) Bitterheid 7) Gal 8) Geneigd tot wraak 9) Geneigdheid tot wraak 10) Grief 11) Haat 12) Haatdra...
Omdat wrokgevoelens ook voor stresshormonen en andere fysiologische reacties in je lichaam zorgen, is vergeven ook letterlijk goed voor je hart. En je bloedvaten. Heeft je kleine wrok geen enkel effect op je dage- lijkse welzijn en is het niet meer dan een grappige anekdote, prima.
Spreek een tijd af met jezelf, bijvoorbeeld een kwartier of halfuur. Besteed je geplande loslaat-tijd effectief om erachter te komen hoe je je emotionele wond kunt genezen. Hierdoor vecht je niet langer tegen en laat je je wrok als het ware smelten.
Zij voelen zich mogelijk vastzitten, belast met relatieproblemen, met de verantwoordelijkheid voor kinderen, of met financiële problemen. Velen zien geen uitweg, houden toch nog steeds van hun partner, of voelen zich te schuldig of afhankelijk om te vertrekken.
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Wrok is een onopgeloste emotie als resultaat van een situatie die ongemak veroorzaakt die we nog niet hebben geconfronteerd en die in plaats daarvan onderdrukt is gedurende een langere periode, waardoor het ongemak ook voortduurt. De wrok blijft en het lijden dat daarmee samengaat ook.
Als iemand je iets aandoet, kan wraak nemen heel goed voelen. De ander 'terugpakken', laten voelen dat je bepaald gedrag niet tolereert, er met jou niet te sollen valt. Wraak nemen heeft ook andere functies, zoals eerherstel.
Vergelding = 1) Betaling 2) Genoegdoening 3) Loon 4) Remuneratie 5) Repercussie 6) Represaille 7) Retorsie 8) Retributie 9) Revanche 10) Straf 11) Tegenmaatregel 12) Wedervergelding 13) Wraak 14) wraakactie 15) Wraakneming...
Verbittering kan door tal van omstandigheden ontstaan. Het kan ontstaan na tegenslagen en verdriet zoals: een ernstige ziekte, rouw door het verlies van een geliefde, ontslag of echtscheiding. Maar ook wanneer je teleurgesteld bent in anderen of wanneer je onrecht is aangedaan kun je je verbitterd voelen.
Soms is rancune ontstaan door iets of iemand in het verleden waar je niets meer aan kunt doen. Je kunt symbolisch de rancune loslaten door een brief te schrijven om je hart te luchten en vervolgens te verbranden. Ga eens voor jezelf na welke voordelen het je oplevert om rancuneus te blijven.
Uit het eerdergenoemde onderzoek van Carsten Wrosch blijkt dat het helpt om jezelf nieuwe doelen te stellen. Leg je neer bij de situatie, hoe ellendig of oneerlijk ook. Kijk in plaats van achterom vooruit. Dit zal je helpen je los te weken van de verbittering.
Verbitterde mensen hebben, bovenal, het gevoel dat ze de controle over hun leven kwijt zijn. Ze hebben zo een verslagen houding, dat ze simpelweg stoppen om verantwoordelijk te zijn voor zichzelf. Ze nemen de rol van het slachtoffer aan en laten zich meeslepen.
bars, beledigend, bijtend, bits, bitter, getand, hekelig, hoekig, kantig, kwetsend, onvriendelijk, puntig, sarcastisch, snel, snerpend, snijdend, stekelig, venijnig, vinnig, vlijmend, wrang.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Bewegen, schudden, trillen en ademen
Bewegen en trillen helpen bij het ontladen van opgebouwde stress en verdriet. Bij opkroppen van emoties zal je lichaam altijd een weg vinden om het eruit te gooien als jij dat zelf niet doet. Doe je dat niet, dan zet het zich vast, wat je voelt als spanning.
Er is sprake van verbittering wat verwijst naar een langerdurende, psychologische 'state', waarbij een gevoel van in de steek gelaten zijn, schaamte of van falen wordt ervaren. Mensen ervaren gevoelens van oneerlijkheid en hulpeloosheid, met tegelijkertijd een gevoel van terug willen vechten/wraak.
Wraak wordt wel zoet genoemd, als iemand kan bewijzen dat hij - tegen de heersende opvattingen in - gelijk krijgt. Over het algemeen zal wraakneming in de Nederlandse maatschappij niet gewaardeerd worden en bij wet is het zelfs strafbaar gesteld.
represailles zelfst. naamw. Uitspraak: [rəpre'zɑjəs, repre'zɑjəs] handelingen die je verricht om wraak te nemen Voorbeelden: `represailles nemen tegen de burgerbevolking`, `Vaak wordt er geen aangifte gedaan uit angst voor represailles.
wraakzuchtig bijv. naamw. Uitspraak: [wrak'sʏxtəx] als je vindt dat wraak een passende reactie is op onrecht dat je is aangedaan Voorbeelden: `een wraakzuchtige vrouw die de minnares van haar echtgenoot wil vermoorden`, `Sommige Zeeuwen zagen de Watersnoodramp a...