Werkoverleg is een regelmatig, gestructureerd overleg tussen werkgever (of leidinggevende) en medewerkers. In het werkoverleg worden informatie en meningen uitgewisseld over alle aangelegenheden die het werk en de werksituatie betreffen. Het gaat bij werkoverleg om wederzijds informeren.
Werkoverleg bestaat uit regelmatig overleg over het werk op een afdeling tussen leidinggevende en werknemers. Dergelijk overleg heeft onder meer tot doel ideeën te ontwikkelen, meningen te vormen, besluiten te nemen, draagvlak te creëren en het werkproces te verbeteren.
Iedere werknemer, uitgezonderd de oproepkracht, is verplicht tenminste viermaal per jaar deel te nemen aan het werkoverleg tussen de leidinggevende(n) en de overige werknemers per organisatorische eenheid van een instelling.
Bijvoorbeeld eens per maand of eens per 6 weken. Een werkoverleg is wat anders dan een dagelijkse werkbespreking of een briefing: een werkoverleg wordt voorbereid, heeft een agenda en er wordt een verslag van gemaakt. Inspraak. Medewerkers horen een mate van inspraak te hebben bij een werkoverleg.
Onder werkoverleg valt al het overleg over het werk dat geregeld en geordend plaatsvindt tussen medewerkers en leidinggevenden. Dit overleg gaat bijvoorbeeld over de effectiviteit en efficiëntie van het werk, de arbeidsomstandigheden (5.2.) en andere onderwerpen die direct van belang zijn voor medewerkers.
In principe wordt werkoverleg onder werktijd gehouden. Als dit praktische problemen oplevert, kan werkoverleg ook aansluitend aan werktijd plaatsvinden. Volgens de wet hoort werkoverleg bij werk en moet dus uitbetaald worden. Dit is een goede stimulans voor medewerkers om er ook serieus aan mee te doen.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen. U moet wel aan voorwaarden voldoen.
Ja, de werkgever kan u verplichten bij dit werkoverleg aanwezig te zijn. Immers tijdens werktijden is dit onmogelijk. Zo schrift u zelf. Wanneer het werkoverleg lang van te voren gepland wordt, dan mag de werkgever verlangen dat u hiermee rekening houdt.
Wie moet er bij aanwezig zijn? Bij iedere vergadering maar zeker ook bij het werkoverleg geldt: betrek die mensen erbij die daadwerkelijk bij dit overleg betrokken moeten zijn. Kortom: medewerkers die bepaalde informatie voor de uitoefening van hun functie nodig hebben.
Tijdens het werkoverleg
Spreek de spelregels af (bijvoorbeeld respect voor de mening van een ander, elkaar uit laten praten, een bijdrage van iedereen, op tijd komen en notulen lezen) en vraag of de medewerkers hiermee akkoord gaan. Bespreek belangrijke onderwerpen eerst. Besteed aandacht aan zaken die wel goed lopen.
Een goede, effectieve vergadering duurt niet langer dan 1,5 uur. Beter is het om binnen een uur te blijven. Maximaal een uur vergaderen is een fijne vuistregel, omdat een periode van een uur makkelijk af te blocken is in agenda's. Daarnaast blijven deelnemers scherp, waardoor een vergadering effectief blijft.
Ieder overleg een vooraf bepaald doel en vooraf bepaalde agenda heeft. De juiste personen aan tafel zitten. Het overleg voorbereid is en ieder individu goed ingelezen aan tafel komt. Er een voorzitter en tijdsplanning (per agenda-item) gekoppeld zijn aan het overleg.
Goed en regelmatig overleg tussen werkgever en werknemer, ook onderling, draagt bij aan begrip voor elkaars aandeel in het werk. Het motiveert vervolgens weer om naar elkaar te luisteren. Ook draagt het bij aan een goede en prettige werksfeer.
De overlegstructuur geeft aan welke overleggen er tussen de verschillende organisatieonderdelen, managementlagen en medewerkers bestaan. Zodat duidelijk wordt hoe management(lagen) en medewerkers met elkaar communiceren.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Een personeelsvergadering is een bijeenkomst (in werktijd) van de werkgever met alle medewerkers. In deze vergadering worden de medewerkers geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen je bedrijf. Ook vraag je, als werkgever, advies over beslissingen die belangrijke gevolgen voor je personeel kunnen hebben.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Kan je werkgever je vragen om eerder aanwezig te zijn op je werk? Ja, je werkgever mag jou vragen om iets eerder aan je dienst te beginnen. Vaak vraagt je baas dan of je er 10 of 15 minuten eerder wil zijn. Bijvoorbeeld om alles op te starten of met je collega de overdracht door te nemen.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Wanneer heb ik rust van werk? Je rusttijd moet dagelijks minimaal 11 uur zijn. Heb je een dag gewerkt dan mag je volgende dienst niet beginnen binnen 11 uur.
Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
Voor werknemers met een deeltijd dienstverband tot maximaal 20 uur gemiddeld per week wordt op verzoek van de werknemer in overleg één vaste roostervrije dag per kalenderweek vastgesteld. Per zeven dagen wordt een werknemer maximaal vijf dagen ingeroosterd, tenzij met de werknemer anders is overeengekomen.
Arbeidstijden of werktijden zijn de uren die uw werknemer voor u werkt. Werknemers van 18 jaar of ouder mogen volgens de Arbeidstijdenwet maximaal 12 uur per dag werken. Per week is dat 60 uur. Dat mag niet iedere week.