'De' persoon met verward gedrag bestaat niet. Vaak is er sprake van meerdere en complexe problemen in verschillende leefgebieden tegelijk (RIVM 2019). Bij verward gedrag gaat het om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen.
Kenmerken van verward gedrag
Iemand die bijvoorbeeld buiten veel in zichzelf praat. En het huis laat verloederen of 's nachts de televisie hard aan laat staan. Het kan zijn dat iemand psychotische kenmerken vertoont. Iemand die vaak de buren om hulp vraagt omdat er geen geld meer is voor eten.
Spreek diegene aan, vraag hoe het gaat en wat hij of zij nodig heeft. Het klinkt heel simpel, maar een eerste stap kan zijn dat je de persoon aanspreekt en vraagt hoe het gaat en wat hij of zij nodig heeft. Hierdoor kun je beter inschatten of directe hulp nodig is en wat je dan moet doen.
De meeste mensen die in de war zijn, zorgen niet voor overlast en zijn ongevaarlijk. Door naar elkaar om te kijken, krijgen mensen op tijd de juiste hulp. U kunt een deskundige van het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bellen voor advies op 0800 - 1205.Of om een melding te doen.
Verwardheid is een psychische gesteldheid waarbij iemand zich niet meer kan oriënteren. Daarnaast is vaak ook de reactie op signalen van anderen en prikkels uit de omgeving verstoord. Het lukt niet meer om goed te reageren waardoor de persoon de controle over zichzelf en de situatie kwijtraakt.
Het kan zijn dat iemand kampt met verschillende aandoeningen of beperkingen, zoals psychische problemen, een licht verstandelijke beperking, dementie of verslaving. Maar ook mensen met levensproblemen die iemand boven het hoofd dreigen te groeien kunnen verward gedrag vertonen.
Andere mogelijke oorzaken zijn 'grote' operaties, ziekten aan het hart of de longen, ontstekingen, en stoornissen in de stofwisseling of hormonen. Ook kan een ongeluk (hersenschudding/kneuzing), medicijngebruik (bijvoorbeeld tegen de pijn), stress, angst of te weinig slaap bijdragen aan het ontstaan van de verwardheid.
Hij/zij reageert heel heftig op kleine gebeurtenissen. Hij zij wordt dan bijvoorbeeld woedend of heel verdrietig. Hij/zij is vaak in de war, gedraagt zich vreemd of maakt vreemde opmerkingen. Hij/zij doet (bijna) niets meer.
De term verward persoon is een term die de politie gebruikt. Zij treffen frequent mensen aan die in verwarring zijn en hen hulp vragen. Bij verwarde personen gaat het om mensen 'die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen'.
Om goed te communiceren met verwarde ouderen, is het belangrijk op hun belevingswereld af te stemmen. Dat betekent afstemmen op het limbische brein; dat is het deel van de hersenen dat gestuurd wordt door emoties. Optimale communicatie is veelal non-verbaal en zal bestaan uit: contact maken, meebewegen en uitnodigen.
De verwardheid neemt meestal af als de lichamelijke toestand verbetert. De periode van verwardheid verschilt van enkele uren tot weken. Niet alle patiënten herstellen volledig van het delirium. Zij houden langere tijd restverschijnselen, zoals geheugen- en concentratiestoornissen.
Chronisch delier
Als de onderliggende oorzaak niet te behandelen is, kan een delier chronisch worden. Dat wil zeggen: dan keert het delier steeds weer terug. Dit komt bij ouderen vaak voor, bijvoorbeeld omdat ze veel medicijnen moeten slikken (wat een veelvoorkomende oorzaak is van een delier).
Nederland - De politie ziet dat de stijgende lijn van het aantal incidenten rond mensen met verward gedrag zich doorzette. Vorig jaar kreeg zij te maken met 130.177 voorvallen; 11 procent meer dan in 2020.
Een delier is verwardheid die plotseling optreedt. Tijdens een delier verliest iemand het contact met wat er om hem heen gebeurt. Een angstige ervaring, zowel voor de patiënt als zijn omgeving. Als iemand een delier krijgt, dan kan het een paar uur of een paar dagen, en soms zelfs langer duren voordat het over is.
Wat is zorgwekkend gedrag? Elke situatie met zorgwekkend gedrag ziet er anders uit. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die in de war lijkt, en niet goed voor zichzelf of zijn huis zorgt. Of aan een tante die steeds vaker met blote voeten op straat loopt, en al een paar keer haar huissleutels kwijt was.
verward (bn) : chaotisch, duister, incoherent, ingewikkeld, labyrintisch, onbegrijpelijk, onbestemd, onduidelijk, ongeordend, onordelijk, onsamenhangend, overhoop, raadselachtig, regelloos, vaag, vreemd, wanordelijk, warrig. verward (bn) : beduusd, confuus, in de war, ontdaan, overstuur, suf, warhoofdig.
Bij ouderen is een delier meestal het gevolg van een lichamelijke ziekte of het gebruik van geneesmiddelen. Symptomen zijn angst, onrust, veranderd gedrag, wisselend bewustzijn, moeite met concentratie en aandacht en hallucinaties. Familieleden geven vaak aan dat de persoon plotseling veranderd is.
De politie registreert op basis van de incidentcode "E33: overlast door persoon met verward gedrag". Dit zijn incidenten waarbij de politie betrokken is geweest. Op basis van deze code is een overzicht gegenereerd op gemeentelijk niveau.
Sinds 2017 wordt een speciale ambulance ingezet voor het vervoeren van mensen met verward gedrag. De Psycholance is prikkelarm ingericht en het team bestaat uit een MAI -chauffeur en een GGZ-verpleegkundige. Op een passende wijze worden mensen met verward gedrag sneller bij de juiste instantie gebracht.
Een psychische aandoening (ook wel geestesziekte of psychiatrische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Psychische aandoeningen worden onder andere vastgesteld aan de hand van gedragsobservaties.
U voelt zich bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Hierdoor kunt u zich misschien moeilijk concentreren, piekert u veel, slaapt u slecht of heeft u geen zin in contact met anderen. Door psychische klachten heeft u minder plezier in het leven.
De term psychische aandoening wordt gebruikt om een beschrijving te geven van een psychische en emotionele gesteldheid die het denken, voelen en handelen zodanig beïnvloeden dat men niet optimaal kan functioneren in het dagelijkse leven.
Een delier is een bijverschijnsel van een lichamelijke ziekte, maar kan ook optreden na een operatie, uitdroging of vergiftiging. Bij lichamelijke verbetering neemt de verwardheid af. Een plotseling optredende verwardheid/delier kan variëren van enkele uren tot weken, en gaat meestal over.
Zorg voor niet te veel bezoek en liefst niet meer dan één of twee personen tegelijk. Het is belangrijk niet te fluisteren of met elkaar te overleggen, om een gesprek te voeren buiten de persoon met het delier om. Blijf je telkens tot je naaste/de patiënt richten.”
Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B, dat veel voorkomt in vlees) in het lichaam zorgt ervoor dat de hersenen minder goed werken. Ook wanneer iemand te weinig drinkt, kan dat leiden tot problemen met het geheugen. Daarnaast heeft ook (teveel) alcohol invloed op het geheugen.