Wanneer een vis slaapt, hangt af van zijn soort. Sommige vissen zijn overdag wakker en slapen in de nacht.Terwijl andere vissen 's nachts actiever zijn. Het lijkt erop dat vissen specifieke slaapcycli hebben die afhankelijk zijn van hun soort, net als je bij verschillende landdieren ziet.
De meeste vissen slapen s'avonds. Ze gaan dan in standby modus. Doen zij zolang het donker is, wel kunnen ze door bepaalde stoten of schokken wakker schieten. Bepaalde vissoorten zoals de betta nemen overdag verschillende powernaps.
Net als de mensen benodigen ook de vissen een dag- en nacht ritme.
De ademhaling wordt regelmatig net zoals bij ons als we slapen. Sommige vis soorten zoeken een rustig plekje om de nacht te doorstaan. Dit doen ze door dicht bij een obstakel te zijn die hun beschut en zorgt dat ze niet snel weggespoeld worden door de stroming.
We beginnen ffies flauw, maar ga je ook vissen in het donker, dan heb je meer vistijd dan wanneer je alleen overdag vist. Dit geldt al helemaal voor 's winters als de dagen korter zijn. 's Ochtend en 's avonds in het donker naar je werk, daglicht zie je niet, maar vissen kan gewoon.
Ook deze kleine gaatjes spelen een belangrijke rol in hoe vissen horen. Via deze gaatjes, die in contact staan met een gevoelige zenuw, kan de vis trillingen uit het water opvangen. Vissen kunnen dus op twee en soms zelfs drie manieren 'horen', je zou bijna kunnen zeggen dat ze één groot oor vormen.
Te veel (direct) zonlicht is schadelijk voor je aquarium. Zonlicht stimuleert namelijk algengroei en hindert ook vissen die van beschutting houden. Daarbij kan je aquarium in de zomer veel te warm water krijgen door direct zonlicht en dat is ook niet goed.
"Een uitdrukking die nu bijna nooit meer gebruikt wordt is 'Wie 's nachts uit vissen gaat, moet overdag zijn netten drogen'. Dat betekent dat als je de vorige dag tot laat bent doorgegaan, je de volgende dag weinig waard bent.
De vis vinden
Niet alleen jij hebt last van de zon en hoge temperaturen, de vissen zijn ook niet bijzonder fan van veel zon en hoge temperaturen. Als het zonnig is, trekt de vis ofwel wat dieper weg, of ze zoeken de schaduw op. Schaduw kun je goed vinden onder planten, overhangende bomen of bruggen.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel!
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Vissen hebben een lichaam dat overal luistert! Dat maakt het misschien iets minder verwonderlijk dat sommige vissen blues kunnen onderscheiden van klassieke muziek, zoals onderzoekers constateerden.
Vissen kunnen maar een paar dagen zonder voedsel. Als je op vakantie gaat, zorg er dan voor dat je een manier hebt om je vissen te voeren.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding.
Regen verhoogt zuurstofgehalte
En ook donkere regenwolken lokken veel vissen naar het open water toe, waar je als sportvisser een grotere kans hebt om ze te vangen. Sommige vissen zien waterdruppels aan voor insecten. Daardoor kan een regenbui ze naar het oppervlak drijven.
In tegenstelling tot zoogdieren hebben vissen geen oogleden en hebben ze geen duidelijke slaapcyclus. In plaats daarvan rusten vissen door middel van periodieke rustperiodes gedurende de dag en nacht. Deze rustperiodes worden vaak aangeduid als 'sluimeren'.
Vissen kunnen horen en daarom van geluiden afschrikken. Geluiden onder water verplaatsen zich gemakkelijk en snel. Deze trillingen gaan ongeveer 4 keer zo snel als trillingen die door de lucht worden overgedragen. Op deze trillingen reageren de vissen.
Stilstaande waterlagen van 1 meter diep of meer komen dan niet voldoende in aanraking met zuurstof. Vooral bij de micro-organismen kan dan zuurstofgebrek optreden. Er is een ophoping van CO2 in het water. Buiten het groeiseizoen kan onder ongunstige omstandigheden (te lage GH-waarde) het CO2 gas in het water toenemen .
In de ochtend staat de zon het meest gericht op de westkant en in de avond op de oostkant van het water. Doe er je voordeel mee en vis op de juiste stekken op het juiste moment! De vissen weten als geen ander waar het zonnetje als eerste op het water schijnt.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Alle vissoorten in Nederland zijn wel te lokken met maïsmeel als bestanddeel. Het is bindend door de bloem die in het maïsmeel zit. Er kan behoorlijk wat maïsmeel door het voer, de voedingswaarde is beperkt al kan teveel door het voer wel weer schadelijk zijn.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Brasem en blei leeft vooral dicht bij de bodem, waar het licht minder goed komt. Geel aas en geel voer is daar dus beter zichtbaar. Vissen kunnen ook door het wateroppervlak heen kijken.