Het bakken zelf kan in een frituurpan of in een grote pan met hete zonnebloemolie. "De optimale baktemperatuur is 180 tot 190 graden. Om dit te testen in een gewone pan, kun je een broodkorstje in de olie doen.
Antwoord: Zonnebloemolie, slaolie of Arachideolie (pindaolie). Zonnebloemolie is het meest neutraal van smaak. Met Arachideolie kun je wat langer frituren.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
3 à 4 personen
Als je patat wilt bakken voor 4 personen kom je dus op 1000 gram uit. Als we dit omrekenen naar inhoud heb je voor deze hoeveelheid friet een frituurpan van zo'n 4 liter nodig. Anders gezegd: heeft een frituurpan 4 liter inhoud, dan is deze geschikt voor vier volwassenen.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Ongevuld oliebollenbeslag ca. 50 minuten - laat het beslag 30 minuten rijzen, roer door en laat dan nog ongeveer 20 minuten rijzen.
Het bakken van de oliebollen
Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
Door de gist uit het bier worden je oliebollen extra luchtig. 5. Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
- Het beslag is dikker dan pannenkoekenbeslag, vergelijkbaar met een cakebeslag, maar iets elastischer. Het beslag moet ongeveer 27 graden zijn. Eventueel heel even in voorverwarmde oven zetten. - Dan kun je het beslag in een grote kom doen om het tussen de 25 en 30 minuten te laten rijzen.
Gebruik niet meer dan drie pakken oliebollenmix tegelijk:
Zo'n 20-25.
Verzeker je je ervan dat de frituurpan van je keuze een goed vermogen heeft, tussen de 1500 en 2000 Watt. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van het apparaat. Houd er rekening mee dat hoe meer capaciteit de pan heeft, hoe meer vermogen deze nodig zal hebben om de gerechten goed te bakken.
Kies voor een frituurpan waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser mogen. Van de meeste frituurpannen in de test kan in elk geval het mandje en vaak ook de deksel in de vaatwasser, maar zoek vooral naar een frituurpan waarvan de binnenpan en liefst ook de behuizing in de vaatwasser kunnen.
En omdat je bij de meeste frituurpannen met de deksel open moet frituren is de kans groot dat er een vettige lucht in je huis blijft hangen. Kies voor een friteuse met een geurfilter om de verspreiding van geurtjes te beperken.
Het beste antwoord. Het zijn beide vetten Het verschil is alleen dat olie vloeibaar is. Olie is beter voor je gezondheid omdat het plantaardig is en bevat onverzadigde vetten.
Kijk eens naar de binnenkant van de pan. Als het goed is staan er ergens streepjes. Het laagste streepje geeft de minimumhoeveelheid frituurvet aan en het streepje daar boven, de bovenste dus, de maximale hoeveelheid. Je doet er dus zoveel vet in dat het gesmolten vet tussen die twee streepje komt.
Frituurvet. Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer.
* Oude olie gebruikt. * Beslag te weinig ontwikkeling, waardoor de oliebol te lang onder de olie blijft. * Olie koelt te snel af bij het bakken. * Te hete olie (als er een blauwe walm van de olie komt is deze beslist te heet).
Heb je misschien het zout direct bij het gist gevoegd? Deze reageren namelijk slecht op elkaar. Ook kan teveel gist, bakpoeder of zelfrijzend bakmeel leiden tot het inzakken. Het kan ook aan het recept liggen hoor, sommige recepten zijn nu eenmaal kwalitatief minder dan anderen.