Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname. Als de keuze tegen je wil in wordt gemaakt, spreken we van gedwongen opname.
Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts. Een dergelijke opname zorgt ervoor dat mensen worden opgevangen wanneer ze in crisis zijn.
Soms kan een opname van enkele weken al helpen om een negatieve spiraal te doorbreken en even tot rust te komen. Anders dan in een algemeen ziekenhuis moet je in een psychiatrisch ziekenhuis al gauw rekenen op een opname van minstens één maand om tot rust te komen, je beter te voelen of verwardheid uit te klaren.
Meestal is opname vrijwillig
Wanneer mensen opgenomen worden in een GGZ-instelling of op een PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis), gebeurt dat meestal vrijwillig. Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts.
Als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving, kan de rechter of burgemeester deze persoon gedwongen laten opnemen. Dit is een ingrijpende maatregel die om die reden alleen in uiterste gevallen wordt toegepast.
Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname. Als de keuze tegen je wil in wordt gemaakt, spreken we van gedwongen opname. Opname in een ggz-instelling of PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis) is meestal een vrijwillige keuze.
Een 'Besluit tot opname en verblijf' is bedoeld voor ouderen die zelf niet meer in staat zijn om te beslissen over een opname in het verpleeghuis, maar zich er ook niet tegen verzetten. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft dit besluit af.
Als je last hebt van ernstige depressies, kan opname een uitkomst zijn. Zo'n opname komt meestal pas in zicht als andere behandelingen geen verbetering brengen.
Dan kunt u naar uw huisarts of bedrijfsarts gaan. Zijn uw klachten duidelijk psychisch en niet lichamelijk, dan kunt u ook naar de (bedrijfs)maatschappelijk werker. U vindt een maatschappelijk werker in een gezondheidscentrum, het wijkcentrum of bij de huisarts. De huisarts behandelt lichte psychische klachten zelf.
Iemand wil geen contact met anderen of anderen mijden hem/haar. Hij/zij is erg somber, geniet nergens van en vindt het leven uitzichtloos. Hij/zij reageert heel heftig op kleine gebeurtenissen. Hij zij wordt dan bijvoorbeeld woedend of heel verdrietig.
Crisiszorg is altijd tijdelijk. Een spoedopname is altijd tijdelijk. Een opname duurt doorgaans maximaal 14 dagen .
Binnen de Wzd zijn twee vormen van onvrijwillige opname mogelijk: via een Rechterlijke Machtiging (RM) en via een Inbewaringstelling (Ibs). Bij een RM is geen sprake van een acute, gevaarlijke situatie. Opname kan worden uitgesteld. Een Ibs is een spoedmaatregel: er is sprake van een acute, gevaarlijke situatie.
Voor een opname in een ggz-instelling is een verwijzing nodig van de huisarts of de GGZ-behandelaar. Na verwijzing volgt een intake-gesprek bij de ggz-instelling. Bij dat gesprek wordt nog eens gekeken of een opname echt het beste is.
Het zorgkantoor (of uw zorginstelling) regelt dat u tijdelijk opgenomen kunt worden.
Laat iemand met een depressie niet in de steek. Regelmatig contact blijft belangrijk. Ook als de ander zich terugtrekt, zelf geen contact zoekt of onaardig doet. Dring niet aan op het nemen van een belangrijke beslissing tijdens de depressie, zoals verhuizen of scheiden.
U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het UWV beoordeelt uw psychische klachten door de depressie en stelt daarbij een arbeidsongeschiktheidspercentage vast. Daartoe maakt het UWV gebruik van een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige.
De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp. Duurt de depressieve periode erg lang of word je sterk beperkt in het aanhouden van je normale dagelijkse bezigheden, roep dan zeker hulp in. Contact opnemen met je huisarts is een goede eerste stap.
Onvrijwillige zorg moet in het zorgplan worden opgenomen. In situaties waarin er nog geen zorgplan is of waarin het zorgplan niet voorziet, kan ook onvrijwillige zorg worden verleend maar gelden extra voorwaarden. De onvrijwillige zorg mag dan bijvoorbeeld niet langer duren dan maximaal twee weken.
De Wet zorg en dwang kent 9 vormen van onvrijwillige zorg. Als een wandeltuigje wordt ingezet, is dat beperking van de bewegingsvrijheid van de cliënt. Als de cliënt zich hiertegen verzet, is er sprake van onvrijwillige zorg en moet het stappenplan worden gevolgd.
De Wzd en het Bzd beschermen mensen tegen onnodige onvrijwillige zorg. De Wzd onderscheidt 9 categorieën van onvrijwillige zorg, maar die zijn alleen relevant voor de registratie.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet. Iemand kan ook verplicht worden om regelmatig naar een instelling terug te komen.
Soms is een behandeling in je thuissituatie niet voldoende en helpt het om even afstand te nemen van je dagelijkse leven. In zo'n geval kan een vrijwillige opname voor je depressie hulp bieden. In een intensieve behandeling in onze kliniek ga je in een kortdurend programma van 6 weken aan de slag met je depressie.
Hoe lang duurt opname afkickkliniek Fundamentum? Het antwoord op de vraag hoelang een opname in onze afkickkliniek duurt, is gemiddeld een tot twee weken. Dit kan in sommige gevallen langer zijn, afhankelijk van het middel en gebruikerspatroon.