De sociale identiteit legt de focus op de interactie met anderen en het belang om tot een groep te behoren. Die groep kan erg verschillend zijn. Soms gaat het over gezin, klas, school of werk. Maar ook nationaliteit, cultuur, religie kunnen bepalend zijn voor een groep.
Sociale identiteit is het bewustzijn van een persoon tot een bepaalde groep te behoren en door anderen als zodanig behandeld te worden. Die groep heeft een gewenst zelfbeeld en wordt door anderen als uniek onderscheiden.
Een identiteit kan zijn aangeboren (zoals door huidskleur), of later in het leven ontstaan (zoals bij veteranen, overlevenden van ernstige ziektes of trauma's), of gekozen (zoals een politiek standpunt). Maar in veel gevallen is de grens tussen wat zelfgekozen en wat gegeven is, niet zo duidelijk.
Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden.
Identiteit is de eenheid van wezen, volkomen overeenstemming en gelijkheid. Het beeld dat iemand van zichzelf heeft, is het zelfbeeld of zelfconcept. Er zijn verschillende soorten van het begrip identiteit te onderscheiden, zoals persoonlijke, genetische, sociale, culturele en nationale identiteit.
Je identiteit is je persoonlijkheid.Alles wat je maakt, tot wie je echt bent. Je identiteit wordt bepaald door je opvoeding, door normen en waarden, door het land waar je opgroeit, door je vrienden. Bijna alles wat je meemaakt vormt je identiteit en die bestaat uit allemaal verschillende stukjes.
Positieve identiteit gaat om hoe jeugdigen zichzelf zien. Het gaat om hun eigenwaarde, positieve verwachtingen over de toekomst en persoonlijke effectiviteit.
Identiteit wordt grotendeels bepaald door onze relatie met anderen. Heel simpel gezegd is persoonlijkheid wie we van binnen zijn en identiteit wie we van buiten zijn. Op de vraag wat nu je identiteit bepaalt, kun je kijken naar de verschillende rollen die je vervult en welke je belangrijkst vindt.
Je identiteit wordt gedeeltelijk door jezelf gevormd, maar ook door het beeld dat anderen van je hebben. Het (h)erkennen en accepteren van je eigen identiteit is de basis voor een gezonde ontwikkeling. Ook is het belangrijk dat jouw eigenschappen vanaf jonge leeftijd worden herkend, gewaardeerd en gestimuleerd.
Je persoonlijke identiteit is een combinatie van wat jou uniek maakt en je sociale identiteit. Sociale identiteit ontstaat door groepsidentificatie, vergelijking met andere groepen en je verbonden voelen met een groep. Dit vormt een belangrijk onderdeel je persoonlijke identiteit.
Dat kan je officiële identiteit zijn zoals je naam en geboortedatum, maar ook je karakter. Jouw identiteit of dat wat authentiek is aan jou, wordt niet alleen bepaald door jezelf en je zelfbeeld, maar ook door hoe anderen jou zien. Het beeld dat anderen van jou hebben.
eigenheid, individualiteit, personaliteit, persoonlijkheid, zelf. als synoniem van een ander trefwoord: persoonlijkheid (zn) : eigenheid, identiteit, inborst, individualiteit, karakter, personaliteit.
Verreweg de meeste aangeboren eigenschappen maken ons als persoon niet uniek. Denk maar aan de mogelijkheid om te leren lopen, je handen te gebruiken, te communiceren door taal. Al dit soort eigenschappen zijn aangeboren en maken dat we een mens zijn.
Door je identiteit onderscheid jij jezelf van anderen, kunnen anderen zien wie jij bent en kunnen zij jou leren kennen in je totale eigenheid, vol bijzondere, opmerkelijke en bepalende eigenschappen. Identiteit gaat over verleden, heden en toekomst. Als iemand alleen jouw naam weet, betekent dat niet dat hij jou kent.
Het zelfbeeld ontstaat onder andere doordat belangrijke anderen reageren op jouw acties, denk aan vrienden en familie. Je persoonlijke identiteit is een combinatie van wat jou uniek maakt en je sociale identiteit.
Identificatie met een sociale categorie of groep leidt tot sociale identificatie en dit bepaalt mede hoe we onszelf zien en hoe we ons gedragen tegenover personen van dezelfde groep, maar ook t.a.v. personen van andere groepen.
Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
het ervaren van problemen met het contrast tussen hoe iemand zichzelf ziet en hoe iemand denkt dat anderen hem zien. het bemoeilijken van het verkrijgen van een consistent zelfbeeld door verschillende persoonlijke ervaringen die aan concrete rollen en situaties gebonden zijn.
Bij identiteitsontwikkeling gaat het grofweg om twee aspecten: de manier waarop de jongere zichzelf ziet (zelfbeeld);de mate waarin de jongere het eigen zelfbeeld kan waarderen (eigenwaarde of zelfvertrouwen).
Eigenheid volgens mijn definitie
Eigenheid wordt gevormd door de mate waarin we onszelf in de ander herkennen – en de ander in onszelf. Het toont zich in de vorm van innerlijke rust, vreugde en betekenisgeving, kwetsbaarheid, kracht en onvoorwaardelijke liefde voor al onze guts & glory.
Identiteit is dan het profiel van de school. Waar staat de school voor? Traditioneel staat het begrip identiteit voor de richting waartoe een school behoort: openbaar, reformatorisch, evangelisch, etc.Identiteit is tegenwoordig steeds meer het resultaat van een traject van missie – visie – strategie.
Een identiteitscrisis is een (tijdelijke) toestand van twijfel over wie je bent. Je voelt je volslagen onzeker over je gevoelens, gedachten, bewustzijn en overtuigingen. Je 'ik' is zoek en je twijfelt aan je kwaliteiten en wat je te bieden hebt. Het voelt alsof de bodem onder je is weggeslagen.