Tenslotte zijn er ook nog tegenculturen. Dit zijn culturen die zich verzetten tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur. Denk hierbij aan de feministen (tegen de achtergestelde positie van de vrouw) of dierenactivisten (tegen de slechte zorg voor dieren).
Subculturen waar je automatisch bij hoort zijn bijvoorbeeld Brabanders en moslims. Subculturen waar je voor kiest zijn bijvoorbeeld gothic en skaters. Iedere subcultuur heeft zijn eigen normen en waarden. Dit is waarom een subcultuur anders is dan de dominante cultuur, omdat de normen waarden ervan afwijken.
Tegencultuur: groepen mensen die het niet eens zijn met de waarden en normen van de dominante cultuur.
Voorbeelden van subculturen in Nederland: Alto's, Breezers, Emo's, Goths, Gabbers, Hippies, Hooligans, Metalheads, Punkers, Skaters, Skinheads, Hiphoppers/Urban.
De overheersende cultuur van een land noemen we de dominante cultuur. Daarbinnen heb je kleinere groepen met een eigen cultuur, dat noem je een subcultuur. In Nederland vieren de Limburgers uitgebreid carnaval. Ook rappers, skaters, turken en Surinamers hebben hun eigen gewoonten.
Jeugdculturen = ... voorbeeld kaas, Koninginnedag, Sinterklaas en schaatsen. Kenmerken die typisch voor Nederland zijn. Subculturen hebben andere kenmerken en gelden alleen voor een kleinere groep mensen.
Subculturen hebben vaak eigen stijlen, die zich uiten in de vorm van kleding en muziek, maar ook taalgebruik en politieke voorkeuren. Ook kan een subcultuur ontstaan door zaken die bepaalde groepen al met elkaar gelijk hebben, zoals etniciteit of religie.
Tenslotte zijn er ook nog tegenculturen. Dit zijn culturen die zich verzetten tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur. Denk hierbij aan de feministen (tegen de achtergestelde positie van de vrouw) of dierenactivisten (tegen de slechte zorg voor dieren).
Subculturen kunnen tegenculturen worden en omgekeerd. Een subcultuur kan bijvoorbeeld haar niet-subversieve positie in de marge van de maatschappij ontstijgen door de overheersing van de waarden en de normen van de samenleving die haar verdrukt niet langer te aanvaarden en deze zelfs aan te vechten.
Jongerencultuur of Jeugdsubcultuur is een op jongeren gebaseerde sub-cultuur met verschillende stijlen, gedragingen en interesses. Jeugdsubculturen bieden deelnemers een identiteit buiten de identiteit die wordt toegekend door sociale instellingen zoals gezin, werk, thuis en school.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Wij zien een subcultuur als een soort vertakking van een dominante cultuur. Bij ons is dan de dominante cultuur sport in het algemeen, waar dan ook subculturen als voetbal, hockey en tennis bijhoren.
Nederland is een land met een heleboel verschillende culturen. Dat noem je een multiculturele samenleving (multi betekent 'veel'). Er wonen in ons land mensen uit maar liefst 190 verschillende landen. Al deze mensen hebben hun eigen eten, kleding, gewoonten, feesten en godsdiensten.
Een andere subcultuur in Nederland zijn de christenen.
Regionale subculturen
De meeste provincies hebben net als Friesland eigen cultuurkenmerken. Maar ook streken als de Achterhoek, de Waddeneilanden of Het Gooi hebben hun eigen cultuur. Een regio, dit kan een provincie, streek, stad, dorp of soms zelfs een buurt zijn, kan ook zijn eigen cultuurkenmerken hebben.
Het is van oorsprong een subcultuur, waarvan muziek en dans belangrijke onderdelen zijn. De wortels liggen in Amerika. Daar is het in de jaren zeventig ontstaan, om vervolgens over te waaien naar Europa. Het begon als underground-beweging, maar is inmiddels mainstream.
In Nederland wonen verschillende culturele en etnische groepen bij elkaar. Daarom noemen we de Nederlandse samenleving pluriform en multicultureel. Meestal gaat dat bij elkaar wonen vreedzaam en neemt de ene groep elementen van de cultuur van andere groepen over.
Het ontstaan van subculturen gebeurt meestal wanneer een groep mensen zich niet helemaal in de dominante cultuur kan vinden. Dat komt dan tot uiting in de ontwikkeling van eigen symbolen die verschillen van de dominante cultuur. Het kan bijvoorbeeld om muziek, kledingstijl en taalgebruik gaan.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
In een organisatie met een prestatiecultuur weet elke medewerker op elk moment wat het meerjarendoel van de organisatie is. Sterker nog, de voortgang op dit doel is vaak voor iedereen (ook voor klanten) zichtbaar in de organisatie.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
We spreken van een subcultuur als een specifieke groep eigen waarden, normen en andere kenmerken ontwikkelt die afwijken van de dominante cultuur. Bijna iedereen uit de samenleving behoort tot een subcultuur, allochtonen hebben in ons land een subcultuur maar in hun eigen land was dat de dominante cultuur.
beperkt zich tot de jeugddelinquentie en het ontstaan ervan. jeugddelinquentie komt niet overeen met misdadigheid van volwassenen. want: ze is niet utilitair, heeft dikwijls een irrationeel karakter en heeft geen onmiddellijk doel, is minder gespecialiseerd en meestal ongepland.
De subcultuur gothic zoals we die nu kennen, ontstond in de jaren zeventig als een onderdeel van de 'new wave' en manifesteerde zich vooral in muziek en mode. De bekendheid nam toe toen in de jaren tachtig de diversiteit in kledingstijl groter werd; ook victoriaanse, lolita en androgyne modebeelden werden toegevoegd.