De term Vintage Port zie je vaak voorbij komen, maar wat betekent het precies. Port die wordt gemaakt in topjaren en van de beste druiven van de wijngaard is vintage. Daardoor is deze Port vaak erg lekker maar ook vaak een stuk duurder dan andere soorten port.
Colheita is Portugees voor 'vintage'. Dit is, net als een Vintage port, een port van één jaargang. Het verschil is echte dat een Colheita langer dan zeven jaar in houten vaten gerijpt is. Op het etiket staat naast het oogstjaar het jaar van botteling.
Goede port Jaren
960, 1963, 1966, 1970, 1975, 1977, 1980, 1985, 1991, 1992, 1994, 1997, 2000, 2003, 2007, 2009, 2011, 2016 uiterst zeldzaam en duur zijn de topjaren van nog langer geleden 1912, 1927, 1945, 1948. dit zijn de officieel gedeclareerde Portjaren.
Port soorten heb je in verschillende stijlen en kleuren. Het verschil zit hem in de rijpingstechnieken en druiven. Wit, rosé, rood en een gerijpte stijl, Tawny Port. Hieronder vallen verschillende soorten, zoals Vintage, Colheita en Reserva.
Vintage port wordt meestal zo'n 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard, en daarna gebotteld. Vaak rijpt de port dan verder in de fles. Hierdoor ontstaat er vaak droesem in de fles; daarom moet je goede vintage port ook eerst een dag rechtop zetten, zodat alle droesem op de bodem komt te liggen.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
1. Kopke 10 Years – 75 cl. Deze port van Kopke is een Tawny port met een gemiddelde leeftijd van minimaal 10 jaar.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
Een jonge Vintage Port blijft enkele dagen goed houdbaar, maar zal zijn fruitigheid daarna verliezen; hoe ouder de Vintage Port, des te fragieler en delicater wordt het aroma en daarmee de houdbaarheid.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig.
Vaak wordt hij gedronken als een mix van 1/3 witte port en 2/3 tonic met een schijfje citroen. Dat maakt een heerlijke cocktail! Witte port is altijd als fris aperitief te drinken.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney. In de verte haalt u er misschien ook wel vijgen uit.
Kopke is 's werelds oudste porthuis. Dit porthuis werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke. Dit porthuis is gespecialiseerd in Tawny port en dan met name de oude Tawny port (de zogenaamde Colheita's).
Wil je een Port kopen, let dan goed op welke soort je koopt. Een Ruby Port is vaak robijnrood van kleur, en heeft een zoete volle smaak. Een Tawny Port is minimaal 3 jaar gerijpt en heeft een zachtere en complexere smaak.
Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De 'puurheid' van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit.
Sinds 1988 publiceert de Wine Spectator Magazine elk jaar een top 100 lijst van de beste wijnen in de wereld. In 2020, is de Castillo Ygay Gran Reserva van het wijnhuis Marques de Murrieta verkozen tot de beste wijn ter wereld!
Wat is Vintage? Vintage is eigenlijk niets meer dan het jaartal waarin de druiven zijn geoogst waarmee de wijn is gemaakt. Het jaartal is altijd op de fles te vinden met een kleine uitzondering. Soms wordt wijn namelijk “geblend” en bestaat hij uit druiven van verschillende oogsten.
Late Bottled Vintage ports (meestal afgekort tot LBV) zijn dieprode ruby ports van één oogstjaar die langer (4 tot 6 jaar) op vat rijpen dan een Vintage port. LBV is een officiële en gecontroleerde aanduiding. Het oogstjaar én het jaar van botteling moeten op het etiket vermeld staan.
PT; letterlijk: taankleurig (geelbruin). Soort port, mengwijn, heeft langer dan ruby in een houten vat gerijpt, vanaf 3,3 jaar tot wel 40 jaar of langer. Voor heel erg goedkope soorten gemaakt door rode en witte port te mengen.
Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn aan toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet van smaak.
Ja, rode port is vrijwel altijd zoet. De vergisting wordt namelijk stopgezet door het toevoegen van brandewijn. Doordat op dat moment nog niet alle suikers door het gist zijn omgezet in alcohol blijven deze suikers achter, wat een zoete smaak aan het eindproduct geeft.
Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken. Er zijn kortgezegd vijf soorten port te onderscheiden, namelijk ruby, tawny, rosé, witte- en vintage port.