Een vershouddoos is ideaal voor het bewaren van voedsel. Houd er rekening mee dat er speciale vershouddozen voor verschillende voedingsmiddelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een broodtrommel, cracker bewaardoos, lunchbox, meal prep bakjes, cakedoos of koektrommel.
Gebruik in magnetron De vershoudbakjes zijn geschikt om eten te verwarmen tot 120°C.
Daarom zijn de glazen vershoudbakjes niet alleen geschikt voor in de magnetron, maar ook in de oven. De glazen vershoudbakjes mogen vanwege het hogere smeltpunt ook niet in de glasbak worden weggegooid.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Invriezen in glazen tupperware
Glazen tupperware bewaart goed de kwaliteiten van het ingevroren voedsel, maar als deze tuppers aan lage temperaturen worden blootgesteld, kunnen ze ontploffen. Dit komt doordat de kou het voedsel doet uitzetten en de druk van het gebrek aan ruimte in de container het doet barsten.
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Rauwe of gekookte aardappelen
Een aardappel bestaat namelijk voor 80 procent uit water. Wanneer een aardappel bevriest, scheidt het water zich van de zetmeelkorrels en andere voedingsstoffen. Na het ontdooien is je aardappel zowel zijn smaak als structuur helemaal verloren.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
1/ Rijst opwarmen
Ongekookte rijst kan sporen bevatten van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven.
Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.
Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
Er zijn vier soorten plastic die in contact mogen komen met voedsel: polyethylene terephthalaat (PET, #1), polypropyleen (PP, #5), polystyreen (PS, #6) en polycarbonaat (PC, #7). Meestal zijn de plastic bakjes die je gebruikt om kliekjes op te warmen gemaakt van polypropylene.