Dit is het deel van de trede dat oversteekt over het stootbord. Dit element is niet absoluut noodzakelijk maar kan wel nuttig zijn om het vlak van de trede te vergroten. De breedte van de wel of neus schommelt vaak tussen de 4 en 6 centimeter.
De zijkanten van een trap, waar tussen de treden en eventuele stootborden bevestigd worden, noemen we trapbomen. Een trapboom draagt dus de trap treden. Een trapboom wordt ook wel wang genoemd.
Een trapspil, ook wel alleen spil genoemd is een staander in de trap. Hieraan worden de traptreden en eventuele stootborden bevestigd.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Als maximale hellingshoek van de trap (stijgingshoek) wordt 37 graden genoemd (bij een maximale optrede van 188 mm, een minimale aantrede van 220 mm en een ruimtehoogte van 2600 mm). De tekeningen van een trap op papier en schaal 1 op 1 (ware grootte) heten uitslagen. Bij een gesloten trap zijn er altijd stootborden.
Om een comfortabele trap te hebben, mag die niet te steil zijn, maar ook niet te vlak. In de praktijk betreffen de ideale maten een aantrede (zonder neus) van ongeveer 20 cm, een optrede van ongeveer 18,6 cm. Hoger dan 19 cm wordt er best niet gegaan, anders wordt de trap te steil en meer vermoeiend om op te lopen.
De diepte van een traptrede heet de aantrede. Voor nieuwbouw is de minimale aantrede van een reguliere trap (woonfunctie) 0,22 meter. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt is dit minimaal 0,185 meter. Voor bestaande bouw is de aantrede van een trap minimaal 0,13 meter.
Lak de trap altijd 2 keer af. Zo heb je een optimale bescherming. Schilder de treden om en om en verdeel dit over 2 dagen. Op dag 1 schilder je de even traptreden en op dag 2 de oneven treden.
Principe: De hellingsgraad bepaalt het volledige uitzicht van uw trap. Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als steile trap en is perfect voor een trap die u niet vaak gebruikt, zoals een zoldertrap. Voor de hoofdtrap in uw woning is het aangeraden een hellingsgraad van iets minder dan 45 graden te kiezen.
We adviseren watergedragen verf voor de trap, deze wordt ook keihard, stink niet en is beter voor het milieu. Kies als beste verf voor de trap een A-merk zoals Sigma, Sikkens of Wijzonol. Dit zijn namelijk professionele merken die garant staan voor de beste bescherming tegen krassen en beschadigingen.
Voordelen van een spiltrap
Naast dat de spiltrap een mooie, sierlijke uitstraling heeft, brengt deze trap ook een aantal voordelen met zich mee. Zo is de spiltrap ruimtebesparend en vereist een relatief klein trapgat. Uiteraard zijn het ook gewoon erg mooie trappen om te zien.
De trap vastzetten op de verdiepingsvloer
Wanneer de trap vastzit aan de wand, moet de trap nog vastgezet worden in het trapgat. Hiervoor wordt een balk meegeleverd, welke aan de onderkant van de bovenste trede bevestigd wordt. Deze dient vastgeschroefd te worden aan de verdiepingsvloer.
De denkbeeldige lijn die de voorkanten van de treden met elkaar verbindt noemen we de klimlijn. Er kunnen meerdere klimlijnen per trap aanwezig zijn. Volgens de NEN-norm is een vereiste dat elk van de klimlijnen minimaal 30 cm uit de aangrenzende muur of afscheiding van de trap liggen.
De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer.
De leuning kan handig zijn, maar is niet per se nodig. Het is tegelijk ook een esthetisch accessoire dat je woning cachet kan geven. Maar het kan ook weggelaten worden. Toen men zwevende trappen kon maken – waarbij de treden langs één kant aan de muur hangen – ontstond ook de nood om de leuning weg te laten.
Een keepboom is een trapboom waarbij de treden op de uitgezaagde (gekeepte of uitgekeepte) delen liggen, zoals de boom links op de eerste afbeelding en beide bomen op de tweede afbeelding. De treden liggen bij de keepboom op de boom (zijn opgelegd), en dus niet ingelegd in nesten die in de boom zijn uitgefreesd.
Traptrede. Traptrede is standaard 38 mm dik.
Waar moet je beginnen om je trap te berekenen? Om een rechte trap te maken bereken je eerst hoeveel treden je nodig hebt om de volledige traphoogte te overspannen. Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55m te overbruggen met een optrede van 17cm, heb je vijftien treden nodig.
De kosten voor het schilderwerk van uw trap zijn erg afhankelijk van de situatie waar de trap zich in bevind. Mocht u een opentrap hebben met open treden en die moet worden voorzien van een nieuwe laag verf dan kunt u met een gemiddelde prijs rekening houden van 250 euro inclusief materiaal.
Wat kost een trap schilderen? Een trap laten schilderen door een schildersbedrijf kost gemiddeld € 45 per uur, inclusief verf. De kosten van het schilderen van een trap liggen gemiddeld op € 600. Uiteraard kunnen de kosten hoger of lager uitvallen, afhankelijk van bijvoorbeeld het type trap dat je laat schilderen.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Een trap is al verplicht wanneer een hoogteverschil van 0.21 meter overbrugd moet worden. Bij zulke hoogteverschillen plaatsen we zelf meestal een traptrede halverwege.