Een toolboxmeeting is een kort veiligheidsoverleg wat periodiek gehouden wordt met als doel de veiligheid op de werkvloer te bevorderen en het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Tijdens dit overleg staat een veiligheidsonderwerp centraal dat voor jouw organisatie en medewerkers relevant en actueel is.
Een toolboxmeeting is een (kort) moment waar een bepaald veiligheidsconcept in de kijker wordt gezet binnen een team of afdeling. Hier worden vaak begeleidende afbeeldingen, video's of grafieken gebruikt alsook concrete voorbeelden uit het bedrijf in kwestie of een ander bedrijf in de sector.
Toolbox als verplichting vanuit de wet
De definitie van een toolboxmeeting vanuit de VCA-norm is als volgt: “Een Veiligheid-, Gezondheid- en Milieu-bijeenkomst waarin leidinggevenden en medewerkers van gedachten wisselen over deze onderwerpen.
De toolboxmeeting is bestemd voor leidinggevenden, uitvoerend personeel en derden. De direct leidinggevende geeft meestal de toolboxmeeting. Hij/zij is immers de eerst verantwoordelijke voor de veiligheid en gezondheid van zijn/haar medewerkers.
Word bewust van de gevaren en risico's
Voor VCA-gecertificeerde bedrijven zijn minimaal vier toolboxmeetings per jaar verplicht. Globaal gezien worden deze dus elk kwartaal gehouden.
Het doel van de toolbox is daarom om de communicatie tussen medewerkers en leidinggevenden te bevorderen en ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt wordt. In de regel worden er veiligheidsinstructies gegeven voor risicovolle werkzaamheden.
Wat zit er in een Toolbox? In een toolbox vind je de presentatie als powerpoint en pdf. Maar ook begeleidende documenten zoals een toelichting op de presentatie en tips om een goede toolboxmeeting te houden. Verder vind je op deze pagina ook een aanwezigheidsformulier en een (uitdeel)flyer met tips voor in de praktijk.
Voor bedrijven met VCA* of VCA** zijn er minimale eisen voor de frequentie van deze toolboxmeetings: voor VCA* minstens vier keer per jaar en voor VCA** minstens tien toolboxmeetings per jaar.
Bedrijven die VCA** gecertificeerd zijn, hebben de verplichting tot het houden van minimaal 10 toolboxen per jaar. In die gevallen ziet men vaak dat er een maandelijkse toolbox wordt gehouden.
Een toolboxmeeting is een kort veiligheidsoverleg wat periodiek gehouden wordt met als doel de veiligheid op de werkvloer te bevorderen en het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Tijdens dit overleg staat een veiligheidsonderwerp centraal dat voor jouw organisatie en medewerkers relevant en actueel is.
Toolboxmeetings, of VGM-overleg, zijn bedoeld om de communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers te bevorderen en gedachten uit te wisselen omtrent VGM-zaken. Er dient namelijk continu aandacht te zijn voor VGM binnen het bedrijf met als doel om de motivatie voor VGM te bevorderen.
De eis van de VCA norm is om tenminste eenmaal per maand per operationele werkplek een werkplekinspectie uit te voeren. Dit kan dus een vaste locatie zijn, maar ook een projectlocatie.
Het aantal werkplekinspecties (hierna: WPI) is verhoogd. Voorheen was 1 WPI bij 1 tot 5 geopende projecten verplicht. Nu zijn het 2 WPI's bij 2 tot 5 projecten geworden.
VGM-introductie: • VGM-beleid van het bedrijf • Algemene risico's op het werk • Algemene veiligheidsregels en –voorschriften • Persoonlijke beschermingsmiddelen • Melding van onveilige situaties en handelingen • Hoe te handelen bij ernstig letsel • Hoe te handelen in geval van nood • Hoe te handelen bij klachten • ..
WAAROM VCA BEDRIJFSCERTIFICERING
Veel bedrijven besteden opdrachten uit aan aannemers. Wanneer het bedrijf van een aannemer VCA gecertificeerd is, dan mag de opdrachtgever erop vertrouwen dat de uitbestede werkzaamheden de veiligheid, gezondheid en het milieu (VGM) niet in gevaar brengen.
Wat betekent VGM? VGM is een afkorting van veiligheid, gezondheid en milieu. Een VGM-coördinator is een werknemer die de werkgever bijstaat op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieuaspecten binnen het bedrijf.
Als meerdere werkgevers actief zijn op een bouwlocatie, moet er in veel gevallen een Veiligheids- & Gezondheidsplan (V&G-plan) zijn. In een V&G-plan beschrijft een opdrachtgever hoe hoofd- en onderaannemer(s) samenwerken en welke veiligheidsmaatregelen zij treffen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.
De Arbowet stelt verplicht dat een werkgever zijn werknemers moeten voorlichten over de werkzaamheden die ze verrichten, de risico's die eraan verbonden zijn en van de maatregelen die erop gericht zijn deze risico's te voorkomen of beperken.
De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, beter bekend onder de afkorting VCA, is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid en gezondheid.
Een VCA audit is een systeem voor veiligheidscontrole voor aannemers in de bouw- en industriesector in Nederland en België. Het is bedoeld om de veiligheid op de werkplek te verbeteren en te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor werknemers.
Toegestane foutmarge
In de uitgangspunten is een foutmarge van 5% opgenomen met een minimum van 500 kilo. Containers waarvan het opgegeven gewicht meer afwijkt dan deze foutmarge mogen niet aan boord van een schip worden geladen.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het op (laten) stellen van het VGM-plan ontwerpfase. Het VGM-plan ontwerpfase bevat de algemene projectgegevens en de aan het project verbonden risico's in de verschillende levensduurfasen van het bouwwerk, die voor de uitvoerende en eigenaar van het bouwwerk relevant zijn.
Voor bepaalde (bouw)projecten is het verplicht een V&G-plan op te stellen. Het V&G-plan is onder meer bedoeld om risico's te herkennen en te beheersen die kunnen ontstaan door de veelheid aan partijen.