Nee, de pannenkoekenplant is niet giftig. De Pilea peperomioides is niet giftig voor katten en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en kinderen.
Pannenkoekplant giftig
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Onder de meest giftige zijn soorten zoals: anemoon, azalea, bitterzoet, bryonia, caladium, cyclamen, akelei, bingelkruid, vijgenboom, narcissen, boshyacinten, dolle kervel, wolfsmelk, dotterbloem, moerasgoudsbloem, monnikskap, herfsttijloos, maretak, St. Janskruid, leylandcipres, hondspeterselie en nieskruid.
De bladeren van steenvruchten, zoals perziken, pruimen, enzovoort, moeten niet worden gevoerd, want deze bevatten giftige stoffen. In de bladeren en twijgen van de perzik komt blauwzuur voor. Acacia , hazelaar , beuk , linde , paardekastanje , populier , lijsterbes , berk , eik , sierbomen en -struiken.
Het is niet direct problematisch als je konijn of cavia eens een blaadje eet, in principe laten ze de klimop gewoonlijk met rust zolang ze voldoende groenvoer aangeboden krijgen.
Hooi mag u onbeperkt geven. Een tweede (essentieel) element van de dagelijkse voeding is groenvoer. Enkele groenten waar konijnen dol op zijn, zijn: broccoli, selder, witloof, andijvie en peterselie. Paardebloem is een absolute topper!
Houd je konijn ver weg van chocolade (giftig!), koekjes, ontbijtgranen, brood, yoghurt of ander 'menselijk' snoepgoed. Zout-, lik- en mineraalstenen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze te veel zout bevatten, wat tot nier- en blaasproblemen kan leiden.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de korrels en kolven!!) paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht! ) tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!)
Voorbeelden van planten uit de nachtschade familie zijn aardappelen, aubergines, tomaten en paprika's (tomaten en paprika's zijn wel goed voor je knager, maar zorg er voor dat ze de plant niet eten). Wanneer je konijn of knaagdier (de plant van) een van deze groenten eet, krijgt hij ernstige symptomen.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
Je kunt de top van de stam afknippen, deze weer laten wortelen in een glaasje water en daarna in een nieuw potje zetten. Zo heb je weer een kort stammetje, vol met blad. Je kunt ook stekjes gebruiken om de plant opnieuw mee te starten.
Is de pannenkoekplant giftig? Nee, de pannenkoekenplant is niet giftig. De Pilea peperomioides is niet giftig voor katten en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en kinderen.
Leuke kamerplant: pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) In de woonkamer, slaapkamer, badkamer of in de keuken, de pannenkoekenplant maakt van iedere ruimte een aangename plek! Pannenkoekenplant ofwel Pila peperomiodes is een bijzondere plant en past ook zeker bij jouw interieur!
Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten. Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen.
Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
De belangrijkste voedingsbron voor konijnen is hooi, hier halen ze de meeste vezels uit die ze nodig hebben. Als aanvulling op het hooi wordt er vaak droogvoer en groenten gegeven. Hooi dient ten alle tijden beschikbaar te zijn voor je konijnen in hun verblijf.
Ui, prei, bieslook en andere ui-achtige groentesoorten zijn giftig voor konijnen. IJsbergsla en koolsoorten kunnen gasvorming veroorzaken in het maagdarmstelsel.
Dit kan veroorzaakt worden door onder andere stoffige bodembedekking, sterke geurtjes, stress, tocht, kou maar ook door micro-organismen zoals de Pasteurella bacterie die het 'snot' veroorzaakt. In veel gevallen kunnen luchtwegproblemen leiden tot een longontsteking. Laat uw konijn daarom zo snel mogelijk nakijken.
Een hangoor dwerg is een leuk konijn voor een gezin en kinderen. Wel is het belangrijk dat dwergkonijnen, zoals alle konijnen niet graag worden opgetild. Laat jij het dwerg hangoortje met zijn pootjes op de grond staan dan is dit ras goed tam te maken en zal hij regelmatig jouw aandacht zoeken voor een knuffel.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Omdat konijnen zeer actieve diertjes zijn, moeten ze hun energie kwijt door te bewegen. Het is daarom sterk aan te raden dat het konijnenhok in de woonkamer altijd openstaat als er toezicht gehouden kan worden.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.