Superfriet. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd.
Friet Super friet-super
Een Friet Super (ook Supertje) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met één frikandel. Met twee frikandellen wordt het een Friet Waterfiets.
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
Een patatje speciaal is patat met mayonaise, curry of ketchup en gesnipperde uien. Daar is weinig twijfel over mogelijk.
Een Friet Waterfiets (ook Friet Catamaran) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met twee frikandellen. Met één frikandel is het een Friet Super. Zie ook: meer frietgerechten.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Een friet waterfiets is een combinatie van een grote portie friet en twee frikandellen. De friet waterfiets wordt ook wel de friet catamaran genoemd. De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.
Op de kaart staan ook enkele speciale gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'patat verschrikkelijk', met mayonaise, curry én pindasaus en daarbij nog eens kruiden, ui, champignons en spekjes. Dat klinkt inderdaad verschrikkelijk (lekker).
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.
Joppiesaus is een koud geserveerde, gelige saus. Het is een saus die verkrijgbaar is in diverse cafetaria's in Nederland en in frituren in België en wordt gegeten bij friet, diverse snacks en hamburgers. De saus werd in 2002 ontwikkeld door de uitbater van een cafetaria te Glanerbrug in Twente.
Broodje open been
Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.
“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
Joppiesaus is echt uitgevonden in Glanerbrug (gemeente Enschede), bij Annie's Snackbar. En inderdaad: dat is de eerste cafetaria aan de rechterkant van de Gronausestraat. De goudgele saus kun je zonder spot zelfs het belangrijkste exportproduct van Glanerbrug noemen.
Misschien is dit niet heel verbazingwekkend, maar de frikandel is de meest populaire snack van Nederland. Wat misschien een grotere verrassing is, is dat de loempia op nummer 2 staat, net boven de kroket.
Er zitten 384 kilocalorieën in 1 bakje (150 gram) friet, bereid in hard vet, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet, bereid in hard vet, zonder zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Mayonaise en fritessaus zijn verreweg de meest gebruikte sauzen in de cafetaria. Er zijn veel merken verkrijgbaar met grote en kleine verschillen.
Patat oorlog: mayonaise met pindasaus(satésaus) en uitjes. Patat speciaal: mayonaise met ketchup en uitjes.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Ketchup wordt volgens hen gezien als de traditionele saus die bij een speciaal hoort. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en is er geen goed of fout. De frikandel speciaal met curry is de standaard.
Het woord cafetería is een leenwoord uit het Spaans, en betekent koffiehuis. In België en in de zuidelijke delen van Nederland wordt een snackbar ook een frietkot, friettent, friture of frituur genoemd. Een cafetaria betekent in Vlaanderen vaker kantine.
In een ronde kamer tegen een Belg zeggen dat er een zak friet in de hoek staat. Waarom doet een Belg zijn gulp open als hij zijn friet eet? Dan blijven de vliegen van zijn friet af.