Superfood of supervoedsel is een marketingterm die gebruikt wordt om voedsel te benoemen, waarvan geclaimd wordt dat het nuttigen uitzonderlijk voordelig zou zijn voor de gezondheid van de mens.
Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien.
Enkele bekende voorbeelden van superfoods zijn o.a. bosbessen, cranberries, cacaobonen, avocado, hennepzaad, tarwegras, chlorella & spirulina, mucuna pruriens (fluweelboon. Mucuna Pruriens kopen? <Klik hier!), knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, noten, donkere cacao etc.
Ja, superfoods bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten. Maar die belangrijke bouwstenen haal je net zo goed uit 'gewone' voedingsmiddelen. Superfoods zijn gezonde producten in een evenwichtig voedingspatroon. Maar ze vervangen nooit andere groenten en fruit.
Superfoods ontbreken op de lijst
Denk aan groene bladgroenten, koolsoorten, gele en oranje soorten groenten en fruit en citrusvruchten. Enkele tientallen soorten scoren minimaal 10 en zijn dus powerhouse foods. Bovenaan de lijst prijken waterkers, Chinese kool en snijbiet.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Goji bessen
De bessen staan bekend als de super vrucht van de Himalaya. De goji bes is in Azië en met name in China al 2500 jaar bekend en speelt een belangrijke rol in de geneeskunde. In Europa wordt de goji bes ook wel wolfsbessen of happy berries genoemd, omdat ze zorgen voor een positieve levenshouding.
Kies het liefst voor eiwitrijke producten waar zo min mogelijk verzadigd vet in zit. Denk aan kipfilet, ei, magere of halfvolle zuivel. Maar ook plantaardige eiwitbronnen zoals noten, peulvruchten en granen. Die plantaardige voedingsmiddelen bevatten ook nog eens veel vezels.
Waarom zijn Goji bessen goed voor je gezondheid:
Gedroogde Goji bessen zijn een goede bron van de mineralen calcium en ijzer en zijn bovendien rijk aan vitamine C en vezels. Calcium heb je onder ander nodig voor het behoud van sterken botten en tanden en de goede werking van je zenuwen en spieren.
Tarwegras zijn de scheuten van de tarweplant, ook wel gekiemde tarwekorrels genoemd dat heel snel groeit. Het zuivert je lichaam en zit boordevol gezonde elementen zoals vitamines, fosfor, ijzer, kalium, calcium en magnesium. 1 shotje tarwegras zou gelijk staan aan de voedingsstoffen uit 2 stuks groente en 2 ons fruit.
Week chiazaadjes 10-20 minuten, of overnacht, zodat het lekker bindt.
Maca poeder is een poeder gemaakt van een knolgewas uit Peru dat diverse vitamines, mineralen, enzymen en alle essentiële aminozuren bevat. Het kan elke dag gegeten worden en is heerlijk in smoothies, lassies, notenmelk en sappen.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
Omega-vetzuren in lijnzaad helpen tegen een hoge bloeddruk, beschermen tegen hartritmestoornissen, stabiliseren het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat het bloed gezond blijft.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Bananen zijn dikmakers: fabel
“Veel mensen laten de banaan links liggen omdat hij een suikerbom zou zijn, een dikmaker. Onterecht”, stelt Eric De Maerteleire. “Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 130 kcal.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.