Je hoort wel vaker dat je insmeren met olijfolie je veel sneller bruin maakt. Ja, dat is ook zo, maar: het is super gevaarlijk! Wanneer je met olie in de zon gaat liggen, verbrand je veel sneller. Daarnaast biedt olijfolie geen bescherming waardoor het extra gevaarlijk is.
Het enige effect dat je bereikt met olijfolie op je huid smeren is dat je de huid volledig afsluit. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet uit de huid kan verdampen en de huid niet uitdroogt. Maar om nu de hele dag met een vette, glanzende en glibberige huid van de olijfolie rond te lopen? Daar zit niemand op te wachten.
Er zijn verschillende natuurlijke oliën en butters die in meer of mindere mate, bescherming bieden tegen schadelijke zonnestraling. Deze kunnen als natuurlijke zonnebrand olie worden gebruikt. Het probleem met natuurlijke, onbewerkte producten is dat per charge/oogst de eigenschappen kunnen afwijken, dus ook de SPF.
Uit een onderzoek, waarin meerdere oliën zijn getest, blijkt dat olijfolie uiteindelijk de hoogste uv-factor bezit, namelijk een SPF-waarde van 7,5. Kokosolie heeft volgens deze zelfde onderzoekers een SPF-waarde van 7,1.
Kokosolie heeft een aantal positieve effecten voor je lichaam wat betreft UV-licht. Maar je zou het niet moeten gebruiken als vervanger van zonnebrand. Als je je huid extra wil beschermen kan je kokosolie gebruiken, maar vergeet niet eerst om jezelf met zonnebrand - met minstens factor 30 - in te smeren.
Wortelolie is een fijne gezichts- en huidolie. Vooral bij vermoeide en bleke huid prima te gebruiken. Het herstelt de huid, is voedend, gaat veroudering tegen en geeft de huid een frisse tint. Je kunt het zo puur gebruiken of een beetje olie toevoegen aan je dag- of nachtcreme.
Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen zonnestralen. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Gebruik minimaal factor 30.
Omdat minerale filters op de huid liggen, werkt natuurlijke zonnebrandcrème op basis van minerale filters over het algemeen sneller dan zonnebrandcrème op basis van chemische filters. Zinkoxide en titaniumoxide zijn de bekendste minerale filters.
Olijfolie als aanvulling op zonnebrand
Disclaimer: je smeert het niet tegelijk op, dat wordt een smeerboel. Nee, olijfolie smeer je na een dag buiten te zijn geweest. De antioxidanten in de olie zorgen er namelijk voor dat eventuele beschadigde huidcellen weer herstellen. Je huid wordt direct zachter en gladder.
Olijfolie voor de Huid
Olijfolie is rijk aan antioxidanten. Het bevat vitamine E, fytosterolen en polyfenolen. Deze antioxidanten werken effectief tegen vrije radicalen die de huid sneller laten verouderen. Olijfolie heeft naast een hydraterende, voedende en beschermende werking ook een herstellende eigenschap.
Sneller een kleurtje krijgen door in te smeren met olie
O.a. babyolie, olijfolie en zonnebloemolie helpen je om super snel bruin te worden. Als je dit gaat doen, let dan er goed op je huid en blijf nooit lang in de zon zitten.
Extra vierge olijfolie bevat een hoge dosis vitamine E. Dit is een antioxidant dat de huid beschermt tegen externe factoren, zoals zonnestralen en wind. De lichte textuur van olijfolie creëert een niet-plakkende moisturizer die lang blijft zitten en op alle typen huid toepasbaar is.
Smeren, smeren, smeren
De juiste zonnebeschermingsproducten zorgen ervoor dat je op een veilige manier bruin wordt. Het is belangrijk om je huid een uur voordat je de zon in gaat goed in te smeren met een product dat beschermt tegen schadelijke UVA en UVB-stralen. Vergeet niet dat je om de twee uur opnieuw moet smeren.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Hoe minder chemische filters, hoe beter! Kies daarom altijd voor een zonnebrand met minerale filters. Kijk daarnaast goed naar de ingrediëntenlijst en check of er geen oxybenzone, octinoxate, octisalate, avobenzone, homosalate en octocrylene in zit.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Als je langer in de zon zit, kun je verbranden. Nee, niet als je een lichtbruine tot een donkerbruine huid hebt. Als je een olijfkleurige tot donkerbruine huid hebt, dan moet je waarschijnlijk 40 tot 60 minuten in de zon zitten als je bruin wilt worden. Als je langer in de zon zit, kun je verbranden.
Van haargroei en het hydrateren van je haar en hoofdhuid tot het voorkomen van haaruitval en gespleten punten, wortelolie maakt je haar zijdezacht en gehydrateerd. Aanbevolen gebruik is 1-2 keer per week voor diegenen die hun haar willen versterken, verzachten en beschermen.
Wortel voor je haar
– het verbetert de conditie van je hoofdhuid en stimuleert de haargroei; – het speelt een grote rol in de groei en onderhoud van haarzakjes; – het geeft je haar een gezonde glans; – het verlengt de groeifase van de haarcyclus.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.