De sterkste rassen zijn de mooie stamroos Sneeuwwitje, die lichtroze bloemknoppen laat veranderen in prachtige witte rozen. Wil je meer kleur? Een andere sterke roos is de Red Leonardo davinci. Deze rode roos bloeit tot oktober, krijgt veel bloemen en ruikt ook nog eens heel lekker.
Qua geur zijn er geen betere rozen dan de ouderwetse 'historische' struikrozen, vooral rassen die afstammen van de beroemde Franse rozen (Rosa gallica), de muskusroos (R. moschata) en de Japanse bottelroos (R. rugosa). Vooral de twee eerstgenoemde bloeien overdadig, maar ze zijn tamelijk weer- en ziektegevoelig.
Rambler rozen zijn snelgroeiende klimrozen die vroeg in de bloeitijd terecht komen. Rambler rozen hebben hierdoor een overweldigende bloemenpracht en ook een typische frisse rozengeur. Na de bloei krijgt u meestal ook nog mooie bottels. Rambler rozen zijn ziektevrij en hebben daarom ook mooi gezond uitziend blad.
Wat zijn doorbloeiende klimrozen. Dat zijn klimrozen, die vanaf begin juni tot ver in september, steeds nieuwe bloemen blijven produceren. De meeste doorbloeiende klimrozen groeien en bloeien het beste op een zonnige plek, in goed water doorlatende grond.
Rozen kweken
De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is 'Compassion', maar trosroos 'Bonica' is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.
In onze kleine tuin genieten we al van een hele mooie klimroos: Rosa New Dawn. Deze klimroos hebben we namelijk over de oude muur geleid, bij het terras. Het is een sierlijk en rijk bloeiende zachtroze roos, die ook nog eens heerlijk geurt. New Dawn komt zowel in de schaduw als in volle zon goed tot z'n recht.
De sterkste rassen zijn de mooie stamroos Sneeuwwitje, die lichtroze bloemknoppen laat veranderen in prachtige witte rozen.
De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit.
Het planten van uw rozen
Rozen houden van ruimte, zowel boven- als ondergronds. Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden. U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt.
Klimrozen zijn rozen die lange slappe takken maken die goed langs muren, schuttingen en pergola's kunnen klimmen. Klimrozen klimmen echter niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wel wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola's of rozenbogen.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
De meeste klimrozen houden van een zonnige plek maar sommige gedijen ook in de lichte schaduw of tegen een noordmuur.
Rozen hebben de eigenschap dat ze prima bestand zijn tegen warmte en droge grond, maar dan wel bij gemiddelde temperaturen met enige afwisseling met bewolking, koele wind en een bui regen. Voor veel planten is het nu afzien en afhankelijk van het soort zijn deze al verschrompeld of schijndood.
De hoogte van een klimroos varieert van twee tot drie meter, soms nog hoger. Een klimroos bloeit het rijkst op een zonnige plek in voedzame grond.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Een klimroos is eigenlijk geen echte klimplant. Klimrozen klimmen namelijk niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wat geholpen worden. Om dat te doen zijn allerlei verschillende hulpjes verkrijgbaar. Denk aan speciale rekjes, tuingaas, pergola's, rozenbogen of met onze klimhulp schroeven.
Pas aangeplante rozen kunnen uitdrogen tijdens een droge, winderige herfst of winter. Je mag aannemen dat rozen bij extreem warm weer elke dag water nodig zullen hebben. In een warme periode zal je elke twee tot drie dagen moeten bewateren. En bij warm en droog weer zal je gemiddeld eenmaal per week water moeten geven.
Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.
Rozen wortelen van nature diep. Het is belangrijk dat de rozen dit ook ongestoord kunnen en dat er geen storende laag tot 1 meter diepte aanwezig is. Is er wel een storende laag aanwezig dan is het van belang om deze te breken. Dit kan door de grond diep te spitten.
7 rozen = Ik ben gek op je. 9 rozen = Eeuwige liefde. 10 rozen = Je bent perfect.
De witte roos is erg gewild voor het bruidsboeket, toch past juist de context van een uitvaart ook erg goed bij de betekenis. De witte roos staat namelijk eveneens symbool voor eerbied en herinnering, en kan dus ook gebruikt worden voor het uitdragen van dit respect en het herdenken.