Sociale problematiek / maatschappelijke problematiek: Wanneer mensen zich in langdurige probleemsituaties bevinden die hen op achterstand zetten ten opzichte van andere mensen. Het is maatschappelijk bepaald en treft daarom groepen mensen. Omgevingsfactoren waarin mensen leven en opgroeien.
Werkloosheid, de druk van vergrijzing op de zorg en uitgaansgeweld zijn voorbeelden van maatschappelijke problemen. Over deze en andere vraagstukken en de oplossing ervan, is in de samenleving altijd in meer of mindere mate discussie. De overheid kan wetten maken om maatschappelijke problematiek aan te pakken.
Criminaliteit (48 procent) en milieuvervuiling (45 procent) worden het vaakst gezien als een (heel) groot probleem1. Daarnaast zegt 28 procent dat de mentaliteit van de bevolking een (heel) groot probleem is, 25 procent vindt dat van de bevolkingsdichtheid en 20 procent van de multiculturele samenleving.
De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft betrekking op de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren.
Sociale vaardigheden zijn vaardigheden die nodig zijn bij contacten met andere mensen. Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn luisteren, een gesprek op gang houden, iemand een compliment geven, jouw mening geven, iets weigeren, voor jouw belangen opkomen en reageren op kritiek.
Ben je sociaal? Dan heb je oog voor jouw medemens, je bent begaan met de ander en medemenselijkheid is iets wat bij je past. Wie sociaal is begrijpt en voelt aan hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Een sociaal mens houdt rekening met anderen, heeft respect voor de medemens en kan zich inleven in anderen.
Kort samenvattend is een probleem een maatschappelijk probleem wanneer: – Veel mensen ermee te maken hebben; – Het probleem op de politieke agenda staat; – Er sprake is van meerdere groepen, meningen en oplossingen.
De omgeving van een verslaafde kan ook minder goed gaan functioneren en maatschappelijke problemen ervaren; sommige ouders en partners zijn zoveel met de verslaafde bezig en maken zich zo'n zorgen, dat ze niet meer kunnen werken en zich terugtrekken uit het sociale leven.
Toch worden we nog steeds geconfronteerd met allerlei maatschappelijke problemen, zoals ongelijke onderwijskansen, werkloosheid, armoede, milieuvervuiling, (cyber)criminaliteit, segregatie, eenzaamheid en extremisme. Maatschappelijke problemen hebben echter zelden één oorzaak en er is zelden een simpele oplossing.
Het gaat om een situatie die veel mensen onwenselijk vinden; die veel mensen in strijd vinden met bepaalde waarden en/ of normen. 2. Er bestaan verschillende meningen over de oplossing van het probleem. Betrokken burgers/ groeperingen hebben vaak verschillende waarden, normen, belangen.
Ongelijke strijd. Volgens deskundigen is de wooncrisis een van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd. Er is een tekort van rond de 300.000 woningen, wachttijden voor sociale huurwoningen zijn lang en op de koophuizen die er zijn, is overbieden met een ton geen uitzondering meer.
Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan 350.000 kinderen en jongeren in Nederland gaan dagelijks gebukt onder (ernstige) pesterijen, zo blijkt uit onderzoek. Ook nog eens 250.000 volwassenen kampen met dit probleem.
Door vergrijzing stijgt het aantal pensioengerechtigden, terwijl het aantal werkenden daalt. Werkenden moeten daardoor steeds meer premie afdragen. Daarbij komt dat ouderen extra voorzieningen nodig hebben, zoals bejaardenwoningen en zorg op allerlei gebied. Ook die kosten komen deels ten laste van de maatschappij.
Steeds minder mensen moeten voor steeds meer mensen de kosten van de verzorgingsstaat opbrengen. De kosten van de vergrijzing (er komen relatief steeds meer (gepensioneerde) ouderen) en de kosten van de zorg worden steeds hoger, terwijl het aantal werkenden afneemt.
Onder maatschappelijke kosten vallen bijvoorbeeld: ziekteverzuim, schade, verkeersongelukken, gezondheidszorg en kosten voor politie en justitie.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Voorbeelden van neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer je te weinig van deze neurotransmitters over hebt, heeft je lichaam even tijd nodig om ze weer aan te maken. Tot die tijd kun je last krijgen van de naweeën van de drugs.
Op lange termijn
Het gebruik zorgt op de duur voor een rusteloos en opgejaagd gevoel en daarnaast komen neusbloedingen regelmatig voor. Mensen die cocaïne gebruiken kunnen door het wegvallen van remmingen agressief worden. Cocaïne is erg belastend voor het hart.
Met maatschappelijke ontwikkelingen bedoelen we onder meer mondialisering, het samenkomen van culturen en het ontmoeten (en botsen) van mensen met diverse achtergronden en ideeën. Mede daardoor neemt het belang van communiceren, samenleven en samenwerken toe.
Het vak Maatschappijkunde zal je helpen om de maatschappij waarin we leven beter te begrijpen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar wat de kenmerken zijn van een parlementaire democratie en de oorzaken en gevolgen van criminaliteit.
Een misantroop kan humaan en sociaal gedrag vertonen en is dus niet per definitie antisociaal of het tegengestelde van een humanist. Het woord misantropie komt van het Griekse misos ("haat") en anthropos ("mens"). Een synoniem voor misantropie is mensenhaat en een antoniem is filantropie.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
Kinderen en jongeren krijgen soms te maken met ingrijpende veranderingen, trauma's of moeilijke (thuis)situaties. Als ze daar problemen van ondervinden, of als dit invloed heeft op hun gedrag, spreken we van sociaal- emotionele problemen of gedragsproblemen.