LONDEN - Lekkere wijn hoeft niet duur te zijn. De meeste mensen proeven geen verschil tussen een fles van 5 euro uit de supermarkt en een fles die grofweg het zesvoudige kost. Dat blijkt uit Brits onderzoek waarover de BBC donderdag berichtte.
Over het algemeen kun je zeggen dat een duurdere wijn een betere kwaliteit heeft. Dit is echter wel wat kort door de bocht gesteld. Het kan namelijk ook simpelweg zo zijn dat een bepaalde wijn exclusiever is, omdat er minder van in omloop is.
We zeiden al dat jij met je fles van 4 euro geen echte wijn drinkt, grote kans dat je de restjes van vorige oogsten naar binnen zit te werken. Niet zo lekker dus. Wijnboer Ilja raadt ons aan om voor een betere, biologische wijn te gaan. Iets duurder, maar het wel helemaal waard!
Hierbij is inbegrepen: de fles, de kurk, het etiket, accijnzen, transport, marge van de inkoper. Langereis: "In een fles van 4,50 euro zit dus voor ongeveer 2 euro aan wijn, in een fles van 6 euro 3,50 aan wijn. Dat is bijna twee keer zo veel, en dat proef je.
Denk hierbij vooral aan een goede harmonie tussen het alcoholgehalte, de tannine, zuren en zoetheid. Zijn er bijvoorbeeld teveel zuren dan is de wijn al snel zuur. Is er teveel tannine dan is de wijn bitter en stroef. De concentratie van een wijn is een teken van kwaliteit.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Goed, als je dus niet meer dan vier dagen per week dat geliefde wijntje drinkt, kan je lichaam daar nog steeds profijt van hebben. Ga je voor meer wijn, dan verdwijnen de voordelen als sneeuw voor de zon. Sterker nog: elk drankje is er één teveel als het op het risico op kanker aankomt.
Tussen de 8 en 16 euro vind je geweldige wijnen, waar de wijnboer aandacht aan heeft besteed. Ook in de categorie 5 t/m 8 euro heb je wijnen die erg goed smaken, dit zijn meestal wijnen van wijncoöperaties. In het segment boven de 16 euro vind je vaak de wijnen van de grotere namen, top wijngebieden en top wijnboeren.
Voor een lokaal geproduceerde wijn is de Nederlander gemiddeld €13,60 kwijt, voor een geïmporteerde wijn €10,72, ook al rekenen we in de supermarkt veel minder af omdat we niet de gemiddelde prijs van verschillende flessen wijn, maar vooral veel flessen in het lagere prijssegment kopen.
Alcohol zorgt via een chemisch proces voor meer urineproductie. Hierdoor droogt het lichaam uit, waardoor de vloeistofdruk in de hersenen verlaagd wordt. Dit resulteert in hoofdpijn, nadorst en een droge mond. Drink dus voor ieder glas wijn óók een glas water.
Soms gebruikt de wijnboer eikenhouten vaten om de wijn in te laten rijpen. Ook dat maakt een wijn wat duurder. Het belangrijkste en vaak meest bepalende voor de prijs van een wijn is hoeveel mensen de wijn willen kopen.
Bordeauxse pap
De valse meeldauw in de wijnbouw werd vanaf 1885 bestreden met een mengsel van kopersulfaat, kalk en water. Dit mengsel staat bekend onder de naam bouillie bordelaise of, wat prozaïscher, Bordeauxse pap (CuSO4+Ca(OH)2). Door de aanwezige zwavel werkte dit middel meteen ook tegen echte meeldauw.
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben.
Fles wijn per dag niet schadelijk voor gezondheid En zijn conclusie: Het drinken van alcohol is alleen schadelijk, wanneer je meer dan 13 eenheden per dag gebruikt, oftewel iets meer dan één fles wijn of 4 à 5 pinten bier per dag.