Wat is een smart-tv? Een smart-tv is een televisie die is verbonden met internet. Op een smart-tv zijn apps geïnstalleerd, bijvoorbeeld de YouTube of Netflix app. Daarnaast kun je andere apps downloaden via de app-store op de tv.
Het grote voordeel van een smart-tv is dat je toegang hebt tot apps zoals Netflix, YouTube en Spotify. Maar er zijn ook andere apparaten waarmee je dat kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Apple TV of Chromecast. Dit zijn kleine apparaatjes die je aan je normale televisie koppelt.
Internet aansluiting vereist
Voordat je thuis een Smart TV kunt gaan gebruiken moet je dus een internetverbinding tot bij de televisie kunnen krijgen. Op de Smart TV zit een netwerkaansluiting waar je gewoon een netwerkkabel kunt inprikken.
De hoge gebruiksvriendelijkheid is een extra voordeel. Het nadeel is wel dat het aanbod van apps wat kleiner kan zijn, maar je kan wel streamen naar het toestel.
Deze televisies, met ingebouwde wifi-antenne, beschikken vaak ook nog eens over Smart-TV. Dit wil zeggen dat jouw televisie "slim" is en dat je nog een hoop extra entertainment in huis kunt halen. Gelukkig beschikken tegenwoordig alle televisies met wifi wel over Smart-TV.
Via Kijk.nl kun je online voor niks de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Er is ook een Kijk-app waarmee je on demand kunt kijken. Met een gratis account kun je deels toegang krijgen tot live-content, zoals Europees voetbal.
Apps worden niet meer ondersteund of verdwijnen helemaal, patches komen niet meer uit voor jouw televisie van drie jaar oud en het hele systeem wordt traag en brak. Je luxueuze smart-tv wordt met andere woorden niet zo gedistingeerd oud als de domme televisie van vroeger.
Je kunt ook draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet. Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken.
Geen internetverbinding
Tegenwoordig zijn bijna alle tv's in de winkel een smart-tv. Maar ben je niet geïnteresseerd in zulke 'smart' functies, dan kun je er altijd voor kiezen om zo'n smart-tv niet met het internet te verbinden. De tv gebruik je dan gewoon als tv, los van de smart-functies.
Zo werkt het:
Je verbindt 'm met je wifi-netwerk. Vervolgens bedien je het apparaatje met je smartphone, tablet of PC/laptop. Open nu de tv-app van je provider, en stream de beelden naar je tv! Uiteraard is een goede wifi-verbinding hierbij heel belangrijk.
Minimale internetsnelheid voor streamingdiensten: 7 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor SD-kwaliteit. 10 Mbps (megabit per seconde - Aanbevolen voor HD-kwaliteit. 25 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor Ultra HD-kwaliteit.
Veel mensen vragen zich af of ze een smart tv nodig hebben om Netflix op de tv te kijken. Het antwoord is Nee, ook zonder smart tv kun je Netflix kijken op je tv. Je kunt dan gebruik maken van een: Google Chromecast.
Alle Smart TV's hebben de beschikking over een internetbrowser en hier hoef je dus een televisie niet apart op te selecteren. Wanneer je veel gebruik wenst te maken van de browser kun je misschien beter kiezen voor een televisie met stembediening of een model met Magic Motion Remote Control aanschaffen.
Opmerkingen: U kunt alleen apps downloaden die compatibel zijn met tv's. Ze kunnen verschillen van apps voor smartphones of tablets. Google Play op Android-tv's of Zoek naar apps op Google-tv's geeft alleen apps weer die door de tv worden ondersteund.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Tv-kijken via een app
Het is al langere tijd mogelijk om televisie via een app te kijken, maar de opties worden steeds beter. Kijk je alleen naar de zenders van NPO, dan hoef je daar niet eens extra voor te betalen. Via de NPO-app kijk je gratis live naar NPO 1, 2 en 3 en kijk je eerder uitgezonden programma's terug.
Conclusie. De levensduur van een televisie correleert met de adviesprijs, maar over het algemeen kun je rekening houden met 3 tot 6 jaar. Met smart-tv's heb je altijd nog het risico dat een app op een gegeven moment niet meer ondersteunt wordt. Is dit het geval, dan kan het meestal opgelost worden met een Chromecast.
Je kunt de Netflix-app op je mobiele apparaat synchroniseren met bepaalde tv's en streaming mediaplayers. Dan kun je je Netflix-beleving regelen vanaf je telefoon of tablet. Verbind je mobiele apparaat met hetzelfde wifi-netwerk als je tv. Start de Netflix-app op zowel je tv als je mobiele apparaat.
Televisies die internet ready zijn, hebben een ingebouwde WiFi-ontvanger. Die ontvanger maakt verbinding met je WiFi-netwerk thuis voor internettoegang. Meestal heeft een televisie ook een netwerkaansluiting, voor internet via een netwerkkabel.
Een ander gevaar is dat criminelen via je smart-tv bij de rest van de apparaten kunnen komen, dus bij je laptop en smartphone. Dan kunnen ze dus je bankgegevens en andere gevoelige data verzamelen. Bespioneren is zelfs mogelijk. Er kunnen ook virussen en malware op je smart-tv terechtkomen.
Een gemakkelijke en relatief goedkope manier om je gewone TV smart te maken, is door gebruik te maken van Google Chromecast. Dit is een Wi-Fi ontvanger die je op een HDMI-aansluiting van de TV aansluit. De Chromecast kan verbinding maken met internet, en het beeld afspelen naar de TV.
Zorg dat je telefoon of tablet is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk als je smart-tv of streamingapparaat. Open de YouTube-app op je telefoon of tablet. Tik op je telefoon of tablet op Casten . Selecteer de tv of het streamingapparaat waarnaar je wilt casten en wacht tot de apparaten zijn gekoppeld.